Hyppää sisältöön

700 kypärää, 600 paloasua, 33 moottorisahaa – näin paljon materiaalia pelastajat keräsivät ukrainalaisille kollegoilleen

Palokuntien aloitteesta järjestettyyn keräykseen osallistuttiin ympäri maan. Seuraavaksi vastaava kysely järjestetään pelastuslaitoksille, sillä Ukrainassa tarvitaan myös suurempaa kalustoa.

Pelastusalan keskusjärjestö SPEK on kerännyt materiaaliapua Ukrainaan. Kuvassa Pomarkun VPK:n keräämiä asuja ja varusteita. Kuva: Pomarkun VPK / P. Koivunen

Sota Ukrainassa on järkyttänyt myös suomalaisia pelastusalan ammattilaisia, ja halu auttaa ukrainalaisia on vahva.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:n järjestämään keräykseen osallistui vajaassa viikossa 85 lahjoittajaa ympäri maan aina Kittilästä Hankoniemeen saakka.

SPEK:n palokuntajohtaja Petri Jaatinen kertoo, että keräyksessä saatiin lahjoituksena muun muassa 700 kypärää, kuutisensataa paloasua, 33 moottorisahaa, 30 modeemia, kahdeksan moottoriruiskua ja neljä lämmitintä.

– Suomalaiset palokuntalaiset haluavat auttaa palokuntaveljiä ja -sisaria Ukrainassa. He hyödynsivät omia verkostojaan ja aktiivisimmat käyttivät jopa omaa rahaa hankkiakseen esimerkiksi uusia moottorisahoja lähetettäväksi avun tarvitsijoille.

Jaatisen mukaan aloite keräyksestä tuli juuri aktiivisilta palokuntalaisilta. Pääosa lahjoittajista on palokuntia, mutta mukana on myös yrityksiä ja muutama pelastuslaitos.

Seuraava vastaava kysely lähetetään jo tänään maanantaina pelastuslaitoksille, sillä Ukrainassa tarvitaan myös suurempaa kalustoa kuten ajoneuvoja.

Apu perille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta

SPEK kerää vain Ukrainan pelastustoimen toimittaman listan mukaista materiaaliapua, jota tarvitaan pelastustoiminnassa.

– Siellä on melkoinen logistinen sekamelska, joten sinne ei kannata lähettää mitään, mitä ei ole pyydetty. Uusimmassa listassakin on huikea määrä erilaisia tarvikkeita, muun muassa 70 000 kemikaalisuojapukua, joille he ovat ilmaisseet akuutin tarpeen, Jaatinen kuvailee.

Materiaaliapu toimitetaan perille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Jaatisen mukaan se on käytännössä tae siitä, että apu menee varmasti oikeaan osoitteeseen.

– Ensimmäinen lähetys muun muassa hätämajoitteista on jo saapunut perille, ja saman mekanismin kautta on lähetetty useita lähetyksiä tarvikkeita Puolan keräyspisteille, joista ne kuljetetaan eri prioriteettien mukaisesti kohdemaahan.

Jaatinen arvioi, ettei avun tarve tule todennäköisesti lähitulevaisuudessa vähenemään. Nähtäväksi jää, minkälaista apua pelastuspuolelta tarvitaan jatkossa. Sodan runtelemassa maassa ihmisillä on hätä.

– Tällaisissa tilanteissa joudutaan rekrytoimaan jopa siviiliväestöä pelastusapuun, auttamaan muita. Sellaiseen ei ole yleensä varauduttu, joten keräyksellä on nyt erityinen tarve turvata ukrainalaisten arki.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Ukraina-avusta Yle Tunnuksella tiistaihin 8.3. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle