Hyppää sisältöön

Rajanylitysten määrä on kasvanut parissa viikossa noin viidenneksellä Kaakkois-Suomessa

Kyse on silti murto-osasta koronapandemiaa edeltäneeseen aikaan verrattuna, Kaakkois-Suomen rajavartiostosta arvioidaan.

Venäjältä saapuvaa liikennettä Nuijamaan raja-asemalla.
Venäjältä saapuvaa liikennettä Nuijamaan rajanylityspaikalla 25. helmikuuta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
STT

Rajanylitysten määrät Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla ovat nousseet viimeisen parin viikon aikana noin viidenneksellä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtajan Antti Kukkosen mukaan aiemmin korona-aikana päivittäin Venäjän ja Suomen välisen rajan ylittäneiden määrä on ollut 3 000:n paikkeilla, ja tällä hetkellä rajan ylittää noin 3 500–3 600 ihmistä päivässä.

Luvussa on mukana henkilöliikenteen rajanylitykset molempiin suuntiin ja Vainikkalan rajanylityspaikan läpi kulkeva Venäjän ja Suomen välinen junaliikenne.

Kaakkois-Suomen rajavartioston alueen rajanylityspaikkoihin kuuluvat Vainikkalan lisäksi Vaalimaa ja Nuijamaa sekä ja Imatran rajanylityspaikka, joka on toistaiseksi suljettu henkilöliikenteeltä.

– Suurimmat ylittäjämäärät ovat tällä hetkellä Vaalimaalla ja Nuijamaalla, kertoo Kukkonen STT:lle.

Silti pientä verrattuna koronaa edeltäneeseen aikaan

Lentoyhteydet Venäjältä Suomeen katkesivat tällä viikolla.

Huippupäivinä rajan ylittäneiden määrä Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella on noussut lähemmäs 4 000:ta. Esimerkiksi perjantaina rajan ylitti 3 950 matkustajaa.

Kukkosen mukaan verrattuna Ukrainan sotaa edeltävään aikaan rajanylitysten määrässä on havaittavissa pientä kasvua, mutta kyseessä on silti murto-osa rajanylitysten määristä ennen koronapandemiaa.

Ennen koronapandemiaa päivittäisten rajanylitysten määrä saattoi nousta yksistään Vaalimaan rajanylityspaikalla 15 000 matkustajaan.

– Tällä hetkellä Vaalimaalla ollaan 1 000–1 500 välissä, sanoo Kukkonen.

Valtaosa junamatkustajista venäläisiä

VR:n mukaan kaikki Pietarista lähtevät Allegro-junat ovat olleet viimeksi kuluneen viikon aikana täynnä. VR:n mukaan viime sunnuntaista alkaen noin kaksi kolmasosaa matkustajista on ollut venäläisiä ja yksi kolmasosa suomalaisia.

– Junat Pietarista Helsinkiin näyttävät olevan täynnä. Seuraavat vapaat paikat ovat ensi keskiviikkona. Viimeisen viikon aikana matkoja on varattu yhden-kahden päivän varoitusajalla, kertoo Panu Mäenpää VR:n viestinnästä STT:lle.

Helsinkiin tulee nykyisellään Pietarista kaksi Allegro-junaa päivässä, yksi aamupäivällä ja toinen illalla. Jokaisessa junassa on vajaat 350 paikkaa.

VR:llä ei tiedetä, kuinka moni viikon aikana saapuneista on ostanut paluulipun Helsingistä Pietariin.

– Siitä meillä ei ole tietoa, mutta Pietariin menevien junien varausaste on hyvin matala, Mäenpää sanoo.

Hänen mukaansa muutosta aiempien junien varausasteeseen on vaikea verrata, koska Allegro-junat olivat noin 1,5 vuotta tauolla koronapandemian takia. Allegro-junat palasivat liikenteeseen viime joulukuussa.

Yhtiö suunnittelee nyt lisävuoroja Allegro-junien liikenteeseen. Lisävuoron toteutumiseen vaikuttaa useampi taho, kuten Väylävirasto, Fintraffic ja Suomen ja Venäjän valtioiden väliset sopimukset.

Lue lisää: Tuhansia venäläisiä pyrkii viikonloppuna pakoon kotimaastaan Suomeen – VR neuvottelee Allegron lisävuoroista

Allegro-vuoroja oli ennen pandemian alkamista Mäenpään mukaan nykyistä enemmän.

Myös reittilinja-autot olleet täynnä

Rajavartioston Kukkosen mukaan raja ylitetään tällä hetkellä välttämättömistä syistä, mikä tarkoittaa, että turistivierailuita ei ole juurikaan ole.

– Kaksoiskansalaisia, työmatkaliikennettä, pakottavia huoltokuljetuksia, Kukkonen luettelee rajan ylittämisen tämänhetkisiä syitä.

Rajan yli tulee henkilöautojen lisäksi reittibusseja. Kukkosen mukaan viime aikoina bussit ovat olleet täynnä.

Yksistään Suomen kansalaisia päivittäin rajan jompaan kumpaan suuntaan ylittäneistä on ollut noin kuudesosa, eli 600 ihmistä.

Suomen Moskovan suurlähetystö arvioi aiemmin tällä viikolla, että erittäin suuri osuus Venäjällä asuvista suomalaisista on palannut tai on palaamassa Suomeen Ukrainan tilanteen vuoksi.

Lue myös: Tältä näyttää itärajan vilkkaimmalla rajanylityspaikalla nyt – toimittajamme raportoi ihmisten reaktioista

Itärajalla katsotaan nyt Venäjää uusin silmin, ja se antaa huhuille siivet – Rajavartiolaitos: ''Pitää muistaa, että myös toisella puolella asuu ihmisiä''

Suosittelemme sinulle