Hyppää sisältöön

Ukrainan suurimmat tähdet vetoavat tunteikkaasti urheiluyhteisöön saadakseen apua maalleen – "En voi katsoa maani tapahtumia itkemättä"

Ukrainan suurimpiin urheilunimiin kuuluvat Andri Shevtshenko ja Sergei Bubka työskentelevät tahoillaan saadakseen apua maalleen. Tosin Bubkan hiljaisuus herätti aluksi kiukkua, uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Andri Shevtshenko.
Andri Shevtshenko on Ukrainan jalkapallon hyökkääjälegenda. Kuva: Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun listataan Ukrainan tunnetuimpia urheilusankareita, löytyvät kärkipäästä varmuudella nyrkkeilijäveljekset Vitali ja Vladimir Klitshko, seiväshyppääjä Sergei Bubka ja jalkapalloilija Andri Shevtshenko.

Vladimir Klitshko voitti nyrkkeilyn superraskaansarjan olympiakultaa Atlantassa 1996 ja siirtyi sen jälkeen ammattilaiskehiin. Hän hallitsi raskaansarjan tittelivöitä veljensä Vitalin kanssa vuosina 2004–2015, niin sanotulla Klitshkojen valtakaudella.

Klitshkot ovat olleet näkyviä hahmoja Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Vitali Klitshko, 50, on ollut aktiivisesti mukana politiikassa urheilu-uransa jälkeen. Hän on nykyisin Kiovan pormestari ja näyttäytynyt medialle muun muassa univormuun pukeutuneena ja taistelutahtoa uhkuen.

Myös Vladimir Klitshko, 45, on julkaissut tunteikkaita viestejä maansa puolesta ja kertonut liittyneensä reserviin. Muun muassa The Guardianin mukaan hän ilmoittautui Kiovassa alueellisiin puolustusjoukkoihin.

Kuuntele Urheiluhullut: Urheilijat ottavat kantaa sotaan – mitä kaikkea siitä seuraa?
Vitali Klitshko.
Pormestari Vitali Klitshko kuvattuna Kiovassa 6. maaliskuuta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Andri Shevtshenko: "Hirveitä asioita tapahtuu siellä"

Ex-jalkapalloilija, hyökkääjälegenda Andri Shevtshenko, 45, on edelleen yksi maansa tunnetuimpia urheilunimiä, sillä hän valmensi Ukrainan maajoukkuetta vielä viime kesän EM-kisoissa. Englannissa asuva Shevtshenko on kertonut maansa tilanteesta tunteikkaasti brittikanava Sky Sportsille.

– Olen niin ylpeä ollessani ukrainalainen. Tämä on todella vaikea hetki maalleni, sen ihmisille sekä perheelleni. Äitini ja siskoni ovat Kiovassa, ja hirveitä asioita tapahtuu siellä. Ihmisiä kuolee, lapsia kuolee, raketit osoittavat talojamme, Shevtshenko sanoi viime torstaina.

Kiovan Dynamon kasvatti Shevtshenko pelasi seurassa uransa ensimmäiset ammattilaisvuodet 1994–99. Sen jälkeen hän tähditti Italiassa AC Milanin hyökkäystä 1999–2006, jonka jälkeen edusti Englannin Valioliigassa Chelseaa 2006–08. Hän käväisi vielä kauden verran Milanissa ennen kuin lopetti uransa Kiovan Dynamossa 2012.

Shevtshenko voitti urallaan muun muassa Italian mestaruuden sekä Mestarien liigan. Mestarien liigan maalipörssin hän vei nimiinsä kahdesti.

Shevtshenko nimettiin Ukrainan maajoukkueen päävalmentajaksi 2016. Hän johdatti viime kesän EM-kisoissa maansa ensimmäistä kertaa puolivälieriin asti. Marraskuussa hän siirtyi Italian Serie A:han, putoamiskamppailuun vajonneeseen Genoaan, josta sai kuitenkin potkut jo tammikuussa 2022.

Andri Shevtshenko Ukrainan maajoukkueen harjoituksissa heinäkuussa 2021.
Shevtshenko valmensi Ukrainan viime kesänä EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon. Englanti oli parempi puolivälierässä. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Shevtshenko on pysynyt Englannissa Venäjän hyökkäyksen käynnistyttyä. Hän on kertonut työskentelevänsä humanitaarisen avun saamiseksi maahansa ja paljastaakseen julmuuksien laajuuden, joita hänen maansa kokee. Shevtshenko sanoi, että hänen tavoitteenaan on saada ihmiset ymmärtämään tilanne ja sen inhimillinen puoli.

– Meidän on lopetettava tämä sota, meidän on löydettävä keino lopettaa sota. Meillä on pakolaisia, tarvitsemme humanitaarista apua. Tarvitsemme lääketieteellistä tukea, ruokatukea. Tuntuu, että voin tehdä täällä paljon, ja aion tehdä sen, kommentoi Shevtshenko Lontoossa Sky Sportsille.

Shevtshenko kertoi myös yrittäneensä saada perheensä lähtemään Ukrainasta, mutta he eivät halua jättää kotiaan.

Shevtshenko ilmoitti tukevansa Fifan ja Uefan päätöksiä sulkea Venäjä kilpailutoiminnan ulkopuolelle, koska "nyt kyse ei ole konfliktista, vaan sodasta". Tosin hän lisäsi, ettei tällä hetkellä jalkapallolla ole hänelle mitään merkitystä.

– Jalkapalloa ei ole minulle enää olemassa. En ajattele sitä. Ei ole sen aika. En katso nyt mitään urheilua. Kun herään, kaikki keskittymiseni on siinä, kuinka voin auttaa maatani, mitä voin tehdä. Soittelen vanhemmilleni ja ystävilleni saadakseni päivityksiä Ukrainan tapahtumista.

Sunnuntaina Shevtshenko esiintyi Italian televisiossa.

– En voi katsoa maani tapahtumia itkemättä. Meidän on yritettävä saada Venäjä lopettamaan tulitus, löytää diplomaattinen ratkaisu ja saada heidät lopettamaan tämä sota, Shevtshenko sanoi Daily Mailin mukaan italialaisessa Che tempo che fa -ohjelmassa.

Kun AC Milan ja Inter kohtasivat Italian cupin välierässä 1.3., näytettiin Andri Shevtshenko videoviesti screeniltä. Kuvassa Shevtshenko ex-seuran Milanin pelaajat katsovat.
Kun AC Milan ja Inter kohtasivat Italian cupin välierässä 1. maaliskuuta, näytettiin Andri Shevtshenkon videoviesti screeniltä. Kuvassa hänen ex-seuransa Milanin pelaajat katsovat, kun Shevtshenko vetoaa rauhan puolesta. Kuva: Getty Images

Shevtshenko myös pyysi italialaisia auttamaan ukrainalaisia, jotka pakenevat maastaan.

– Kun minä saavuin Italiaan, maa avasi sydämensä minulle. Saitte minut tuntemaan, että olen yksi teistä. Nyt pyydän teiltä: avatkaa sydämenne kansalleni, tarvitsemme apuanne. Saakaa heidät tuntemaan, kuten saitte minut tuntemaan. Kaikki ovat jo osoittaneet paljon myötätuntoa, tiedän, mutta pyydän enemmän, Shevtshenko kyynelehti.

Sergei Bubkan toiminta aiheutti kiukkua – nyt hän koordinoi urheiluliikkeen apua maalleen

Yleisurheilulegenda Sergei Bubka venytti vuonna 1985 ensimmäisenä seiväshypyn historiassa yli kuuden metrin. Hän voitti MM-kultaa kuudesti peräkkäin alkaen Helsingin MM-kisoista 1983. Olympiakultaa Bubka saavutti Soulissa 1988.

Erityisesti Bubka on ollut uransa jälkeen aktiivinen politiikassa ja urheilupolitiikassa. Hän on Ukrainan olympiakomitean puheenjohtaja sekä Ukrainan parlamentin, Kansainvälisen olympiakomitean ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen.

Sergei Bubka kuvattuna vuonna 2020.
Sergei Bubka on seiväshypyn kahdeksankertainen arvokisavoittaja. Kuva: Getty Images

Bubkan toiminta, tai paremminkin toimimattomuus, Venäjän hyökkäyksen käynnistyttyä ei ole ollut kaikkien ukrainalaisten mieleen. Asiasta kertoi Ilta-Sanomille korkeushypyn moninkertainen arvokisamitalisti Bohdan Bondarenko.

– On äärimmäisen surullista, ettei näin vaikutusvaltainen ja maailmankuulu ukrainalainen ole sanonut koko sodan aikana mitään. Se on ollut Ukrainassa valtava pettymys, Bondarenko kritisoi Ilta-Sanomissa.

– Hänen pitäisi ymmärtää, että nyt taistellaan itsenäisyydestä ja ihmishengistä. Nyt ei ole bisneksenteon aika, jatkoi Bondarenko, sillä Bubkan hiljaisuuden syyksi epäiltiin esimerkiksi hänen liiketoimiaan Venäjällä.

