Hyppää sisältöön

Karkutien kennelissä pentujen ruoasta puolet on raakaruokaa – suomalaistutkimuksen mukaan raakaruoka tekee hyvää koirien terveydelle

Helsingin yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan raakaruoka muun muassa vähentää merkittävästi koirien allergiaoireita. Kokkolalaiskennelissä raakaruokaan ollaan tyytyväisiä.

Jo joka neljäs koiranomistaja tarjoaa lemmikilleen raakaruokaa muun ruoan ohessa
Jo joka neljäs koiranomistaja tarjoaa lemmikilleen raakaruokaa muun ruoan ohessa

Korona-ajan koirabuumi näkyy myös koiranruokamarkkinoilla.

Suomalaiset kiinnittävät lemmikkiensä ravintoon huomiota ja Ruokaviraston mukaan raakaruoan valmistusmäärät ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa.

Esimerkiksi pietarsaarelainen Snellman valmistaa Mush-tuotemerkkiä, ja siellä liikevaihto on moninkertaistunut ja uusia työpaikkojankin on syntynyt. Alalle on tullut myös runsaasti uusia yrityksiä.

Lue seuraavaksi: Koiranpennut ohittivat vauvat tilastoissa ensimmäistä kertaa – Ylen Pentuliven suosio kertoo korona-ajan koirabuumista

Suojaa allergioilta

Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmä on tutkinut kymmenen vuoden ajan koirien sairauksien ja ravinnon suhdetta toisiinsa. Mukana tutkimuksissa on ollut 16 000 koiraa.

Tutkimusten mukaan pentuna syöty raakaruoka vähentää allergia- ja iho-oireita sekä suolistovaivoja ja tulehduksia aikuisena koirana.

Vielä julkistamattomien tulosten mukaan sama koskee myös nivelrikkoa, silmätulehduksia ja korvatulehduksia.

Helsingin eläinlääketieteellisen tiedekunnan dosentti Anna Hielm-Björkman sanoo, että allergioilta suojaava vaikutus syntyy, jos pennun ruoasta vähintään viidesosa on raakaruokaa.

Jos ruokavaliosta on yli 80 prosenttia prosessoitua kuivamuonaa, on vaikutus päinvastainen.

Hielm-Björkmanin mukaan tiedetään siis, että raakaruoka on koiralle kuivamuonaa parempaa, mutta vielä ei tiedetä miksi.

– Johtuuko se siitä, että raakaruoassa on huomattavasti vähemmän hiilihydraatteja kuin prosessoidussa ruoassa vai että siinä on enemmän ja parempilaatuisia eläinpohjaisia valkuaisaineita vai että vitamiinit eivät ole tuhoutuneet esimerkiksi lämmityksessä tai paineessa, Hielm-Björkman sanoo.

Hielm-Björkmanin mukaan raakaruoan riskinä ovat mahdolliset bakteerit kuten salmonella, listeria ja antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit. Suomessa ne ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Talonpoikaisjärjellä

Tutkimusten mukaan eläinten ja ihmisten yhteiselo parantaa ihmisen vastustuskykyä.

– Ihmiset pelkäävät yleensä pöpöjä. Tutkimuksissa selvisi yllätykseksi kuitenkin se, että jos koiran ruoasta yli 50 prosenttia on raakaruokaa, se vähentää muiden perheenjäsenten riskiä sairastua, koska pienet bakteerimäärät kasvattavat myös ihmisen immuniteettia, Hielm-Björkman selittää.

Tutkijan mukaan raakaruokaa käsiteltäessä kannattaa käyttää talonpoikaisjärkeä.

– Jos kotona on alle vuoden ikäisiä vauvoja tai erittäin vanhoja ihmisiä tai esimerkiksi syöpää sairastavia ja immuunivajeesta kärsiviä ihmisiä, ei kannattaisi laittaa ollenkaan raakaa ruokaa ja lihaa käsiteltäessä pitäisi aina käyttää hanskoja. Normiperheessä voi käyttää vaikka samaa leikkuulautaa ja veitsiä, kunhan huolehtii normaalista hygieniasta.

Aiheesta voi keskustella maanantaihin 14. maaliskuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Osa koiranomistajista hätääntyi riisiruokien riskeistä – lääkäri pitää raakaruokaa isompana ongelmana: "Ei saa päästää nuolemaan pikkulapsen kasvoja"

Moni korona-aikana otettu koira kärsii etätöiden päättymisestä – kouluttaja: "Voi verrata tilanteeseen, jossa ihminen jätetään palavaan taloon"

Suosittelemme sinulle