Hyppää sisältöön

Roman Abramovitsh nosti Chelsean maailman arvokkaimpien seurojen joukkoon – nyt hänellä on brittilehtien mukaan kiire eroon omistuksistaan

Roman Abramovitsh kertoi keskiviikkona myyvänsä Valioliigan lontoolaisseuran Chelsean. Hän on kiistänyt läheiset välinsä Vladimir Putiniin, mutta brittipoliitikot vaativat talouspakotteiden laajentamista pikaisesti myös Abramovitshiin.

Roman Abramovitsh kuvattuna viime kevään Mestarien liigan finaalissa. Kuva: UEFA / Getty Images

Jalkapallon Englannin Valioliigan suurseuroihin kuuluvan, viime keväänä Mestarien liigan voittoa juhlineen Chelsean venäläisomistaja Roman Abramovitsh ilmoitti keskiviikkona myyvänsä seuran.

Jo viime viikonloppuna hän kertoi antavansa toistaiseksi määräysvallan Chelsean hyväntekeväisyyssäätiön johdolle. Hän totesi tuolloin, että säätiö pystyy tässä tilanteessa parhaiten ajamaan seuran etuja. Tuolloin Abramovitsh kuitenkin jatkoi Chelsean pääomistajana.

– Olen päättänyt myydä seuran, sillä uskon sen olevan parhaaksi seuralle, faneille, työntekijöille, kuten myös seuran sponsoreille ja yhteistyökumppaneille. Tämä päätös on ollut äärimmäisen vaikea tehdä, Abramovitsh kirjoitti Chelsean verkkosivujen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Abramovitsh väitti, ettei Chelsean omistajuudessa ole koskaan ollut hänelle kyse liiketoiminnasta tai rahasta, vaan intohimosta lajiin ja seuraan. Lisäksi hän ilmoittaa Chelsean sivuilla perustavansa hyväntekeväisyyssäätiön, jonka tilille kaikki nettotulot seuran myynnistä lahjoitettaisiin.

– Säätiö toimii Ukrainan sodan uhrien hyväksi. Tähän sisältyy kriittisten varojen tarjoaminen uhrien kiireellisiin ja välittömiin tarpeisiin sekä pitkän aikavälin toipumistyön tukeminen, Chelsean sivuilla kirjoitetaan.

Seuran vuodesta 2003 lähtien omistanut Abramovitsh on yksi Venäjän rikkaimmista ihmisistä, ja hänellä uskotaan olevan läheiset suhteet presidentti Vladimir Putiniin.

Roman Abramovitsh onnitteli saksalaispäävalmentaja Thomas Tuchelia Mestarien liigan voitosta. Kuva: Getty Images

Nosti Chelsean muutamassa vuodessa peräkkäisiin mestaruuksiin

Abramovitsh osti veloissa olleen Chelsean brittiliikemies Ken Batesilta ja muilta pienemmiltä osakkailta kesällä 2003. Hinta oli arviolta 140 miljoonaa puntaa, nykykurssilla 168 miljoonaa euroa.

Abramovitsh panosti Chelseaan välittömästi suuria summia, muun muassa pelaajahankintoihin yli 100 miljoonaa puntaa. Päävalmentaja Claudio Ranieri korvattiin Jose Mourinholla, joka johdatti Chelsean kahteen peräkkäiseen mestaruuteen kausilla 2004–05 ja 2005–06.

Yhteensä Chelsea voitti Abramovitshin aikana viisi mestaruutta, kun myöhemmin tuli Valioliigan tittelit kausilla 2009–10, 2014–15 ja 2016–17. Myös FA Cupin voittoja tuli viisi.

Mestarien liigan Chelsea on valloittanut kahdesti, keväinä 2012 ja 2021. Viime kauden päätteeksi tulleen Mestarien liigan voiton myötä Chelsea pääsi myös Fifan seurajoukkueiden MM-turnaukseen, jonka finaalissa se voitti Palmeirasin helmikuussa 2022.

Ensimmäiset yhdeksän vuotta Abramovitshin hallinnassa Chelsea teki yhtäjaksoisesti taloudellista tappiota suurten panostustensa vuoksi. Vuonna 2012 Chelsea rankattiin maailman viidenneksi arvokkaimmaksi jalkapallobrändiksi ja keväällä 2021 Forbes listasi (siirryt toiseen palveluun) lontoolaisseuran seitsemänneksi arvokkaimmaksi jalkapalloseuraksi maailmassa.

