Hyppää sisältöön

Essoten hallitus teki päätöksen valmistella sairaalarakennusten myyntiä

Aluksi palkataan neuvonantaja myyntiä valmistelemaan. Vielä ei tehty päätöstä siitä, mitä mahdollisesti myytäisiin.

Mikkelin keskussairaalan julkisivu. Edustalla keskussairaalasta ja hyvinvointikeskuksesta kyltti.
Yksi myytävistä rakennuksista voi olla Mikkelin keskussairaala. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Maria Bonnor

Essoten omistajakunnat ovat edellyttäneet, että rakennusten myyntiä käytetään kuntayhtymän talouden paikkaamiseen.

Torstaina järjestetyssä kokouksessaan Essoten hallitus päätti hankkia neuvonantajan valmistelemaan myyntiä. Hallitus hyväksyi myös kauppakirjan Etelä-Savon Työterveys Oy:n osakkeiden myynnistä.

Neuvonantajaa varten varattiin 55 000 euroa. Keskussairaalan ja perhetalon, mielen ja kuntoutuksen talon ja sairaalaparkin yhteenlaskettu tasearvo on lähes 156 miljoonaa euroa. Rakennuksia varten otettua lainaa on maksamatta noin 138 miljoonaa.

Vielä ei tehty päätöstä siitä, mitä rakennuksia myytäisiin, tai myydäänkö niitä ylipäätään.

– Nyt tehdyllä hallituksen päätöksellä alkaa alustava kartoitusvaihe siitä, löytyykö ylipäätään ostajakumppaneita. Jos hanke etenee, kyseessä on vielä monivaiheinen prosessi, jossa tullaan myös tekemään useita päätöksiä, Essoten talousjohtaja Vesa Vestala sanoo tiedotteessa.

Sen sijaan hallitus päätti, että kiinteistöjen myyntiä koskeva päätösesitys vaatii hyvinvointialueen ja jäsenkuntien suostumuksen.

– Tavoitteenamme on löytää kotimaisia omistajia, Essoten hallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä sanoo.

Mahdollisen kaupan lähtökohtanan on se, että ostaja vuokraa kiinteistöt Etelä-Savon hyvinvointialueen käyttöön. Essote taas saisi myyntituloja kuntayhtymän talouden tasapainottamiseksi.

Hyvinvointialueuudistuksen myötä Suomessa on alettu kaupata myös käytössä olevia sairaaloita ja terveyskeskuksia. Tammikuussa Espoo myi sairaalansa(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) LähiTapiolaan kuuluvalle kiinteistöyhtiölle. Myös Jyväskylä, Oulu ja Tampere valmistelevat sote-kiinteistöjen myyntiä.

Suosittelemme sinulle