Hyppää sisältöön

Miniteatterin vetäjä Suvi Seppälä: teatteri on oiva paikka oppia vuorovaikutustaitoja

Hyvin sanottu -hankkeen tavoitteena on innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun.

Nainen istuu katsomossa.
Toiminnanjohtaja Suvi Seppälä kertoo, että Miniteatterissa lapset ja nuoret oppivat näyttelemisen lisäksi myös keskustelemaan. Kuva: Kati Turtola / Yle
Anne-Maria Niskanen

Hämeenlinnalaisen Miniteatterin toiminnanjohtaja Suvi Seppälä on mukana Hyvin sanottu – Bra sagt -hankkeessa. Seppälä on yksi hankkeen hämeenlinnalainen kummi, jonka tehtävänä on omalta osaltaan kehittää suomalaista keskustelukulttuuria. Puhuminen ja keskusteleminen ovat tärkeitä asioita, mutta niin on myös kuunteleminen.

– Se on jännä juttu toi kuunteleminen. Se on taito. Aika usein unohdetaan läsnäolon voima eli kuunteleminen tarvitsee myös läsnäolon niin kokijana kuin kuulijana, muistuttaa Seppälä.

Hyvin sanottu -hankkeen tavoitteena on myös innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun. Miniteatterissa lapset ja nuoret ovat Suvi Seppälän mukaan lähes joka harjoituskerta erimielisiä joistain asioista.

– On ihan ok, että me ollaan eri mieltä asioista, mutta tärkeintä on se, että me opitaan keskustelemaan siitä. On ok, että me ei välttämättä ehkä ymmärretä toisen näkökantaa, mutta se, että me pystytään kuitenkin kuulemaan toinen ja ehkä sitten jossain kohtaa mahdollisesti jopa vaihtamaan omaa mielipidettä jostain asiasta.

Toiminnanjohtaja Suvi Seppälä muistuttaa, että teatterissa harjoitellaan sellaisiakin taitoja, mitä ei välttämättä koskaan tulla tarvitsemaan.

– Vaikka ristiriidan selvittäminen tai ristiriidassa osapuolena oleminen, mutta tiedät, että miten voisit tulevaisuudessa toimia, jos näin pääsee käymään. Teatteri on taikamaailma, missä luvallisesti saa astua toisen ihmisen kenkiin ja roolin takaa on helppo nähdä erilaisia asioita.

Miniteatteri on lasten ja nuorten harrastajateatteri, joka toimii Hämeenlinnan kaupungin ylläpitämässä studioteatterissa Verkatehtaalla.

Suosittelemme sinulle