Hyppää sisältöön

Suomalaiset lahjoittavat Ukraina-keräyksiin ennätysvauhtia ja osa tekee suoria tilisiirtoja – näin lahjoitukset käytetään

Suomalaisten Ukrainaan tekemät tilisiirrot moninkertaistuivat Venäjän hyökättyä. Ukrainan keskuspankki on pyytänyt lahjoituksia humanitääriseen apuun sekä maan armeijalle.

Suomen punainen risti on käynnistänyt lipaskeräykset Ukrainan sodasta kärsivien auttamiseksi.. Sofia Niemelä ja Jemina Lohtari keräsivät varoja Asikkalassa helmikuun lopulla. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Sodat ja luonnonkatastrofit tapahtuvat yleensä Euroopan ulkopuolella. Maa järisee Haitissa, taifuuni iskee Filippiineille, sota runtelee Afghanistania.

Nyt, kun sotaa käydään Euroopan mantereella, suomalaisten auttamishalut ovat avustusjärjestöjen mukaan poikkeuksellisen korkeita.

– Täysin poikkeuksellisesta. En ole koskaan nähnyt näin kovaa aktiivisuutta lahjoittaa ja lähteä auttamaan, sanoo Kirkon ulkomaanavun (KUA) toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

Lahjoitusten lisäksi ihmiset soittavat järjestöihin ja tarjoutuvat auttamaan esimerkiksi järjestämällä tapahtumia, jossa kerätään lahjoituksia.

Perjantaihin mennessä suurimmat avustusjärjestöt Unicef, Suomen punainen risti ja Kirkon ulkomaanapu ovat keränneet Ukraina-lahjoituksina yhteensä jo runsaasti yli kymmenen miljoonaa euroa. Summa on suurempi, ja se on kerätty monta kertaa nopeammin kuin aiemmissa katastrofeissa ja kriiseissä.

Vertailun vuoksi: esimerkiksi KUA:lle on lahjoitettu Ukraina-keräyksissä yli kaksi miljoonaa euroa runsaassa viikossa. Kun lahjoituksia kerättiin Haitin maanjäristyksen avuksi, koko keräyksen aikana rahaa kertyi 1,25 miljoonaa euroa.

Valtaosa lahjoittajista on järjestöjen mukaan yksityishenkilöitä, mutta myös lukuisat yritykset ja muutamat kunnat ovat lahjoittaneet Ukraina-keräyksiin.

“Somesota, online-katastrofi”

Lahjoitustulva johtuu siitä, että sotaa käydään nyt niin lähellä, järjestöt uskovat.

– Eihän tällaisia katastrofeja kauheasti Euroopan tasolla tapahdu kuin mitä Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nyt ollut. Mitä läheisemmäksi ihmiset katastrofin kokevat niin maantieteellisesti kuin ihmisinäkin, sitä enemmän auttamishalua herää, sanoo kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen Suomen punaisesta rististä (SPR).

– Sekin on varmasti saanut monet miettimään avuntarvetta, kun hyökkääjä on naapurimaamme, KUA:n Hemberg arvelee.

Runsaita lahjoituksia selittänee myös se, että sodan kauhu välittyy ihmisille verkon ja sosiaalisen median kautta ennennäkemättömällä tavalla.

– Kyllä tätä voi hyvin kutsua somesodaksi tai online-katastrofiksi. Se tuo tapahtumat ihmisille todella lähelle, SPR:n Korhonen toteaa.

Suorat tilisiirrot Ukrainaan moninkertaistuivat

Yksityishenkilön on helpointa lahjoittaa humanitääriseen apuun järjestöjen kautta.

Moni suomalainen on kuitenkin päättänyt auttaa Ukrainan valtiota tai ukrainalaisia myös suorilla tilisiirroilla.

Esimerkiksi Osuuspankin asiakkaat ovat tehneet tilisiirtoja Ukrainaan sodan aikana moninkertaisen määrän aiempaan verrattuna.

