Hyppää sisältöön

Riku Rantala on rikosten penkkiurheilija ja informaatiovaikuttamiseen perehtynyt reservin kapteeni, joka neuvoo pitämään taukoja sotauutisten seuraamisessa

Maailmanmatkaajajournalisti Riku Rantala pohtii podcastissaan M/S Mystery, miksi nuoret miehet katoavat ruotsinlaivoilta. Sissikapteeni seuraa myös informaatiovaikuttamista, jossa Ukraina on johdossa.

Riku Rantala: Ihminen ei kestä huonoja uutisia 24/7, joten välillä korkki kiinni ja pois somesta
Riku Rantala: Ihminen ei kestä huonoja uutisia 24/7, joten välillä korkki kiinni ja pois somesta
Matti Toivonen

Traveleri, matkaohjelmantekijä on palannut toimittajanuransa alkuun. Riku Rantalalla oli aikanaan pesti Helsingin Sanomien rikostoimittajana. Hän jäljitti Hiihtoliiton hemohes-pusseja sisältäneen lääkärinlaukun, joka oli unohtunut Ala-Tikkurilan Shellille 21 vuotta sitten.

Aineella peiteltiin kielletyn epo-hormonin käyttöä. Lääkärinlaukusta alkanut paljastusten sarja johti Suomen maastohiihdon syvään nöyryytykseen juuri vuoden 2001 MM-kotikisoissa Lahdessa, kun kuusi hiihtäjää jäi kiinni dopingista.

Nimetön vinkki huoltoasemalle unohtuneesta lääkärinlaukusta tuli prepaid-numerosta HS:n urheilutoimitukseen. Rantala sai yhteyden numeroon kerran, mutta lyhyt puhelu oli sekava. Rantala ei siis vieläkään tiedä, kuka vinkin antoi.

– Mietin yhä soittajan motiiveja. Seurauksethan suomalaiselle hiihdolle olivat kauheat. Soittajalla on pakko ollut olla vilpitön halu kertoa asiassa totuus.

Kun vinkki tuli, vasta Jari Isometsä oli jäänyt kiinni dopingista ja selittänyt, että ulkomaalainen herra X oli häneen ainetta piikittänyt.

– Mutta laukku paljasti, että toiminta oli järjestelmällistä ja hiihtomaajoukkueen itse tekemää.

Rikosten penkkiurheilija ryhtyi podcastaajaksi – ruotsinristelyjen pimeämpi puoli jäi vaivaamaan

Nykyään Rantala kuvaa itseään rikosten penkkiurheilijaksi. Harrastus on kuitenkin poikinut journalistisen lopputuotteen. Rantalan vetämä työryhmä on julkaissut Yle Areenassa kahdeksanosaisen podcastin M/S Mystery, jossa perataan risteilyiltä jäljettömiin kadonneiden nuorten miesten kohtaloita.

Podcastin syntyyn vaikutti Rantalan mukaan vahvasti internetin syvä pääty, murha.info, jossa amatöörit perehtyvät, keskustelevat ja joskus selvittävätkin vanhoja henkirikoksia.

– Nuorten miesten katoamiset laivaristeilyltä jäivät vaivaamaan.

Rantala mietti myös suomalaisen nuoren miehen melankolista mielenmaisemaa.

– Ovatko meidän poikamme jäämässä jotenkin syrjään?

Kolmas tärkeä tekijä oli ruotsinlaivat sinänsä.

– Ruotsinlaiva on viimeisiä yhtenäiskulttuurisia kokemuksia. Lähes kaikki tietävät, millaista on olla laivalla. Sen kulttuurin pimeämpi puoli jäi mietityttämään. Siitä sarja sai alkunsa.

Sissikapteeni seuraa informaatiosodankäyntiä ja neuvoo pitämään taukoja huonojen uutisten seuraamisessa

Rantalan varusmiesajoista on kolmisenkymmentä vuotta, mutta hän on käynyt ahkerasti kertaamassa. Krimin miehityksen jälkeen toimittajan, somevaikuttajan ja reservin kapteenin ammattiosaaminen herätti pääesikunnan huomion. Nyt Rantala seuraa informaatiosodankäyntiä ja osapuolten vaikutusyrityksiä mediaan ja suureen yleisöön.

– Ensimmäistä kertaa Euroopan historiassa on käynnissä konflikti, jossa jokainen konfliktiin liittyvä siviilihenkilö voi olla samaan aikaan tiedonvälittäjä. Se on ukrainalaisten puolustustaistelun etu.

Ihmistä ei kuitenkaan ole rakennettu ottamaan vastaan huonoja uutisia jatkuvalla syötöllä. Rantala neuvookin pitämään taukoja sotauutisten seurannassa, jos tilanne alkaa ahdistaa.

– Jos meitä koko ajan pommitetaan huonoilla uutisilla, niin meidän pitää itse ottaa itsemme välillä pois uutisvirrasta. Kannustaisin kauhomaan jäitä hattuun. Eli välillä korkki kiinni ja pois somesta.

Katso Riku Rantalan vierailu Puoli seiskassa kokonaan tästä:

Suosittelemme sinulle