Hyppää sisältöön

Essote haluaa muuttaa sairaalarakennukset rahaksi pikavauhtia – "Kuntien talouttahan tässä ollaan auttamassa", sanoo talousjohtaja

Yleensä isoja sairaalakauppoja tehdään vuosia, nyt valmista pitäisi olla vuoden loppuun mennessä.

Ilmakuva Mikkelin keskussairaalasta. Etualalla Perhetalo, jonka ulkoseinissä taideteos.
Essoten myyntilistalla voisivat olla ainakin keskussairaala, kuvassa etualalla oleva Perhetalo, taustalla näkyvä Sairaalaparkki sekä vielä rakenteilla oleva Mielen ja kuntoutuksen talo. Kuva: Jussi Aarnio / Essote
Maria Bonnor

Essoten hallitus päättää tänään, laitetaanko Mikkelin sairaalan rakennuksia myyntiin. Essoten omistajakunnat ovat linjanneet, että rakennusten myyntiä käytetään kuntayhtymän talouden paikkaamiseen.

Essoten kuntayhtymä lakkaa olemasta vuoden vaihteessa, jolloin uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Siksi myynnillä on kiire.

– Aikaa ei ole paljon. Kaupan pitää olla alkusyksystä selvä, jotta se ehdittäisiin päättää kaikissa elimissä. Myös valitusajat on huomioitava. Aikaisempia isoja Suomessa tehtyjä sairaalakauppoja on valmisteltu vuosia. 10 kuukautta on kovin lyhyt aika, sanoo Essoten talousjohtaja Vesa Vestala.

Vestalan mukaan myynti on monimutkainen operaatio. Siksi Essote etsii neuvonantajaa valmistelemaan kauppaa ja etsimään sopivia ostajaehdokkaita.

– Tämän kokoisia kiinteistökauppoja ei tehdä niin, että laitetaan lehteen ilmoitus ja odotetaan ostajia. On iso operaatio selvittää, ketkä voisivat olla mahdollisia ostajia.

Vaihtoehtoina myydä yksi rakennus, kaikki, tai jotain siltä väliltä

Sairaalarakennusten tasearvo on noin 156 miljoonaa euroa. Mukaan on laskettu keskussairaala ja Perhetalo, vielä rakennusvaiheessa oleva Mielen ja kuntoutuksen talo sekä Sairaalaparkki. Rakennuksia varten otettua lainaa on maksamatta noin 138 miljoonaa.

Vaihtoina on myydä vain osa rakennuksista tai ainoastaan Mielen talon uudisrakennus.

Vestala arvioi, ettei kotimaisilla hyvinvointirahoitukseen suuntautuneilla toimijoilla ole 200 miljoonaa euroa vapaata pääomaa. Pääoman kokoaminen vaatisi konsortion eli yhteenliittymän perustamista tai varakkaan pääomasijoittajan löytämistä.

– Onko hankala sanoa, ovatko Ukrainan sodan vaikutukset lisänneet vai karkottaneet ostajia, Vestala pohtii.

Suomessa on myyty paljon käytöstä poistettuja sairaalarakennuksia. Esimerkiksi Essote on myynyt aiemmin käytöstä poistuvan Moision sairaalan. Tällä viikolla uutisoitiin, että Attendo ostaa Kaunialan sotavammasairaalan Kauniaisista.

Viime aikoina on alettu kaupata myös toiminnassa olevia rakennuksia. Tammikuussa Espoo myi sairaalansa (siirryt toiseen palveluun) LähiTapiolaan kuuluvalle kiinteistöyhtiölle. Myös Jyväskylä, Oulu ja Tampere valmistelevat sote-kiinteistöjen myyntiä.

Essoten talousjohtaja suhtautuu myyntiin ja sen aikatauluun kriittisesti. Rakennusten myynti ei toisi säästöjä toimintakuluihin.

– Nimenomaan kuntien talouttahan tässä ollaan tällä toimenpiteellä auttamassa, ei suinkaan tulevan hyvinvointialueen. Se on tässä se huomattava tekijä.

Juttua muokattu 3.3.2022 klo 11.16: Lisätty tieto käytössä olevien sairaaloiden myyntiaikeista.

Lisäys 3.3.2022 klo 13.45: Lisätty tieto sairaalarakennusten lainoista.

Suosittelemme sinulle