Hyppää sisältöön

Hyvästi, kertakäyttöiset muovimukit – mukien lisäksi Suomi pyrkii eroon luontoa kuormittavista take away -ruokapakkauksista

Muoviset kolmioleipä- ja kirsikkatomaattipakkaukset saattavat olla muisto vain vuoteen 2026 mennessä.

Röykkiö sinisiä kertakäyttömuovimukeja.
Vuonna 2026 tällaisia kertakäyttöisiä muovimukeja ei ehkä Suomesta enää löydy. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronapandemia lisäsi selvästi kertakäyttöisten, mukaanotettavien elintarvikepakkausten määrää.

Kun ravintolassa ei saanut olla asiakkaita, moni osti ruokaa mukaan. Kaksi vuotta kestänyt etätyösuositus puolestaan lisäsi take away-lounaiden ostamista.

Kaikki tämä tarkoitti myös kertakäyttöisen muoviroskan määrän selvää lisääntymistä.

Nyt asiaan halutaan muutosta. Suomi vähentää vapaaehtoisella sopimuksella muovisten kertakäyttöisten juomamukien ja tiettyjen elintarvikepakkausten käyttöä. Samalla halutaan kannustaa uusien, ympäristön kannalta kestävämpien ratkaisujen kehittämistä.

– Sopimuksella tavoittelemme kokonaan tai osittain muovista valmistettujen kertakäyttöisten juomamukien ja tiettyjen elintarvikepakkausten merkittävää ja pysyvää kulutuksen kappalemääräistä vähentymistä vuoden 2026 loppuun mennessä, sanoi ympäristöministeri Emma Kari tiedotustilaisuudessa.

Roskia maassa puistossa. Muun muassa kahvimukeja ja muovisia salaattirasioita.
Keväällä 2020 koronarajoitukset lisäsivät noutoruokailun määrää. Kuvassa roskia Jyväskylän Lutakonpuistossa. Kuva: Heli Kaski / Yle

Green deal -nimellä kulkevalla sopimuksella pyritään löytämään keinoja, joilla voidaan täyttää EU:n vaatimukset ympäristölle haitallisten muovituotteiden vähentämisestä vuoteen 2026 mennessä.

EU-direktiivin tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, varsinkin meressä, sekä edistää kiertotaloutta.

Muovimukien lisäksi myös muita muovituotteita vähennetään

Kulutuksen vähentäminen koskee paitsi kertakäyttömukeja myös esimerkiksi kolmiovoileipäpakkauksia, muovisia kirsikkatomaattipakkauksia ja yksittäin myytäviä jugurtti- ja rahkapurkkeja.

Mukana ovat myös kauppojen palvelutiskiltä tai ravintoloista mukaan otettavien ruokien muoviset pakkaukset.

– Suomella on jo hyviä kokemuksia vastaavista vapaaehtoisista sopimuksista. Tämä on jo järjestyksessään kymmenes ympäristöministeriön Green deal -sopimus. Sopimuksilla haetaan vaikuttavuutta yhteistyöllä sekä joustavilla ja käytännöllisillä ratkaisuilla kiertotalouden edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Green deal -sopimuksen valmistelussa ovat olleet mukana Suomen ympäristöministeriö, Elintarviketeollisuusliitto, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa, Päivittäistavarakauppa ja Suomen pakkausyhdistys.

– Olen erittäin iloinen, että elinkeinoelämä on vastannut tähän haasteeseen ja sopimuksessa ovat mukana kaikki keskeiset toimialat. On arvokasta, että olemme onnistuneet löytämään yhteisen tavoitteen ja sopineet niihin tähtäävistä toimista, ministeri Emma Kari kiitteli.

Muovipakkausten vähentäminen on maailmanlaajuinen tavoite

YK:n jäsenmaat päättivät helmikuun alussa aloittaa neuvottelut kansainvälisestä muovisopimuksesta. Onnistuessaan se olisi merkittävin kansainvälinen ympäristösopimus sitten Pariisin ilmastosopimuksen.

Sopimus kattaisi muovin koko elinkaaren tuotteiden suunnittelusta jätevaiheeseen. Se koskisi laajasti muovisaastumista kaikkialla ympäristössä. Kestävään kulutukseen ja tuotantoon, kiertotalouteen ja muovin elinkaareen liittyvät kysymykset ovat tärkeitä.

Sopimuksen edistämiseksi muodostetaan hallitusten välinen neuvottelukomitea, jonka työ aloitetaan mahdollisimman nopeasti. Tavoite on, että sopimus on valmis jäsenmaiden hyväksyttäväksi vuonna 2024.

Katso Yle Areenasta:

Muovinlajittelua kotona. I love muovi - lajittelu on ratkaisu.
Mitä muovia kierrätykseen voi laittaa? Katso ohjeet.

I love muovi: Muovin lajittelun ABC

Suosittelemme