Hyppää sisältöön

Itä- ja Keski-Suomessa havaittu lentoliikennettä haittaavia häiriöitä GPS-signaalissa - useat lentokoneet ovat raportoineet ongelmista

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvittää vian syitä parhaillaan. Samantyyppisiä häiriöitä havaittiin Lapissa vuonna 2018. Tuolloin häirinnästä epäiltiin Venäjää. Ylen tietojen mukaan myös muun muassa karttapalvelujen käyttäjillä on ollut ongelmia Kainuussa.

Transaviabaltikan lentokone Savonlinnan lentoasemalla lokakuussa 2021.
Kuva: Esa Huuhko / Yle
Juho Liukkonen,
Timo Keränen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lennot Savonlinnasta Helsinkiin on toistaiseksi katkolla.

Lennoista vastaavasta lentoyhtiö Transaviabaltikasta kerrotaan, että Savonlinnan lentokenttää lähestyttäessä GPS-signaali ei toimi, minkä vuoksi laskeutuminen kentälle ei onnistu. Lentoyhtiön mukaan vika olisi alueellinen ja ilmenee noin Kouvolan kohdalla.

Transaviabaltikan mukaan heidän koneensa on yrittänyt laskeutua kohteeseen sunnuntaista saakka kaikkina päivinä. Viimeksi tänään tiistaina laskeutuminen lentokentälle ei onnistunut ja kone joutui kääntymään takaisin Helsinkiin, kertoo Transaviabaltikan asianhoitaja Jyri Koponen.

Transaviabaltikasta ei tässä vaiheessa kyetä arvioimaan, kuinka kauan häiriöstä aiheutuu haittaa. Häiriön vuoksi lentoja ei ole pystytty toteuttamaan.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vahvistaa, että koneet ovat raportoineet häiriöistä myös Joensuussa, Kuopiossa, Jyväskylässä ja Mikkelissä. Traficomin ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen arvioi Ylelle, että tapauksia on useita.

– Tarkka lukumäärä ei ole tiedossa, se voi hyvinkin mennä kymmeneen.

Tapauksia ja niiden syitä selvitetään, mutta ainakaan toistaiseksi vikaa ei tiedetä. Pöntisen mukaan syyn selvittäminen maasta käsin on hyvin vaikeaa. Myöskään Savonlinnan lentokentältä ei pystytä kommentoimaan vian syitä tai kuinka kauan häiriö kestää.

Vuonna 2018 GPS-häiriöitä havaittiin Lapissa Naton sotaharjoituksen aikana. Tuolloin epäiltiin, että ne olivat venäläisten aiheuttamia. Ainakaan vielä Itä-Suomessa tästä ei ole havaittu viitteitä.

Ylen saamien tietojen mukaan yksittäisillä ihmisillä on ollut GPS-signaalia käyttävissä sovelluksissaan häiriöitä ainakin Kainuussa. Muun muassa karttaohjelmat ja koirapannat eivät aina ole toimineet normaalisti. Vika voi olla myös sovelluksessa itsessään.

Kainuulainen Teija Larikka twittasi perjantaina hiihtäneensä 10 km Kajaanissa, mutta sykemittarin mukaan hän hiihti 186 km Laatokalla.

GPS-signaalissa oleva häiriö ei läheskään aina estä koneen laskeutumista kentälle. Esimerkiksi Savonlinnassa kentällä on lennontiedottaja, ei lennonjohtaja. Tällöin Savonlinnassa ei voida koneille antaa tutkalla lennonjohtopalvelua lentokentän lähialueella.

Savonlinnan GPS-ongelmista kertoi ensimmäisenä Itä-Savo -lehti.

Juttua on päivitetty 8.3. kello 11:15 ja 8.3.2022 klo 19:00.

Suosittelemme