Oletetun läheiset suhteet presidentteihin

Abramovitsh, 55, kuuluu venäläisiin oligarkkeihin, jotka keräsivät miljardiomaisuutensa Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen 1990-luvulla, kun valtion omaisuutta yksityistettiin. Putinin lisäksi Abramovitshilla on kerrottu olleen läheiset välit Venäjän presidenttinä 1991–99 toimineen Boris Jeltsinin kanssa.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Abramovitsh rikastui muun muassa öljy- ja alumiiniyhtiöillä. Britanniaan on rekisteröity sijoitusyhtiö Millhouse Capital, joka hallinnoi Abramovitshin varoja ja sijoituksia.

Abramovitsh on yrittänyt esimerkiksi The Guardianin mukaan luopua omistuksistaan Venäjään sekä oligarkkeihin kohdistuvien talouspakotteiden pelossa. Britannian parlamentin jäsen Chris Bryant sanoi tiistaina Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että Abramovitsh yrittää pikaisesti myydä omistuksiaan, kuten asuntojaan, Britanniassa. Bryant olisi halunnut nopeampia toimia talouspakotteissa.

– Luulen, että Abramovitsh pelkää sanktioita, minkä vuoksi hän aikoo jo huomenna myydä kotinsa ja myös toisen asunnon. Minua huolettaa se, että meillä menee liian kauan näissä asioissa, Bryant kommentoi tiistaina.

Abramovitsh on itse kiistänyt suhteensa Putiniin ja todennut, ettei ole tehnyt mitään, miksi häneen tulisi kohdistaa taloudellisia sanktioita.

Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Britannian sisäministeriön vuoden 2019 selvityksen mukaan Abramovitshilla on yhteyksiä Venäjän valtioon sekä "korruptoituneeseen toimintaan ja käytäntöihin".

Yksi maailman arvokkaimmista jalkapallobrändeistä on myynnissä. Kuva Chelsean kotiareenalta Stamford Bridgeltä. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Abramovitsh tarjoaa Chelseaa sveitsiläismiljardöörille

Forbesin listausten mukaan vuonna 2007 Abramovitsh oli peräti Venäjän rikkain 14,1 miljardin euron omaisuudella. 2019 hän oli Venäjän 11:nneksi ja maailman 107:nneksi rikkain 15,5 miljardillaan.

BBC (siirryt toiseen palveluun) uutisoi, että EU on jo kohdistanut taloudellisia pakotteita muun muassa venäläismiljardööri Alisher Usmanoviin, joka on firmansa kautta tukenut Valioliigan seuraa Evertonia. Everton on keskeyttänyt sponsorisopimuksensa Usmanovin yritysten kanssa.

BBC kertoo, että työväenpuolueen johtaja Keir Starmer oli kysynyt keskiviikkona, miksi Abramovitshiin ei ole vielä kohdistettu talouspakotteita, johon pääministeri Boris Johnson oli vastannut, "ettei ole soveliasta kommentoida yksittäisiä tapauksia tässä vaiheessa".

Brittilehdit siteeraavat sveitsiläislehti Blickiä (siirryt toiseen palveluun), jolle sveitsiläinen miljardööri ja sijoittaja Hansjörg Wyss on kertonut saaneensa tarjouksen Chelsean ostamisesta.

Wyssin mukaan Abramovitsh haluaa päästä nopeasti eroon Chelseasta.

– Voin hyvin kuvitella aloittavani Chelseassa kumppaneiden kanssa. Mutta minun on ensin tutkittava yleiset olosuhteet. En todellakaan tee tällaista yksin. Jos ostan Chelsean, niin konsortion kanssa, joka koostuu kuudesta-seitsemästä sijoittajasta, Wyss kommentoi.

Wyss kertoi saaneensa tarjouksen Abramovitshilta kolmen muun sijoittajan ohella. Sveitsiläinen totesi myös, että tällä hetkellä Abramovitsh pyytää seurasta liikaa.

Lue lisää:

Venäjä suljettiin kokonaan ulos kansainvälisestä jalkapallosta – Fifan mieli muuttui vain päivä edellisen päätöksen jälkeen

Pommisuojassa olleet ukrainalaiset näkivät kännykän ruudulta jalkapallotähtien koskettavan eleen – toimittaja avaa, mitä urheilumaailman tuki merkitsee

Christian Eriksen palasi kentille Valioliigassa vain kahdeksan kuukautta sydänpysähdyksen jälkeen – puhui tunteikkaasti perheestään

Suosittelemme sinulle