– Normaalioloissa henkilöasiakkaiden tilisiirrot Ukrainaan ovat hyvin vähäisiä – ehkä 10 tai 15 maksua päivässä. Esimerkiksi sodan toisena päivänä tilisiirtoja oli yli 16 kertaa enemmän, kertoo OP:n maksuliikepalveluiden johtaja Antti Karhu.

Ukrainan keskuspankki on avannut lahjoitustilin paitsi humanitääristä apua varten, myös maan asevoimille. Jälkimmäiselle tilille tehdyt lahjoitukset siis menevät Ukrainan armeijan käyttöön.

Suomalaispankit eivät voi kertoa, minne asiakkaat ovat rahojaan Ukrainassa siirtäneet, mutta mahdollista on, että suomalaiset ovat tehneet lahjoituksia myös suoraan Ukrainan armeijalle.

Ukrainaan on virrannut lahjoituksia maailmalta myös kryptovaluuttoina, kertoo esimerkiksi yhdysvaltalainen tv-kanava CNBC. Ukrainaan on tehty yli 100 000 lahjoitusta kryptovaluuttoina, ja niiden arvo on yhteensä noin 50 miljoonaa euroa.

Miten järjestöt auttavat Ukrainassa?

Humanitäärinen tilanne Ukrainassa on ajautumassa niin vaikeaksi, että järjestöjen on keskityttävä aluksi kaikkein kriittisimpien tarvikkeiden toimittamiseen.

– Toimitamme esimerkiksi puhdasta vettä, hygieniatarvikkeita, lääkkeitä ja lämpimiä vaatteita, että ihmiset onnistuisivat pysymään lämpimässä siellä kylmässä ilmassa, sanoo Tarmo Heikkilä, Unicefin humanitäärisen avun erityisasiantuntija.

Lahjoitusvarat kanavoidaan pääasiassa suomalaisjärjestöjen emo- tai yhteistyöjärjestöille, jotka hankkivat tarvikkeita lähialueilta tai toimittavat niitä varmuusvarastoistaan. Joitakin tarvikkeita lähetetään myös Suomesta asti.

Suomesta alueelle lähtee esimerkiksi logistikkoja ja humanitäärisen työn ammattilaisia.

– Meidän henkilöstöä on käynyt Ukrainan puolella jo aiemmin viikolla, KUA:n Hemberg kertoo.

Useimmilla avustusjärjestöillä on Ukrainassa entuudestaan projekteja käynnissä, koska Itä-Ukrainassa Venäjä on sotinut ukrainalaisia vastaan jo vuodesta 2014 lähtien. Se tehostaa avun toimittamista.

Apua toimitetaan sekä Ukrainaan sodan jalkoihin jääville ihmisille että pakolaisille Ukrainan lähialueille. Heitä on jo nyt yli miljoona. Arvioiden mukaan taisteluita pakenee Ukrainasta ajan kuluessa yli neljä miljoonaa.

– Lähtijät tarvitsevat vastaavia elämisen perusedellytyksiä kuin maahan jäävät: ruokaa, vettä, perusterveydenhuoltoa ja jonkinlaisen katon päänsä päälle, sanoo SPR:n Marko Korhonen.

Unicef on perustamassa Ukrainan lähialueille noin 25 tukikeskusta. Niissä autetaan esimerkiksi pienten lasten kanssa kulkevia äitejä, tarjotaan pienimuotoisia terveyspalveluita ja opastetaan ihmisiä turvaan hakeutumisessa.

– Samalla kerätään tietoa esimerkiksi vanhemmistaan eksyneistä lapsista, jotta heidät saataisiin turvaan tai takaisin vanhempiensa luo, Unicefin Tarmo Heikkilä sanoo.

Vaikeimmassa tilanteessa ovat Ukrainan alueet jossa käydään taisteluita, sanoo Kirkon ulkomaanavun Jouni Hemberg.

– Tilanne varsinaisilla konfliktialueilla on niin sekava, että avustustoiminta ja humanitäärisen avun toimittaminen on äärimmäisen vaikeaa, ja usein jopa mahdotonta.

Lue lisää:

Yle ja avustusjärjestöt järjestävät ison Apua Ukrainaan -tukikonsertin – kaikki suomalaiset kutsutaan auttamaan

Suosittelemme sinulle