Venäjän hyökkäys on tehnyt valtavaa tuhoa Ukrainan kulttuuriperinnölle. Maassa on paitsi tuhansia museoita, myös seitsemän Unescon maailmaperintökohdetta, kuten Kiovan luolaluostari ja Pyhän Sofian katedraali. Lisäksi Ukrainassa on lukuisia keskiaikaisia kirkkoja ja luostareita, joiden ikonikokoelmia vastaavia ei ole missään muualla maailmassa.
Venäjän joukot ovat polttaneet Kiovan lähistöllä sijaitsevassa Ivankivin kaupungissa museon, jonka kokoelmiin kuului muun muassa 25 kansainvälisesti arvostetun kansantaiteilija Maria Prymatšenkon naivistisista teosta. The Timesin mukaan muutama teos pelastui, kun paikallinen mies säntäsi palavaan rakennukseen.
Ukrainan taideaarteita vaalivat viranomaiset pelkäävät nyt, että myös maan lukuisat arkkitehtuurin merkkiteokset ja arkeologiset kohteet ovat vaarassa tuhoutua tulituksessa ja raskaiden sotilasajoneuvojen liikkuessa holtittomasti.
Ukraina haluaa Venäjälle potkut Unescosta
Venäjän hyökättyä Ukrainaan museoiden työntekijät ovat puskeneet pyöreitä päiviä yrittäessään pelastaa maan kulttuuriperintöä. Kokoelmia yritetään digitalisoida vimmaisesti siltä varalta, että ne päätyvät valloittajan käsiin. Teoksia ja esineitä on myös kätketty kellareihin, joissa henkilökunta vartioi niitä henkensä uhalla.
Lvivin keskustassa vapaaehtoiset käärivät historiallisesti merkittäviä patsaita suojamateriaaleihin. Kirkkojen ikkunoiden kallisarvoisia lasimaalauksia on suojattu vanereilla.
Kansainväliset museot ovat kiirehtineet Ukrainaa palauttamaan sinne lainattuja teoksia ja esineitä saadakseen ne turvaan. Kokoelmia on laajemminkin yritetty siirtää sodan jaloista ulkomaille, mutta se on byrokraattisesti hankala ja aikaavievä operaatio. Siirto edellyttää hallituksen lupaa.
Vuoden 2014 demokratialiikkeen muistolle perustettu Kiovan Vapausmuseo pyysi lupaa esineiden siirtoon jo ennen Venäjän hyökkäystä jännitteiden kasvaessa.
Anomusta ei kuitenkaan ehditty käsitellä ennen sodan alkua. Nyt kokoelmia kätketään ympäri kaupunkia.
Unesco on suotta vedonnut Venäjään muistuttamalla että Haagin sopimus vuodelta 1954 edellyttää kulttuuriomaisuuden varjelemista myös aseellisen konfliktin aikana.
Ukrainan kulttuuriministeri on vaatinut Unescoa perumaan Venäjän jäsenyyden järjestössä.
Ukrainan museoväki on osoittanut sitoutumisensa kulttuuriperinnön vaalimiseen jo aiemmissa selkkauksissa. Kiovan kansallisen taidemuseon henkilökunta pysyi asemissaan vuoden 2014 vallankumouksen aikana päiväkausia, vaikka katon läpi lensi polttopullo - joka onneksi ei räjähtänyt. Asiasta kertoo Wall Street Journal.
Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskutella asiasta 10.3. klo 23 asti.
Lue lisää: