Hyppää sisältöön

Ukrainan tilanne voi jarruttaa ihmisten kuluttamista, sanoo professori – kerro meille kokemuksistasi

Esimerkiksi käteisnostoihin, matkailuun ja hyväntekeväisyyslahjoituksiin Ukrainan tilanne on jo vaikuttanut. Voit kertoa omasta kulutuskäyttäytymisestäsi jutussa olevan linkin kautta.

Kauppakeskus Mall of Triplan Prismassa tehtiin ostoksia perjantaina 4. maaliskuuta.
Ukrainan tilanne voi saada kansalaisia miettimään myös omaa kulutustaan. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tanja Kröger

Ukrainan tilanne heijastuu myös kulutuskäyttäytymiseen ja säästämiseen.

– Tosi monella on jäänyt rahaa koronan myötä, mutta on todennäköistä, että säästöjä puretaan varovaisemmin kuin mitä olisi tehty ilman Ukrainaa, kertoo Jyväskylän yliopiston professori Terhi-Anna Wilska.

Se tiedetään, että ihmisten hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen on noussut räjähdysmäisesti.

– Hyväntekeväisyys on ihan selkeästi lisääntynyt. Sitä pidetään kansallisvelvollisuutena sekä yksityisillä ihmisillä että yrityksillä.

Wilskan mukaan pankeilta on tullut viestiä, että myös automaateista on alettu nostaa hieman enemmän ja isompia summia käteistä.

Vaikuttaa matkailuun ja liikenteeseen

Kulutuskohteita Ukrainan tilanne voi Wilskan mukaan kuitenkin jarruttaa.

– Esimerkiksi matkailuun ja liikenteeseen kuluttamiseen tilanne vaikuttaa. Aasiaan lentäminen ei ole niin helppoa ja autoilusta on tullut kallista. Myös polttoaineiden hinnan nousu voi vaikuttaa välillisesti siihen, että ihmiset ovat varovaisempia.

Kotiin saatetaan sen sijaan ostaa hyvin säilyvää ruokaa, mutta nyt ei ole havaittu sellaista hamstrausta, mitä koronan alussa oli esimerkiksi vessapaperin kanssa.

– Korona lienee vaikuttanut niin, että ihmiset eivät mene enää paniikkiin, eivätkä hamstraa sillä tavalla.

Kuluttajien ei sen sijaan tarvitse Wilskan mukaan boikotoida venäläisiä tuotteita tai palveluita, koska yritykset ovat toimineet niin nopeasti itse.

Vaateostokset saattavat professorin mukaan pikemminkin lisääntyä työpaikoille siirtymisen ja juhlien ja tapahtumien alkamisen myötä. Kotiin on jo tehty koronan myötä kodinhankintoja, mikä johtuu pitkään jatkuneesta kotona olemisesta.

Jotkut voivat olla varovaisempia asunnon vaihdon suhteen korkojen nousun pelossa.

– Myös asuntosijoittamisessa on todennäköisesti hiljaisempaa.

Vanhemmat ihmiset ja lapsiperheet ovat Wilskan mukaan eniten huolissaan turvallisuudestaan, nuoret taas taloudellisesta tilanteestaan.

– Toisaalta nuoret elävät enemmän hetkessä, ovat kärsineet korona-aikana yksinäisyydestä ja lisäävät siksi elämyksiin kuluttamistaan.

Vaikuttaako Ukrainan tilanne ostokäyttäytymiseesi? Kerro meille, miten. Teemme aiheesta juttua. Voit kertoa lisää täällä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Huoli sodasta sai suomalaiset varautumaan pahimpaan: joditabletit ovat monin paikoin loppu, Martoille sataa kyselyitä

Maanpuolustuskursseille on nyt poikkeuksellisen paljon tulijoita – maailman kuohuminen näkyy tarpeena varautua

Suosittelemme sinulle