Hyppää sisältöön

51. kerta toden sanoi – Ruotsin hyppyihme Armand Duplantis venytti maailmanennätyksen Serbiassa, aloitti muiden pudottua kisasta

Armand Duplantis paranteli hallussaan ollutta ME-tulosta.

Armand Duplantis.
Armand Duplantis, arkistokuva. Kuva: PA Images / Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalainen hyppyihme Armand Duplantis on hypännyt Serbiassa, Belgradissa käydyissä yleisurheilun hallikisoissa uuden seiväshypyn maailmanennätyksen, 619.

Myös aiempi ME oli 22-vuotiaan ruotsalaisen supertähden nimissä. Duplantis paranteli maailmanennätystä kahteen otteeseen helmikuussa 2020, kun hän hyppäsi ensin Torunin hallissa 617 ja sitten Glasgow'ssa 618.

Duplantis on hallinnut seiväshyppyä viimeiset pari vuotta. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että Duplantis yritti 619:n ylitystä kilpailuissa 50 kertaa ennen kuin onnistui nyt Belgradissa, 51:nnellä yrityksellään.

Duplantis voitti viime kesänä Tokiossa olympiakultaa tuloksella 602. Aiemmin hän on voittanut MM-hopeaa (Doha 2019) sekä EM-kultaa (Berliini 2018).

Lue myös: Armand Duplantis, 21, kertoo Yle Urheilulle, miltä kuuden metrin ylitys tuntuu ja kuinka hän sai 3-vuotiaana naapurinsa ällistymään

Aftonbladet kirjoittaa, että 619:stä oli tullut Duplantisille jonkinlainen kirous. Duplantis oli yrittänyt ME-korkeutta aiemmin tällä kaudella jo Karlsruhessa, Berliinissä, Uppsalassa ja Birminghamissa.

– Ennätys on ollut tuloillaan. Yksikään aiempi korkeus ei ole tuottanut minulle tällaisia ongelmia, joten nyt on hyvät tunnelmat, Duplantis kertoi Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin nettisivuilla.

Nyt hän täräytti ruotsalaislehden mukaan ME-tuloksen melko puskista, tai ainakin piilossa suuremmalta huomiolta. Belgradin kilpailussa oli vain viisi osallistujaa, ja kilpailun kakkonen pääsi tulokseen 531.

Duplantis aloitti, kun muut olivat lopettaneet. Hän ylitti 561, 585 ja 600 ensimmäisellään. Sen jälkeen hän nosti riman ME-korkeuteen 619, joka ylittyi kolmannella yrityksellä.

Yleisurheilussa ennätystulokset on yleensä jaettu sisäratojen ja ulkoratojen ennätyksiin. Seiväshyppy tekee tästä poikkeuksen, sillä siinä ennätystuloksia ei jaotella.

Myös ulkoradoilla Duplantis on hypännyt enemmän kuin aiempi ME:n haltija, ukrainalaislegenda Sergei Bubka. Duplantis venytti Rooman Timanttiliigan kisassa syyskuussa 2020 yli 615:n. Bubkan ennätys ulkoradoilla on 614 ja sisällä 615.

Ruotsalaisasiantuntija: "Hän voi hypätä 630"

Kun Duplantis oli ylittänyt 619, hän repesi riemukkaisiin tuuletuksiin ja ryntäsi halaamaan tyttöystäväänsä Desire Inglanderia, raportoi Expressen.

Mutta Expressenin asiantuntija Alhaji Jeng uskoo, että Duplantisin raja ei mene tässä – vaikka edellisestä ennätyksestä sentin harppaukseen meni pari vuotta.

– Uskon todellakin, että hän voi hypätä 630 tulevaisuudessa. Sopivalla herkistelyllä ennen arvokisoja se on mahdollista, Jeng sanoi.

– En ole yllättynyt, että 619 ylittyi nyt. Hän on ollut erittäin lähellä monessa kilpailussa putkeen. Hän on ollut maailmanennätyskunnossa, Jeng lisäsi.

Duplantis hyppäsi ME:n samassa hallissa, jossa kilpaillaan yleisurheilun halliratojen MM-kisat 18.–20. maaliskuuta.

MM-voitot Duplantisilta puuttuvat vielä, niin sisä- kuin ulkoradoilla.

Suomalaisista Belgradin osakilpailussa oli mukana Milja Thureson, joka sijoittui naisten 400 metrin juoksussa neljänneksi ajalla 54,52. Voiton vei slovenialainen Anita Horvat ajalla 53,07.

Lue lisää:

Kemppinen ja Hurske toiseksi MM-kenraalissa loistoajoilla – koronavirus vesitti Samuelssonin kisa-aikeet

Venäläiseltä EM-mitalistilta harvinainen ulostulo Ukrainan sodasta, sanoo vihaavansa Putinin hallintoa – "Urheilijoihin on iskostettu pelkoa vuosia"

Sara Kuivisto juoksi uuden Suomen ennätyksen, vaikka voimia kului ahtaassa tilassa sähläämiseen: "Juoksuna se oli huono, hirveän levoton"

Viisi yleisurheilijaa nimettiin MM-hallijoukkueeseen – "Tavoitteena on, että joukkue täydentyy vielä"

Armand Duplantis, 21, kertoo Yle Urheilulle, miltä kuuden metrin ylitys tuntuu ja kuinka hän sai 3-vuotiaana naapurinsa ällistymään

Mahdottoman ennätyksen rikkonut Armand Duplantis on Ruotsin suuri toivo – lentävä parikymppinen on saavuttanut kaiken paitsi olympiakullan

Suosittelemme