Hyppää sisältöön

Energian hinta voi nousta Suomessa ällistyttäviin lukemiin jos Venäjä-kytköksistä riuhtaistaan irti hetkessä – selvitimme, mitä seurauksia siteiden katkaisemisesta olisi

Venäjän irrottaminen Suomen energiajärjestelmästä voidaan tehdä nopeastikin, mutta se tulee kalliiksi, arvioivat asiantuntijat. Pitkällä aikavälillä vihreä siirtymä tulee joka tapauksessa katkaisemaan Venäjä-riippuvuuden.

Venäjän valtionyhtiö Gazprom toimittaa Eurooppaan merkittävän määrän kaasua. Venäläisen maakaasun korvaaminen olisi Euroopalle ja myös Suomelle erityisen vaikeaa. Kuva: Peter Kovalev / AOP

Eurooppa on energiansaannissaan hyvin riippuvainen venäläisistä fossiilisista polttoaineista, etenkin maakaasusta. Tämä riippuvuussuhde on tunnistettu ongelmaksi jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Vaatimukset siitä, että eurooppalaisten kuluttaman energian ja Venäjän välinen yhteys katkaistaan, ovat sotatoimien myötä kiihtyneet – osin siksi, että Venäjä saa merkittävän osan tuloistaan juuri energian viennillä ja se auttaa presidentti Vladimir Putinia rahoittamaan sodankäyntiä (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi A-Studiossa tiistaina, että Suomi pyrkii irtautumaan energiariippuvuudesta Venäjään "niin pian kuin mahdollista".

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Jussi Halla-aho totesi Facebook-kirjoituksessaan, (siirryt toiseen palveluun) että Venäjän sotatoimet pakottavat tekemään nopeasti asioita, jotka olisivat olleet joka tapauksessa edessä.

– Tärkein on energiariippuvuuden katkaisu eli letkujen irrottaminen Venäjästä, Halla-aho kirjoitti tiistaina.

Vastaavanlaisia kommentteja on tullut muualtakin Euroopasta ja maanantaina asia oli esillä EU-maiden energiaministereiden kokouksessa, johon osallistui myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Miten energiariippuvuus Venäjästä voidaan katkaista? Millaisia seurauksia sillä on Suomen energiajärjestelmään ja sähkön hintaan? Yle kysyi näitä energiatuotannon johtaja Jari Kostamalta, joka työskentelee alan etujärjestö Energiateollisuudessa, sekä Sitran vanhemmalta neuvonantajalta Oras Tynkkyseltä.

"Ei tapahtuisi kivuttomasti"

Oras Tynkkysen mukaan Suomi pärjäisi kyllä ilman Venäjän tuontienergiaa, mutta siitä irrottautuminen äkisti tietäisi ongelmia.

– Hyvin nopea ja täysinäinen irtautuminen Venäjän tuontienergiassa merkitsisi isoa mullistusta, joka näkyisi saatavuusongelmina ja energian todella korkeana hintana. Se ei suinkaan tapahtuisi mitenkään yksinkertaisesti tai kivuttomasti.

Suomen energiajärjestelmä on kytköksissä Venäjään usealla tavalla.

Ensinnäkin Suomeen tulee Venäjältä jonkin verran suoraan sähköä. Osuus on kuitenkin melko pieni, noin 10 prosenttia. Jos Suomeen ei enää tuotaisi sähköä Venäjältä, sähkön tukkuhinnat nousisivat, arvioi Energiateollisuuden Kostama.

Pian Suomen sähköntuotannon omavaraisuus on kuitenkin kasvamassa. Jos Olkiluodon kolmosreaktorin tuotanto pääsee suunnitelmien mukaan kesällä täyteen vauhtiin, sähkön tuontitarve suunnilleen puolittuu kertaheitolla.

Toisekseen valtaosa, noin kaksi kolmasosaa, Suomen käyttämästä maakaasusta tulee Venäjältä. Maakaasun merkitys Suomen koko energiajärjestelmässä ei kuitenkaan ole järin suuri. Se muodostaa eri lähteiden mukaan Suomen energian kokonaiskulutuksesta noin 3-6 prosentin lohkon.

Silti juuri venäläisen maakaasun korvaaminen tuottaisi todennäköisesti eniten ongelmia, Tynkkynen arvioi. Tämä johtuu siitä, että maakaasusta tulee Tynkkysen mukaan "todella kova pula" maailmalla. Sitä voi olla ylipäänsä vaikea saada hankittua.

Myöskään vaihtoehtoisia maakaasuputkia ei ole kuin yksi, Tynkkynen sanoo. Suoraan Venäjältä tulevan kaasuputken lisäksi Suomeen tulee maakaasua vain yhtä toista reittiä: Baltian maiden kautta kulkevan Balticconnector-nimisen kaasuputken kautta. Venäläistä kaasua tulee Suomeen myös tämän kaasuputken kautta.

Myös Energiateollisuuden Kostaman mukaan maakaasun kysynnän kasvu tietäisi vaikeuksia Suomelle. Se nostaisi rutkasti kaasun maailman markkinahintaa, ja näkyisi myös viivellä energian hinnan nousuna tavallisille kuluttajille. Näin tapahtui myös syksyllä.

