Hyppää sisältöön

Tältä näyttää itärajan vilkkaimmalla rajanylityspaikalla nyt – toimittajamme raportoi ihmisten reaktioista

Vaalimaan rajanylityspaikan kautta saapuu nyt Suomeen helpottuneita, mutta synkkäilmeisiä ihmisiä. He ovat lähteneet pois Venäjältä kohti kotimaatansa.

Vesa Grekula raportoi Vaalimaan rajatarkastusasemalta
Vesa Grekula raportoi Vaalimaan rajatarkastusasemalta
Vesa Grekula,
Petri Kivimäki

Suomen kaakkoisrajalla Virolahden Vaalimaalla pari linja-autoa ja kymmenkunta henkilöautoa on perjantaina puolen päivän aikaan saapumassa Venäjältä Suomeen.

Näky on lähes samanlainen, mitä se on parin viime vuoden ajan ollut tällä muuten hyvin vilkkaalla Suomen ja Venäjän välisellä raja-asemalla.

henkilöautoja kahdessa jonossa puomin takana raja-asemalla
Vain muutamia henkilöautoja oli odottamasssa Suomeen pääsyä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ylirajavartija Mikko Luukkainen Vaalimaan rajatarkastusasemalta kertoo, että matkustajamäärissä on viime päivinä ollut vain pientä nousua. Mitään tavallisuudesta poikkeavaa ei rajalla ole.

– Matkustajamäärät näkyvät henkilöautoliikenteessä ja siinä, että linja-autot ovat varsin täysiä. Matkustajia tulee, mutta ei mitään merkittävää kasvua vielä, kertoo Luukkainen.

Eilen torstaina rajatarkastusupseeri, kapteeni Kimmo Sainio Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoi Ylelle, että Venäjältä tulevien rajanylittäjien joukossa on muun muassa Britannian, Yhdysvaltojen, Japanin, Etelä-Korean ja EU-maiden kansalaisia.

Näiltä raja-asemilta itärajan voi tällä hetkellä ylittää

Tänään perjantaina yksikään Suomeen saapunut rajanylittäjä ei halunnut antaa Ylelle lausuntoa nimellään tai kasvoillaan.

Rajanylittäjien joukossa oli ainakin joitakin kaksoiskansalaisia. Yhdellä heistä oli Espanjan ja Venäjän kansalaisuus ja yhdellä Venäjän ja Ranskan kansalaisuus. Joukossa oli myös yksi ruotsalainen. He kaikki kertoivat, että heidän perheenjäsenensä olivat olleet heihin yhteydessä ja pyytäneet lähtemään pois Venäjältä.

venäläinen keltainen bussi raja-aseman puomin takana talvella
Suurin osa Suomeen tulijoista jatkaa matkaansa seuraavaan EU- tai Schengen-maahan. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Pääsy Suomeen ja EU:n puolelle on monille helpotus.

– Selvä huolestuneisuus vallitsevasta tilanteesta ihmisten kommenteista kumpuaa. Helpotuksen huokauksiakin kuuluu erityisesti niiltä, joilla on perhettä EU-maissa. Sanovat, että onpa hyvä, että pääsimme sieltä pois, kertoo tunnelmista ylirajavartija Mikko Luukkainen.

Ylirajavartija Mikko Luukkainen.
Ylirajavartija Mikko Luukkainen on nähnyt paljon vilkkaampiakin päiviä Vaalimaalla. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Maanteiden lisäksi myös rautateillä on liikenne vilkastunut. Pietarin ja Helsingin väliä kulkevat Allegro-junat ovat olleet Luukkaisen mukaan liki täynnä ja niissä saapuu Suomeen kerralla reilut 300 matkustajaa.

Venäjältä lisää matkustajia

Joidenkin arvioiden mukaan Venäjälle saattaisi jossain vaiheessa tulla poikkeusolot. Se voisi tarkoittaa Suomen ja Venäjän rajan sulkemista liikenteeltä.

Ylirajavartija Mikko Luukkainen Vaalimaan rajatarkastusasemalta arvioi, että se saattaisi tarkoittaa rajoituksia Venäjän kansalaisten liikkumiseen.

– Todennäköisesti Suomen ja muut EU-kansalaiset pääsisivät jatkossakin rajan yli, mutta suoraan sanottuna kukaan ei vielä tiedä, mikä Venäjän päätös tulee olemaan. Sitten eletään niitten päätösten mukaan, sanoo Luukkainen.

Lähipäivien aikana liikenne Venäjältä todennäköisesti vilkastuu. Määrän arviointi on kuitenkin vaikeaa.

– Aika näyttää, mitä tulee tapahtumaan.

Murto-osa entiseen verrattuna

Viime kuukausien aikana Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta rajan on ylittänyt noin 15 000 henkilöä viikossa. Viime viikolla, kun Ukrainan sota alkoi, rajanylityksiä oli viikossa 17 000.

Määrät ovat pieniä verrattuna huippuvuosiin.

Itäraja on tavallisen matkustajaliikenteen osalta ollut hiljainen itse asiassa jo reilut kaksi vuotta. Helmikuussa 2020 rajaliikenne käytännössä loppui koronarajoitusten takia.

Tähän karttaan on merkitty kaikki Suomen ja Venäjän väliset rajanylityspaikat

Ennen koronarajoituksia pelkästään Vaalimaan rajanylityspaikalla saattoi olla jopa 15 000 rajanylitystä vuorokaudessa. Eilen torstaina Kaakkois-Suomen kaikkien raja-asemien, Nuijamaan, Vainikkalan ja Vaalimaan, kautta kulki vain 1 303 matkustajaa.

Takavuosien isot matkustajamäärät selittyvät pääasiassa venäläisillä ostosmatkailijoilla sekä suomalaisilla, jotka kävivät tankkaamassa polttoainetta Venäjällä.

Aiemmin itärajan kansainväliset rajanylityspaikat olivat avoinna ympäri vuorokauden, nykyään ne ovat öisin suljettu. Imatran kansainvälinen rajanylityspaikka on jopa suljettu kokonaan henkilöliikenteeltä vähäisten rajanylitysmäärien takia.

Koronarajoitusten aikana Suomen ja Venäjän välisen rajan ovat päässeet ylittämään pääasiassa vain rahdin kuljettajat sekä kaksoiskansalaiset, joilla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus.

Suosittelemme sinulle