Hyppää sisältöön

Hakaniemen Maailman rauha -veistos siirretään pois työmaan tieltä

Kiistelty patsas on määrä viedä varastoon tulevana syksynä. Helsingin kaupungin vs. kulttuurijohtaja Reetta Heiskasen mukaan teos palautetaan lähelle nykyistä paikkaa työmaan valmistuttua.

Maailman rauha -patsas.
– Tämä teos ei ole suoraan rinnastettavissa henkilömuistomerkkiin, joka ihannoisi kohteensa mukaista ideologiaa. Patsas ei ole Neuvostoliiton valtiollinen muistomerkki, sanoo vs. kulttuurijohtaja Reetta Heiskanen Helsingin kaupungilta. Arkistokuva. Kuva: Pekka Sipilä / Yle
Saara Hirvonen,
Mikko Rita
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Hakaniemenrannassa seisova Maailman rauha -niminen veistos siirretään pois paikaltaan.

Patsas on Moskovan lahja Helsingille vuodelta 1989.

Kruunusillat-raitiotiehanke kertoo, että patsas on määrä siirtää varastoon ensi syksynä pikaraitiotien rakennustyömaan tieltä. Patsaan paikalle rakennetaan jalkakäytävä.

Kaupunki sekä patsaan omistava Helsingin kaupungin taidemuseo HAM päättävät myöhemmin patsaan kohtalosta.

Patsaalle on tuotu Putinin-vastaisia kylttejä ja siihen on kirjoitettu viesti "maailmanräyhää" Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Kaupunki näkee patsaan osana historiallista kerrostumaa

Helsingin kaupungin mukaan patsas on osa kaupungin historiallista kerrostumaa. Osa patsaista on itse toteutettuja, osa on lahjoituksia.

– Patsas siirretään varastoon rakennustöiden ajaksi, mutta se palaa takaisin töiden valmistuttua. Uusi paikka on varsin lähellä nykyistä paikkaa, sillä nykyiselle paikalle tulee jalkakäytävä, sanoo vs. kulttuurijohtaja Reetta Heiskanen Helsingin kaupungilta.

Heiskasen arvio on, että patsas palautuu muutaman vuoden sisällä uuteen paikkaansa.

Kulttuurijohtaja on tietoinen patsaan ympärillä käydystä keskustelusta, mutta ei ole tietoinen patsaaseen kiinnitetyistä kylteistä tai teksteistä. Heiskanen sanoo ymmärtävänsä, että maailmanpolitiikan kärjistynyt tilanne herättää vahvoja tunteita.

– Keskustelu sinänsä on hyvin arvokasta. Julkinen taide saa erilaisia tulkintoja eri tilanteissa, ja tottakai tämä maailmanpoliittinen tilanne vaatii meidän kaikkien huomiota, Heiskanen sanoo.

Kulttuurijohtaja: Ei ole Neuvostoliiton valtiollinen muistomerkki

Heiskanen sanoo ymmärtävänsä, että maailmanpolitiikan kärjistynyt tilanne herättää vahvoja tunteita, mutta museokokoelman osana patsas on päivänpolitiikkaa pitkäaikaisempaa, historiallista jatkumoa.

Patsas ei ole Putinin Venäjän aikainen lahja, vaan se on kaupungin mukaan annettu huomattavasti aiemmin. Lisäksi poistaminen vaatisi laajemman päätöksenteon.

– Museokokoelmia hallinnoidaan museolain ja museoiden kansainvälisen eettisen ohjeistuksen mukaisesti, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan monumentteihin liitetyt merkitykset eivät ole yhdenmukaisia edes teosten syntyhetkellä. Lisäksi tulkinnat muuttuvat ajan kuluessa.

– Tämä teos ei ole suoraan rinnastettavissa henkilömuistomerkkiin, joka ihannoisi kohteensa mukaista ideologiaa. Patsas ei ole Neuvostoliiton valtiollinen muistomerkki, Heiskanen sanoo.

Maailman rauha -nimisen patsaan viesti on Heiskasen mukaan selkeä.

– Muistomerkin aiheena on maailman rauha ja sitä toivotaan tässäkin tilanteessa, Heiskanen sanoo.

Kuuntele Uudenmaan tuoreimmat uutiset täältä.

Lue seuraavaksi:

Nämä suuret remontit mullistavat Hakaniemen seuraavien vuosien aikana: Hämeentien katutyömaa on vasta alkusoittoa, sillä edessä on uudistusten aalto

Suosittelemme