Tästä huolimatta Kostama on sitä mieltä, ettei Venäjän irrottaminen Suomen energiajärjestelmästä tuottaisi "ylitsepääsemätöntä ongelmaa". Hinnat kuitenkin nousisivat, mutta kuinka paljon, sitä on vaikea arvioida, Kostama sanoo.

– Kokonaisuutena ajattelen, että tämä pystytään hoitamaan.

Suomen tilannetta helpottaa myös varmuusvarastointi.

Energiayhtiöiden velvoitevarastoissa ja valtion varmuusvarastoissa on viiden kuukauden normaalia kulutusta vastaava määrä tuontipolttoaineita. Lisäksi yrityksillä on omia kaupallisia varastoja.

Turve nousee erilaiseen valoon

Sähkön ja maakaasun lisäksi Suomeen tulee Venäjältä huomattava määrä raakaöljyä sekä jonkin verran öljytuotteita, kivihiiltä, energiapuuta kuten puupellettejä ja esimerkiksi ydinpolttoainetta.

Iso osa Venäjältä tulleesta raakaöljystä päätyy energiayhtiö Nesteelle jalostettavaksi. Neste kuitenkin ilmoitti tiistaina, että se on korvannut "suurimman osan" venäläisestä raakaöljystä muilla raakaöljylaaduilla.

Energiateollisuuden Kostaman ja Sitran Tynkkysen mukaan venäläisen raakaöljyn korvaaminen tuskin osoittautuu ongelmaksi, sillä raakaöljyssä on kyse tuotteesta, jota saa hankittua maailman markkinoilta.

– On ollut järkevää ja edullista tuoda öljyä Venäjältä vähiten logistiikankin takia, kun naapurivaltiosta kyse, mutta öljyä on saatavissa muualtakin maailmasta, Kostama sanoo.

Myös muut energia-alan toimijat ovat kertoneet ostavansa energiatuotteita Venäjän sijaan nyt muualta. Esimerkiksi Lahti Energia lopettaa hakkeen ostamisen Venäjältä. Myös Helen on ilmoittanut hankkivansa kivihiilen toistaiseksi muualta kuin Venäjältä.

Turpeen energiakäyttö on vähentynyt nopeasti verotuksen ja päästöoikeuden hinnan nousun myötä. Kuva: VIlle Viitamäki / Yle

Huoli energiajärjestelmän Venäjä-riippuvuudesta on kääntänyt katseita kotimaiseen turpeeseen. Se on ilmaston kannalta erittäin huono energianlähde, mutta sekä Oras Tynkkynen että Jari Kostama ovat sitä mieltä, että turpeen käytön lisääminen väliaikaisesti olisi tässä kriisitilanteessa järkevää.

– Nyt pitäisi tehdä sopimuksia, jotta ensi kesänä olisi turvetuotantoa ja tällä varmistettaisi sitten tulevaa talvea, Kostama sanoo.

Pitkällä aikavälillä suunta turpeen alasajosta on Tynkkysen mukaan selvä eikä sitä tule kääntää.

– Mutta silloin, kun ollaan kriisin keskellä, pitää toimia tilanteen mukaisesti ja turvata suomalaisille energiansaanti. Kriisitilanteessa tarvitaan kriisitoimia.

Tynkkynen on aiemmin toiminut vihreiden kansanedustajana ja on nykyisin vihreiden kaupunginvaltuutettu Tampereella.

Vihreällä siirtymällä irti Venäjä-riippuvuudesta

Suomen energiajärjestelmän Venäjä-riippuvuus on laskenut selvästi viimeisten kymmenen vuoden aikana, kun maakaasun ja kivihiilen kulutus ovat vähentyneet.

– Nyt ne investoinnit, jotka on tehty vihreään siirtymään tuottavat meille tällaista hyötyä ikään kuin sivutuotteena, Tynkkynen sanoo.

Ylipäänsä Suomen siirtyminen yhä puhtaampiin energiatuotannon muotoihin pienentää Venäjä-riippuvuutta, sillä Venäjältä tuodaan nimenomaan fossiilisia polttoaineita. Niitä tarvitaan yhä vähemmän, mitä pidemmälle vihreä siirtymä etenee.

Muualla Euroopassa tilanne on paljon Suomea vaikeampi

Koko Euroopan tasolla on paljon hankalampaa irrottaa energiajärjestelmä Venäjä-riippuvuudesta. Erityisen vaikeaa se on maakaasun osalta. Eurooppaan tulevasta maakaasusta noin 40 prosenttia on peräisin Venäjältä, ja monissa EU-maissa maakaasun merkitys on energian kokonaiskulutuksessa hyvin merkittävä.

Vaikeaksi keskieurooppalaisten maiden tilanteen tekee myös se, että kaasua käytetään hyvin suuressa määrin kotien lämmittämiseen ja esimerkiksi ruoanlaittoon. Monien miljoonien ihmisten siirtyminen pois kaasulämmityksestä tai kaasuliesistä ei käy käden käänteessä.

Voit keskustella aiheesta 4.3. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Sähkön katkaiseminen, kaasu- ja öljyhanojen sulkeminen tai jopa suomalaisyritysten kaappaaminen Venäjän hallintaan – tällaisia vastapakotteita on odotettavissa

Suomi on yksi eniten Venäjän energiasta riippuvaisista EU-maista – professorin mukaan Suomessa on epäonnistuttu omavaraisuudessa, ja sillä voi olla kohta seurauksia

Suosittelemme sinulle