Sittemmin Bubkakin on avannut sanaisen arkkunsa.

– Rakkaat ukrainalaiset, olympiaperhe ja kaikki, jotka välitätte kivustamme. Kaikkien muiden ukrainalaisten tavoin en pysty nukkumaan. Puolustan maatamme kaikilla mahdollisilla keinoillani käyttäen hyväksi kaikkia kansainvälisiä kontaktejani, Bubka twiittasi 4. maaliskuuta.

– Rakastan Ukrainaa koko sydämestäni. Sen lipun alla voitin suurimmat saavutukseni. Tuo lippu liehuu nyt humanitaarisen avun keskuksessa, jonka kanssa perheeni työskentelee. Me voitamme! Bubka kirjoitti Twitterissä myöhemmin samana päivänä.

Maanantaina uutistoimisto AFP uutisoi, että Bubka on vedonnut urheiluyhteisöön saadakseen apua kansalleen.

– Yli miljoona ihmistä, enimmäkseen naisia ja lapsia, on joutunut jättämään kotinsa. Miljoonat ihmiset menettävät toimeentulonsa ja jäävät ilman sairaanhoitoa, ruokaa ja vaatteita Ukrainan alueilla, Bubka sanoi.

Bubka kutsui urheilumaailmaa auttamaan kodeistaan paenneita, jotka joutuivat jättämään kaiken taakseen.

– Tässä vaiheessa keskeisiä prioriteetteja ovat ensiapu ja lääketieteelliset materiaalit, hygieniatuotteet, lastenvaatteet, ruoka ja taloudellinen tuki. Toiseksi mietin mahdollisuutta järjestää urheiluvaatteita, urheilukenkiä, minkä tahansa lajin varusteita lapsille, jotka asuvat nyt pakolaisleireillä.

Ukrainan olympiakomitean johtaja Sergei Bubka poseerasi freestylehiihtäjä Oleksandr Abramenkon kanssa Pekingin olympialaisissa. Abramenko saavutti hopeaa miesten hypyissä.
Ukrainan olympiakomitean johtaja Sergei Bubka poseerasi freestylehiihtäjä Oleksandr Abramenkon kanssa Pekingin olympialaisissa. Abramenko saavutti hopeaa miesten hypyissä. Kuva: Future Publishing / Getty Images

Olympiaurheilusta kirjoittava Insidethegames-sivusto uutisoi viikonloppuna, että Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach on pyytänyt Bubkaa koordinoimaan humanitaarista apua Ukrainaan. Kansainvälinen olympiakomitea perusti solidaarisuusrahaston helmikuun lopussa.

– Herra Bubka johtaa solidaarisuusrahaston varojen kohdentamista ja jakamista Ukrainan olympiakomitealle ja urheiluliikkeelle, Bach sanoi sivuston mukaan.

Lue lisää:

Ukrainalainen olympiavoittaja tyrmää Vladimir Putinin väitteet Ukrainan natseista: "Olen elävä esimerkki, että kyseessä on järjetön valhe"

Putin rakensi pitkään urheilukoneistoa, mutta veti hyödyt pöntöstä alas – tutkija näkee, että käsillä on urheilulle historiallinen mahdollisuus

Kaisa Mäkäräinen kuvaa, kuinka ampumahiihtoperhe seisoo yhtenäisenä ukrainalaisten tueksi – "Sota tulee eri tavalla lähelle"

Norjassa jumissa ollut Ukrainan nuorten maajoukkue pyrkii lähemmäs kotia – Norjassa ollaan huolissaan nuorten kohtalosta

Sota tuli Pekingin paralympialaisiin – Kiinalle avajaispuhe oli liikaa

Iso joukko venäläisiä shakin huippupelaajia vaatii Putinille osoitetussa avoimessa kirjeessä sodan lopettamista Ukrainassa

Venäläiseltä EM-mitalistilta harvinainen ulostulo Ukrainan sodasta, sanoo vihaavansa Putinin hallintoa – "Urheilijoihin on iskostettu pelkoa vuosia"

Roman Abramovitsh nosti Chelsean maailman arvokkaimpien seurojen joukkoon – nyt hänellä on brittilehtien mukaan kiire eroon omistuksistaan

Mitä Aleksandr Ovetshkinista pitäisi ajatella? Venäläisurheilijoihin liittyy vaikea kysymys – "Antaneet kasvonsa ja maineensa Putinin käyttöön"

Suosittelemme