Hyppää sisältöön

Suomalaispelaajien joukkopako KHL:stä kuohuttaa venäläismediassa – maasta vaikea päästä pois: "Pelaajayhdistys on ollut yhteydessä ulkoministeriöön"

Juha Metsola, Teemu Hartikainen, Sakari Manninen, Jussi Olkinuora, Harri Säteri ja Jyrki Jokipakka ovat lähdössä Venäjältä.

Salavat Julajev Ufan maalivahti Juha Metsola torjuu.
Kuva: KHL-Marketing
Emma Hyyppä,
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Useat suomalaiset jääkiekkoilijat ovat jättämässä KHL-seuransa ja Venäjän. Salavat Julajev Ufa vahvistaa, että maalivahti Juha Metsola sekä hyökkääjät Teemu Hartikainen ja Sakari Manninen ovat jättäneet Ufan ja lähtevät Venäjältä. Tämän hetken tiedon mukaan Ufan päävalmentaja Tomi Lämsä ei ole lähtenyt Venäjältä.

Yle Urheilu on tavoitellut kyseisiä pelaajia ja heidän edustajiaan, mutta kukaan ei toistaiseksi ole vahvistanut uutista.

Venäläisten mediatietojen mukaan Metallurg Magnitogorskin maalivahti Jussi Olkinuora on ilmoittanut seuralleen, että aikoo lähteä. Olkinuoran agentti Mika Rautakallio vahvisti Iltalehdelle, että Olkinuora lähtee Magnitogorskista.

Ylen tietojen mukaan myös muut suomalaispelaajat kuin Metsola, Hartikainen, Manninen ja Olkinuora haluavat lähteä KHL:stä kesken pudotuspelien. Tämän jutun julkaisun jälkeen Sibir Novosibirsk tiedotti perjantaina iltapäivällä, että Harri Säteri ja Jyrki Jokipakka jättävät seuran.

Magnitogorskin seurapomon Sergei Laskovin mukaan kaikki suomalaispelaajat ovat lähdössä KHL:stä. Tätä tietoa ei ole vahvistettu.

Laskovin mielestä suomalaispelaajat eivät ole lähdössä KHL:stä omasta tahdostaan, vaan asia on päätetty heidän puolestaan. Venäläismedia Championat kirjoittaa, että suomalaispelaajat ovat saaneet todella paljon painetta suomalaismedialta. Championatin mukaan "kaikki pelaajat eivät kestäneet sellaista painetta".

Moni ulkomaalainen pelaaja on jättänyt KHL:n sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Ensimmäinen suomalainen oli Ufan Markus Granlund, joka vahvisti keskiviikkona Yle Urheilulle, että hän on jättänyt seuransa.

Neftehimik Nizhnekamskin maalivahti Frans Tuohimaa kertoi aiemmin tällä viikolla Yle Urheilulle, että hän haluaa poistua Venäjältä mahdollisimman pian, mutta ei ole päässyt seurajohdon kanssa yhteisymmärrykseen asiasta.

– Totta kai me yritämme rauhallisin keinoin päästä pois, että saisimme luvan lähteä, mutta sitä ei ole tältä suunnalta todellakaan tulossa. Jos kyse olisi vain siitä, että maksaisit yhden kuukauden palkan pois, jos se olisi niin helppoa, lähtisin saman tien. Kyse on muistakin kuin rahallisista riskeistä, Tuohimaa totesi.

– On epätietoisuus siitäkin, minkälaisen säännöstön alla olemme ja minkälaisilla sakkosummilla uhataan, jos täältä omin päin lähtee. Olemme vieraan maan koneistossa, vieraan maan säännöillä ja isojen sakkouhkien alla.

Tilanne ei ole helppo myöskään sen takia, että liikkuminen Venäjältä Suomeen ei ole ihan yksinkertaista tällä hetkellä.

