Hyppää sisältöön

Suomen suurin kuvataidepalkinto Ars Fennica Eija-Liisa Ahtilalle – iloa sekoittaa suru Ukrainasta: “Miten voin iloita palkinnosta?”

Kuvataiteilija Eija-Liisa Ahtilalle myönnetty Ars Fennica -palkinto on suuruudeltaan 50 000 euroa.

Eija-Liisa Ahtila istuu ja katselee teostaan Horizontal.
Eija-Liisa Ahtilalle on aiemmin myönnetty useita kotimaisia ja ulkomaisia taidepalkintoja. Pro Finlandia -mitalin hän sai vuonna 2005. Kuva: Dani Branthin / Yle
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinkiläinen taiteen akateemikko Eija-Liisa Ahtila on onnellinen hänelle tänään torstaina myönnetystä Ars Fennica -kuvataidepalkinnosta.

– Se on minulle tärkeä tunnustus: joku uskoo siihen, mitä teen.

Samalla taiteilija kuvailee tuntemuksiaan ristiriitaisiksi. "Tunteiden turbulenssin" aiheuttaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

– Minulla on oma henkilökohtainen iloni Ars Fennica -palkinnosta, mutta myös syvä ahdistus Ukrainan tilanteesta. Miten voin iloita palkinnosta, kun Ukrainan kansa joutuu kokemaan epävarmuutta ja ahdistusta?

Sitä Eija-Liisa Ahtila pohti ennen Hämeenlinnassa järjestettyä palkintojenjakotilaisuutta.

Ahtilan työväline on liikkuva kuva

Eija-Liisa Ahtila tunnetaan monipuolisena kuvataiteilijana.

– Teen myös piirustuksia ja valokuvasarjoja, mutta työvälineeni on liikkuva kuva, koska siinä on monia elementtejä: kuvaa, rytmiä, ääntä ja värejä, Ahtila luettelee.

– Ja se on tapa, jolla olemme tottuneet havainnoimaan ympäristöä.

Ars Fennica -palkinnon saajan valitsi viiden ehdokkaan joukosta sveitsiläinen Hans Ulrich Obrist. Hän työskentelee Lontoon Serpentines Gallerioiden taiteellisena johtajana.

Valintaperusteluissa Obrist toteaa, että Eija-Liisa Ahtila on tehnyt esimerkillistä työtä yli kolmen vuosikymmenen ajan ja on yksi aikamme merkittävimpiä taiteilijoita.

Obrist kiittelee voittajan tapaa ylittää taiteen lajirajoja.

– Ahtila työskentelee kuvataiteilijana ja elokuvan tekijänä ja on toiminut 1990-luvulta lähtien tienraivaajana yhdistäessään liikkuvaa kuvaa ja installaatioita.

Hämeenlinnan Taidemuseon Ars Fennica 2021 näyttelyssä oleva taiteilija Eija-Liisa Ahtilan teos Horizontal joka on Hämeenlinnan Aulangolla kuvattu puun muotokuva.
Hämeenlinnassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt taiteilija löysi teokseen kuvatun kuusipuun Hämeenlinnan Aulangolta. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Palkintosumma nousi 50 000 euroon

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö Ars Fennica jakaa palkinnon joka toinen vuosi tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä.

Palkintoa on jaettu jo vuodesta 1991. Palkintosumma korotettiin 30-vuotisjuhlan kunniaksi 40 000:sta 50 000 euroon.

Eija-Liisa Ahtilan lisäksi palkintoehdokkaina olivat ruotsalainen Magnus Wallin, norjalainen Anne-Karin Furunes, suomalainen Viggo Wallensköld sekä tanskalainen Jesper Just.

Heidän teoksiaan voi nähdä Ars Fennica 2021 -näyttelyssä Hämeenlinnan taidemuseossa. Näyttelyn teemoja ovat elämän ja luonnon kiertokulku, ihmisyys sekä keho.

Eija-Liisa Ahtilan taiteella on usein yhtymäkohtia ympäristöön ja luontoon. Voittajan valinneen Hans Ulrich Obristin mukaan Ahtilan teoksissa "metsä, sen kasvillisuus ja luonto ovat ihmisen veroisia hahmoja".

Hämeenlinnan taidemuseossa Ahtilalta on esillä teos _Horizontal. _Nimen mukaisesti kuusi on asemoitu vaakasuoraan.

Eija-Liisa Ahtila, Vaakasuora-Horizontal, 2011, 6-kanavainen projisoitu installaatio.
Ahtilan Vaakasuora-Horizontal on 6-kanavainen projisoitu installaatio. Kuva: John Berens / Marian Goodman Gallery, New York

– Teoksessa olen tutkinut, miten maapallo ja planeetta voitaisiin nähdä ja esittää laajemmin kuin vain ihmisen näkökulmasta.

Ahtilan huoli metsistä

Kuvataiteilija kertoo tehneensä kuusiteosta pitkään. Myös palkintoperusteluissa mainitaan Ahtilan tapa työskennellä pitkäjänteisesti ja tehdä perusteellista taustatyötä.

– Teokseni idea kehittyy vähitellen. Idea on aluksi jotain muuta kuin lopputulos on.

Eija-Liisa Ahtila huomasi viime maanantaina ilmastonmuutosta koskeneen uutisen. Raportin mukaan maapallon järjestelmissä on jo käynnissä peruuttamaton muutos, ja ilmastonmuutos uhkaa sekä ihmisten että planeettamme terveyttä.

– Toivon, että Suomessa ymmärretään metsien säilyttämisen merkitys. Raportti herätti ahdistusta, mutta myös toivoa, että jotain hyvää tapahtuisi.

Ars Fennica 2021 -näyttely on avoinna Hämeenlinnan taidemuseossa 3.4.2022 saakka.

Lue lisää:

Ars Fennican viisi taiteilijaa

Palkittu Viggo Wallensköld tekee taidetta siitä, millaista on olla erilainen, vailla hyväksyntää – ja häpeää maalauksiaan

Ars Fennica -ehdokkaat julki – juhlavuoden kunniaksi palkintosumma nousi 50 000 euroon

Suosittelemme sinulle