Hyppää sisältöön

Varsinais-Suomen kunnat ovat saaneet miljoonia euroa koronatukia – muhkeat tulot lihottaneet kassat ylijäämäisiksi

Kaikkiaan valtio on tukenut kuntia ja kuntayhtymiä koronaepidemian vuoksi vuosina 2020–2021 yli viidellä miljardilla eurolla. Varsinais-Suomessa kunnat ovat saaneet valtiovarainministeriön lisäksi tukia sosiaali- ja terveysministeriöltä ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Kolikoita kukkarossa.
Kunnat ovat voineet valtionosuuksien lisäksi hakea tukia STM:ltä ja OKM:ltä. Arkistokuva. Kuva: Arja Lento / Yle
Johanna Lehtola

Varsinais-Suomen kunnat ovat saaneet miljoonia euroja koronan aiheuttamien kustannuksien hoitoon.

Esimerkiksi valtionvarainministeriö (siirryt toiseen palveluun) on maksanut Varsinais-Suomeen ensimmäisenä koronavuonna valtionosuuksina ja yhteisöveron korotuksina yli 161 miljoonaa euroa ja viime vuonnakin vielä vajaa 74 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Opetus- ja kulttuuriministeriö ovat myös myöntäneet erilaisia tukia, joista STM:n viimeinen hakukierros koronakustannuksiin terveydenhuollossa päättyi tammikuussa. STM:n päätöstä toisesta hakukierroksesta odotetaan lähiaikoina.

Kuntien tilinpäätökset kääntyneet voitollisiksi

Muhkeiden koronatukien takia suurin osa Varsinais-Suomen kunnista teki viime vuonna ylijäämäisen tuloksen. Esimerkiksi Turku on kertonut 40 miljoonan euron ylijäämäisestä tuloksesta ja myös Kaarina ja Raisio ovat kertoneet noin kahdeksan miljoonan euron ylijäämästä.

Merkittävämmäksi tueksi kunnille nousee valtiovarainministeriön tuet, mutta STM:n koronatuet ovat nekin isoja.

Suurimmat tuet STM:ltä on saanut luonnollisesti Varsinais-Suomen suurin kaupunki Turku, joka on saanut reilu 23 miljoonaa euroa koronan aiheuttamiin terveydenhuollon kustannuksiin tukea. Toisena tulevat Salo: reilu viisi miljoonaa euroa, ja Kaarina: vajaa neljä miljoonaa euroa.

Lisäksi isot kuntayhtymät ovat saaneet isoja avustuksia STM:ltä. Esimerkiksi Uusikaupunki, joka hoitaa oman kaupunkinsa lisäksi Kustavin, Taivassalon, Laitilan, Pyhärannan ja Vehmaan terveyspalvelut, sai yli kaksi miljoonaa euroa koronatukia ja myös Liedon Härkätien sosiaali- ja terveyspalvelut sai reilu kaksi miljoonaa euroa koronatukea STM:ltä. Liedon kanssa samaan terveyspalvelukokonaisuuteen kuuluvat Marttila ja Koski TL. Loimaa on myös saanut 1,8 miljoonaa euroa STM:ltä.

Naantali on saanut koronakustannusten lisäksi STM:ltä myös tukea rajavalvonnassa toteutettuun pakollisiin terveystarkastuksiin 60 000 euroa.

Suurin osa varsinaissuomalaisista kunnista on hakenut korona-aikana myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Opetushallitukselta tukea koronan tuomiin haasteisiin perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa.

Esimerkiksi Kaarina on yksinään saanut tukia opetukseen yli miljoona euroa, Raisio 900 000 euroa, Naantali reilu 700 000 euroa ja Lieto on saanut reilut 460 000 euroa, Kustavi sen sijaan esimerkiksi ei ole hakenut opetukseensa minkäänlaisia koronatukia.

Yle kysyi VM:n ja STM:n lisäksi Varsinais-Suomen kunnilta koronatuista. Kyselyyn jättivät vastaamatta Pyhäranta, Koski TL ja Turku.

Kaikkiaan valtio on tukenut kuntia ja kuntayhtymiä koronaepidemian vuoksi vuosina 2020–2021 yli viidellä miljardilla eurolla.

Suosittelemme sinulle