Hyppää sisältöön

Maailmankuulun Bolshoi-teatterin ylikapellimestari eroaa – RSO:n intendentti: “Todella raju reaktio”

Moskovan Bolshoi-teatterin ylikapellimestari Tugan Sohijev erosi tehtävästään tänään sunnuntaina. Vaihtoehtona olisi ollut mahdollinen vankeus Venäjällä tai uran loppu lännessä.

kapellimestari Tugan Sohijev
Bolshoi-teatterin ylikapellimestari Tugan Sohijev. Kuva: Patrice Nin
Jonni Aromaa

Bolshoin ylikapellimestari Tugan Sohijev eroaa tehtävästään. Moskovan Bolshoi-teatteria pidetään Venäjän tärkeimpänä oopperatalona Pietarin Mariinski-teatterin rinnalla.

Sohijev kertoi tiedotteessaan, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa. Sohijev on myös Toulousen orkesterin ylikapellimestari, ja ranskalaisorkesteri vaati venäläiskapellimestaria tuomitsemaan Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Muutoin Sohijevin pesti Toulousessa päättyisi.

– Olen joutunut mahdottoman tilanteen eteen, jossa minun pitäisi valita rakkaiden venäläisten tai rakkaiden ranskalaisten muusikoiden välillä. Olen tehnyt päätöksen erota Bolshoi-teatterin ylikapellimestarin ja Toulousen orkesterin ylikapellimestarin tehtävistä. On aina etuoikeus tehdä musiikkia näiden kahden instituution muusikoiden kanssa, ja aion aina olla heidän puolellaan muusikkona.

Yle sai tiedon Sohijevin erosta Radion sinfoniaorkesterin intendentiltä Tuula Sarotieltä. Hän pitää venäläiskapellimestarin eroa todella rajuna reaktiona tilanteeseen, johon venäläiset taiteilijat joutuvat Venäjän Ukrainan-hyökkäyksen takia

– Sohijevilta edellytettiin, että hän tuomitsee tämän Putinin aggression, jotta hän pääsisi Ranskaan johtamaan tätä toista orkesteriaan. Nyt tilanne on kuitenkin se, että jos joku Venäjällä tuomitsee tämän aggression, sellainen henkilö joutuu uuden lain mukaan Venäjällä vankeuteen kenties 15 vuodeksi, Sarotie sanoo.

Sohijev joutui Sarotien mukaan umpikujaan.

– Jos hän tuomitsee Putinin, hän on Venäjällä vankilassa. Jos hän ei sitä tee, häneltä suljetaan ovet länteen.

Sohijev on ollut Bolshoin ylikapellimestarina lähes 10 vuotta.

– Hänen aikana Bolshoin taiteellinen taso on kohonnut aivan valtavasti, ja talon orkesteri on aivan loistava. Tämä on taiteellisesti iso kriisi Bolshoille, Sarotie toteaa.

Sohijev pakoili Putinia Savonlinnassa

Sohijev on tuttu kapellimestari suomalaisille klassisen musiikin ystäville. Hän on vieraillut RSO:n kapellimestarina jo parinkymmenen vuoden ajan noin kahden vuoden välein.

– Hän on yksi kaikkien aikojen parhaimmista kapellimestareista, joka on käynyt johtamassa RSO:ta.

Sohijev on kansainvälinen tähti, joka on johtanut muun muassa Salzburgin musiikkijuhlilla ja vieraillut Wienin filharmonikkojen kapellimestarina. RSO:n konserttien lisäksi hänet on nähty Suomessa Savonlinnan oopperajuhlilla. Siellä hän esiintyi vuonna 2017, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili kaupungissa.

– Itselläni on Sohijevista hieman veikeäkin muisto. Koska tunnen Tuganin, kysyin häneltä, mitä hän tykkää siitä, että Putin tulee Savonlinnaan. Tugan vain nauroi, ja sanoi, että hän aikoo luikahtaa pakoon jokaikisestä tilanteesta, missä voi olla pienikin vaara siihen, että hän voisi törmätä Putiniin, Sarotie kertoo.

Sohijev on Sarotien mukaan muusikko, joka ei ole koskaan ottanut minkäänlaista kantaa politiikkaan, toisin kuin hänen venäläiskollegansa Valeri Gergijev, jonka ura kapellimestarina on käytännössä ohi lännessä.

Mariinski-teatteria johtava Gergijev on Putinin tukija. Hän on tullut Suomessa tutuksi Mikkelin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana, mutta Gergijev sai pestistään potkut perjantaina.

Sarotie uskoo, että Bolshoin ylikapellimestarin tehtävästä eronnut Sohijev voi jatka uraansa muusikkona.

– Hän vierailee varmasti huippuorkesterien johtajana. RSO sai kiinnitettyä hänet tulevalle kaudelle. Olin tässä jo viime viikolla huolissani siitä, voimmeko kutsua hänet, jos hän on Bolshoin ylikapellimestari. Teatteri nauttii Venäjän valtion rahoitusta.

– Ainakin nyt minusta tuntuu tässä käyvän niin, että Sohijevin toiminta Venäjällä päättyy, ja hän jatkaa vierailuja läntisissä orkestereissa. Ja hän on sen tason kapellimestari, että häntä tavoitellaan varmasti jonnekin ylikapellimestariksi, Sarotie toteaa.

RSO Musiikkitalossa: Tugan Sohijev johtaa

Tugan Sohijev Ylen haastattelussa

Suosittelemme sinulle