Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja yritykset reagoivat. Kansainvälisistä suuryrityksistä pahamaineisiksi väitetyt Exxon, BP, Shell nostavat jo kytkintä Venäjältä. Toimintansa Venäjällä ovat keskeyttäneet myös Apple, Ford, Harley Davidson, Airbus, Disney....
Mitä tekevät suomalaiset?
Yle kysyi 20 suurimmalta Venäjällä toimivalta suomalaisyhtiöltä, miten sota on vaikuttanut – ja onko syytä arvioida Venäjän toimintoja uudelleen. Moni yhtiöistä kertoi tuomitsevansa Venäjän toimet, mutta liiketoiminta Venäjällä jatkuu.
Ainakin toistaiseksi.
Alla olevan listan on alun perin koonnut pietarilainen verkkolehti Fontanka suomalais-venäläisen yhteistyön hengessä. Lista perustuu vuoden 2020 tietoihin.
Yllä olevalta listalta on poistettu suomalaisyhtiöitä, jotka on myyty ulkomaille tai jotka ovat lopettaneet liiketoimintansa Venäjällä jo ennen kriisiä.
Useimmat yhtiöt vastasivat Ylen kysymyksiin sähköpostitse.
1. Fortum keskeyttää investoinnit – liiketoiminta jatkuu
Venäjän ylivoimaisesti tärkein suomalaisyhtiö on Fortum. Sillä on Venäjällä yhdessä saksalaisen tytäryhtiönsä Uniperin kanssa 12 voimalaitosta ja 7 000 työntekijää.
Fortum kertoi tänään, että se ei aio vetäytyä Venäjän markkinoilta, mutta se keskeyttää uudet investointinsa maahan.
Toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo olevansa Venäjän hyökkäyksestä "tyrmistynyt ja surullinen". Hän arvioi myös, että hyökkäyksen vaikutukset Venäjän ja Euroopan suhteisiin tulevat olemaan kauaskantoiset.
Toistaiseksi yhtiön kaikki liiketoiminnat jatkavat kuitenkin normaalisti.
– Emme voi lopettaa sähkön ja lämmön tuottamista ihmisille, siihen on velvollisuus, Rauramo perustelee Ylelle.
2. Nokian Renkaat kiihdyttää valikoitujen tuotteiden siirtoa
Nokian Renkaat on Venäjällä toiseksi suurin suomalaisyhtiö. Sotatoimet ja pakotteet ovat aiheuttaneet merkittävää epävarmuutta, ja yhtiön osakekurssi on ollut viime päivät jyrkässä laskussa.
Nokian Renkaat kertoo ottaneensa käyttöön aiemmin tehdyt varautumissuunnitelmat. Niihin kuuluu esimerkiksi renkaiden kuljetus Venäjältä lähemmäs asiakkaita sekä tiettyjen keskeisten tuoteperheiden tuotannon siirto Venäjältä Suomeen ja Yhdysvaltoihin.
Suunnitelma oli olemassa jo ennen sotaa. Nyt sitä halutaan vauhdittaa.
– Nostimme Nokian tehtaan kapasiteettia jo vuonna 2021. Jatkamme tätä työtä ja tutkimme kaikkia mahdollisuuksia nopeuttaa entisestään kapasiteetin kasvattamista. Yhdysvaltain-tehtaan ylösajo etenee suunnitelman mukaisesti, ja tutkimme kaikkia mahdollisuuksia nopeuttaa ylösajoa sekä käymme neuvotteluja laitetoimittajien kanssa toimitusaikojen lyhentämisestä, yhtiöstä kerrotaan.
3. YIT miettii lähtöä
Rakennusyhtiö YIT on Venäjällä suomalaisittain suuri toimija. Yhtiö kertoi jo lokakuussa arvioivansa Venäjän toimintojen tulevaisuutta.
Nyt yhtiö miettii lähtöä entistä enemmän.
– Hyökkäys on kiihdyttänyt Venäjän liiketoimintamme strategisten vaihtoehtojen arviointityötä. Meillä on liiketoimintaa Venäjällä neljässä kaupungissa ja toistaiseksi rakentaminen on jatkunut työmaillamme. Tässä nopeasti eskaloituneessa epävakaassa tilanteessa ensisijainen huolemme on ollut varmistaa työntekijöidemme turvallisuus, yhtiöstä kerrotaan.
Liiketoiminnan tulevaisuuden lisäksi yhtiö uudelleenarvioi Venäjältä tehtäviä hankintoja.
