Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajataustaisissa naisissa on hyödyntämätön työvoimavara – 40 prosenttia suorittanut korkeakoulututkinnon

Kotouttaminen tulisi yhdistää tiiviimmin työelämään, arvioi asiantuntija.

Opettaja näyttää taululta kellonaikoja ja oppilaat katsovat
Monella maahanmuuttajataustaisella naisella on korkeakoulututkinto. Kuva: Sari Veikkolainen / Yle
Marija Skara
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen aamun haastattelussa kotoutumiskeskus Monikan, kotouttavan toiminnan päällikkö Marisel Soto Godoy arvioi, että maahanmuuttajanaisia voisi ohjata työmarkkinoille laaja-alaisemmin.

– Ei ainoastaan sinne missä on pulaa työntekijöistä vaan sitä kohti, mitkä naisen unelmat ovat, kuvailee Soto Godoy.

Myös kotouttamisen ja työelämän yhteys olisi oltava tiiviimpää.

– Kotouttamistoimien on oltava vikkelämpiä ja suuntauduttava työelämään. Kotoutumissuunnitelmat voisivat kytkeytä työpaikkoihin. Työelämäjaksojen tulisi olla pidempiä, nyt jaksot ovat lyhyitä, sanoo Soto Godoy.

Ammattiliittojen keskusjärjestö STTK:n mukaan maahanmuuttajataustaisista naisista noin 40 prosenttia on suorittanut korkeakoulututkinnon, mutta vain joka toinen heistä on mukana työelämässä.

Maahanmuuttajanaiset työllistyvät perinteisesti naisvaltaisille aloille. Soto Godoyn mukaan he ohjautuvat ja heitä ohjataan erityisesti terveys- ja sosiaalialalle.

Suomen työmarkkinoilla on paikoin kovakin työvoimapula. Soto Godoy kuvailee, että kuulostaa vähintäänkin hassulta, kun puhutaan työvoimapulasta ja samaan aikaan monella maahanmuuttajataustaisella naisella on vaikeuksia saada töitä.

– Meillä on osaajia - naisissa! Maahanmuuttajanaiset ovat keskivertoisesti kouluttautuneempia kuin kantasuomalaiset miehet. Eli osaajia on, heidän osaaminen on vain hyödynnettävä, toteaa Soto Godoy.

Lue lisää:

Maahanmuuttajanaisten heikko työllisyys periytyy heidän lapsilleen

Vain puolet Suomen maahanmuuttajanaisista käy töissä – Tässä keinoja, joilla heidät saataisiin pois kotoa

Passivoiko Suomen tukijärjestelmä maahanmuuttajanaisia? "He tarvitsevat saunakavereita eivät tukien leikkaamista", sanoo palveluohjaaja

Suosittelemme sinulle