Esimerkiksi Tuohimaa oli haastatteluhetkellä Tsheljabinskisssa, josta on Helsinkiin matkaa tietä pitkin noin 2 800 kilometriä. Koska Euroopan unioni on sulkenut ilmatilansa venäläiskoneilta, ei lentoteitse kotiin palaaminen ole mahdollista.

Pelaajien tilanne vaikea

MTV:n haastattelema suomalainen pelaaja-agentti Simo Niiranen sanoi, että KHL-seurat ovat uhkailleet ulkomaalaisia pelaajia, jotka haluavat poistua Venäjältä.

Toinen suomalainen pelaaja-agentti kertoi alkuviikosta Yle Urheilulle, että todella moni eurooppalaispelaaja haluaa pois Venäjältä Ukrainan sotatoimien takia.

Yle Urheilu tavoitti torstaina Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Matti Nurmisen, jonka mukaan suomalaiset KHL-pelaajat eivät ole pyytäneet suoraan apua Jääkiekkoliitolta.

– Olemme toki keskustelleet agenttien, Kansainvälisen jääkiekkoliiton ja pelaajayhdistyksen kanssa ja yrittäneet yhdessä löytää malleja, joilla voidaan auttaa Venäjällä pelaavia pelaajia, Nurminen sanoi.

– Käsitykseni mukaan pelaajayhdistys on ollut yhteydessä ulkoministeriöön ja sitä kautta pelaajille on saatu apua järjestelyissä, miten he voisivat päästä Suomeen.

Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Risto Kauppinen vahvisti alkuviikosta Ylelle, että pelaajayhdistys on auttanut pelaajia olemaan yhteydessä ulkoministeriöön.

Vahvistamattomien tietojen mukaan KHL-pelaajien sopimuksissa on pykälä, jonka mukaan he joutuisivat maksamaan merkittävän osan koko kauden palkastaan takaisin, jos he purkavat sopimuksensa.

– Olemme aika paljon keskustelleet Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) kanssa, koska ainakin joidenkin pelaajien kohdalla seurat ovat esittäneet erilaisia uhkavaatimuksia siitä, jos sopimusta rikotaan. Olemme lähteneet kysymään sen juridisia taustoja IIHF:ltä, koska noudatamme viime kädessä Kansainvälisen jääkiekkoliiton sääntöjä. Se selvitystyö on vielä tällä hetkellä kesken, Nurminen sanoo.

KHL:n pudotuspeleihin selvinneissä joukkueissa oli mukana 17 suomalaista jääkiekkoilijaa. Tämän hetken tiedon mukaan heistä ainakin kuusi on lähtenyt tai yrittää lähteä Venäjältä.

Lisäksi venäläisessä naisten liigassa pelaa viisi suomalaiskiekkoilijaa, jotka edustavat kiinalaista KRS Vanke Rays Shenzeniä.

Venäjän jääkiekkoliigajoukkueiden ja suomalaispelaajien sijainnit kartalla
Kuva: Jaakko Torvi / Yle

Juttua muokattu 4.3. klo 18.07: Lisätty tieto, että Harri Säteri ja Jyrki Jokipakka jättävät Sibir Novosibirskin.

Lue myös:

"Todella moni eurooppalaispelaaja haluaa pois Venäjältä" – suomalainen pelaaja-agentti kertoo hulluista päivistä jääkiekon siirtomarkkinoilla

Venäläiseltä EM-mitalistilta harvinainen ulostulo Ukrainan sodasta, sanoo vihaavansa Putinin hallintoa – "Urheilijoihin on iskostettu pelkoa vuosia"

Mitä Aleksandr Ovetshkinista pitäisi ajatella? Venäläisurheilijoihin liittyy vaikea kysymys – "Antaneet kasvonsa ja maineensa Putinin käyttöön"

KHL-seura ei päästä ulkomaalaispelaajiaan pois – Leijonien maalivahti on jumissa Venäjällä: "Tuntuu väärältä olla täällä"

Suosittelemme