4-5. Stora Enso laittoi hanskat naulaan, UPM miettii
Venäjän neljänneksi suurimmalla suomalaisyhtiöllä UPM:llä on Venäjällä ainakin yksi vaneritehdas sekä tarrapaperin jakeluyksiköitä. UPM ei vielä eilen kommentoinut Venäjän toimintojensa tilannetta.
Viidenneksi suurin Stora Enso sen sijaan ilmoitti jo eilen keskeyttävänsä toistaiseksi kaiken tuotannon ja myynnin Venäjällä.
– Ukrainan sotaa ei voi mitenkään hyväksyä, ja olemme täysin kaikkien pakotteiden takana. Keskitämme nyt kaiken huomiomme asiakkaidemme tukemiseen ja työntekijöidemme hyvinvointiin, totesi Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky tiedotteessa.
Stora Ensolla on Venäjällä kolme aaltopahvipakkaustehdasta ja kaksi sahaa, jotka työllistävät noin 1 100 henkilöä. Tuotannon keskeyttämisen lisäksi yhtiö kertoi pysäyttävänsä myös kaiken viennin ja tuonnin Venäjältä ja Venäjälle.
Stora Enson kokonaisliikevaihdosta Venäjän osuus on noin kolme prosenttia.
6. Fazer keskeyttää viennin – ei kommentoi tuotantoa
Suomalainen Fazer ei jätä Ylelle lähettämässään viestissä omaa kantaansa epäselväksi.
– Fazer tuomitsee jyrkästi Ukrainan sodan, olemme keskeyttäneet kaiken viennin Venäjälle ja arvioimme tilannetta jatkuvasti.
Yhtiö on vienyt Venäjälle makeisia sekä myllytuotteita, kuten jauhoa ja hiutaleita. Yhtiön Venäjän-viennin liikevaihto on noin 12,5 miljoonaa euroa.
Fazerin koko Venäjän-liikevaihto oli noin 160 miljoonaa euroa. Fazerilla on maassa neljä leipomoa ja yli kaksi tuhatta työntekijää. Näiden kohtaloon yhtiö ei ole ottanut kantaa.
– Teemme päätöksiä sitä mukaa kun tilannekuva päivittyy. Kauaskantoisia muutoksia on tässä vaiheessa hyvin vaikea suunnitella ja keskitymme henkilöstömme turvallisuuden varmistamiseen, yhtiöstä kerrotaan.
7. Metso Outotec keskeyttää toimitukset
Kaivosteollisuuden teknologiatoimittaja Metso Outotec kertoo keskeyttäneensä toimitukset Venäjälle toistaiseksi. Tämä on merkittävä linjaus, sillä viime vuonna yhtiön kokonaismyynnistä oli noin kymmenys tuli Venäjältä.
Yhtiö ei ota kantaa siihen, kuinka suuri osa tästä on nyt uhattuna.
– Koska emme tiedä vielä sanktioiden vaikutusta asiakkaisiimme, pankkien tulkintoja emmekä myöskään tämän poikkeustilanteen kestoa, on liian aikaista tehdä arvioita tilanteesta, yhtiöstä kerrotaan.
Outotecin venäläinen tytäryhtiö jatkaa liiketoimintaa lain sallimissa puitteissa.
8. S-ryhmä poistaa tuotteet suomalaiskaupoista, mutta Venäjällä liiketoiminta jatkuu
S-ryhmä ilmoitti ensimmäisten joukossa poistavansa venäläiset tuotteet suomalaisista kaupoista. Tämä koski noin 50 venäläistä alkuperää olevaa tuotetta, esimerkiksi elintarvikkeita, urheiluvälineitä ja tekstiilejä.
Pietarin Prismat ja hotelliliiketoiminta jatkavat kuitenkin toimintaansa.
– Olemme järkyttyneitä Venäjän hyökkäyksestä. On selvää, että sota Ukrainassa ja pakotteet tulevat vaikuttamaan SOK:n liiketoimintaan Pietarissa, mutta emme vielä pysty arvioimaan kaikkia vaikutuksia, yhtiöstä kerrotaan.
9. Metsä Group: Liiketoiminta pienenee
Metsä Group ei kertonut linjauksistaan Venäjän tuotantonsa suhteen. Liiketoiminta maassa tulee yhtiön arvion mukaan kuitenkin laskemaan.
– Venäjän pakotteet tulevat vaikuttamaan merkittävästi Metsä Groupin liiketoimintaan ja olemme arvioimassa niitä nyt tarkemmin. Pakotteet johtavat Metsä Groupin Venäjän liiketoiminnan pienentymiseen, yhtiöstä kerrotaan.
Venäjän osuus Metsä Groupin liikevaihdosta on noin kaksi prosenttia.
10. Valio ei vie, mutta tehdas jatkaa toimintaansa
Valio ilmoitti lopettavansa vientinsä Venäjälle välittömästi. Päätöksen taloudellinen merkitys on melko pieni, Venäjän-vienti on vain noin 0,2 prosenttia Valion liiketoiminnasta.
Toisaalta, kuten Maaseudun tulevaisuus kertoo, Venäjällä myytävistä Valio-tuotteista noin 95 prosenttia on valmistettu Venäjällä.
Yhtiöllä on esimerkiksi tehdas Moskovan lähellä. Yhtiö ei ole kertonut suunnitelmistaan sen suhteen.
– Seuraamme tilannetta tarkasti ja olemme valmiita eri ratkaisuihin sen mukaan, miten tilanne etenee. Seuraamme aktiivisesti poliittisten päättäjien arvioita ja päätöksiä tilanteesta ja olemme valmistelleet erilaisia skenaarioita ja niihin liittyviä toimintamalleja, Suomen, Ruotsin, Baltian ja Venäjän toimintoja johtaja Elli Siltala kommentoi Ylelle.
Näin pienemmät yhtiöt kertoivat
- Huhtamäki (11.) teki viime vuonna Venäjällä noin sadan miljoonan euron myynnin. Pakkausyhtiöstä kerrotaan, että toiminnot Venäjällä jatkuvat tällä hetkellä normaalisti.
- Aspo (14.) on järjestänyt ukrainalaisten työntekijöiden perheille mahdollisuuden kuljetukseen ja majoituksen Puolassa tai Romaniassa. Venäjän liiketoimintansa jatkoa leipomoalan ja kemianalan tuotteita myyvä Aspo ei kommentoi.
- Ponsse (13.) päätti eilen keskeyttää toistaiseksi kaikki vientitoiminnot Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Myös venäläinen tytäryhtiö keskeyttää toimintansa. Tämä on metsäkoneyhtiön näkökulmasta merkittävä päätös. Venäjän ja Valko-Venäjän myynnin osuus on Ponssen koko liikevaihdosta on noin viidennes.
- Pauligin (18.) kahvipaahtimossa Moskovan pohjoispuolella työskentelee noin 200 työntekijää. Yhtiö ei arvioi jatkoa. "Tässä tilanteessa keskitymme akuutin tilanteen hoitamiseen, jotta voisimme täyttää vastuumme työntekijöillemme ja asiakkaillemme", viestintä- ja brändijohtaja Anu-Maaria Vaalama sanoo.
- Orion (19.) on keskeyttänyt toimitukset Venäjälle, kertoo sijoittajasuhdejohtaja Tuukka Hirvonen. Jatkon suhteen ei lääkeyhtiössä ole tehty uusia linjauksia. "Tällä hetkellä on liian aikaista tehdä tällaisia arvioita."
Onko syytä harkita Venäjän toimintoja uudestaan? "Varmasti, mutta ei vielä"
Lastenvaatevalmistaja Reima (17.) on keskeyttänyt uudet tavarantoimitukset Venäjälle – jälleenmyyjät myyvät kuitenkin yhä varastojaan. Kehitysjohtaja Nora Malinin mukaan Venäjän suhteen on kuitenkin syytä tehdä uudelleenarviointeja.
– Kyllä, tuomitsemme ehdottomasti Venäjän sotatoimet ja olemme valmistautuneet tekemään toimintoihimme muutoksia. Jo nyt on selvää, että kun sotatoimet päättyvät, kuluttajien ostovoima Venäjällä tulee heikentymään pitkäksi aikaa, hän sanoo.
Teollisuuden raaka-aineita ja kemikaaleja myyvän Bang & Bonsomerin (15.) Ukrainan tytäryhtiö on joutunut pysäyttämään toiminta, mutta Venäjän tytäryhtiön toiminta jatkuu.
Toimitusjohtaja Mikko Teittinen, onko syytä tehdä tässä tilanteessa uudelleenarviointeja Venäjän toimintojen suhteen?
– Varmasti on lopulta, mutta sen aika ei ole vielä. Sota on ollut käynnissä vasta viisi päivää. Tilanne muuttuu joka päivä ja johtopäätösten aika on myöhemmin. Nyt hoidetaan akuuttia kriisiä, Teittinen kirjoitti Ylelle tiistaina.
Voit keskustella aiheesta 4.3. kello 23:een saakka.
Lue lisää: