Hyppää sisältöön

Armand Duplantiksella on rahkeita hypätä jopa kymmenen senttiä korkeammalta – lajivalmentaja kertoo, mikä erottaa hyppyihmeen muista

Uuden ME:n tehnyt Armand Duplantis on hypännyt viime vuosina parhaat tuloksensa hallissa. Lajivalmentaja näkee, että ulkona sopivassa takatuulessa ruotsalainen voi saavuttaa jopa korkeuden 630.

Armand Duplantis hoppar stav.
Armand Duplantis kirjasi eilen Belgradissa uuden seiväshypyn ME-tuloksen 619. Kuva: EPA
Antti-Jussi Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalaisen Armand Duplantiksen parhaat hypyt seiväspaikalla on vielä näkemättä.

Suomalainen seiväshyppyvalmentaja Jarno Koivunen näkee, että ruotsalaisen ominaisuuksilla ylitykset jopa yli kymmenen senttiä nykyistä korkeammalta ovat mahdollisia.

Duplantis hyppäsi eilen Serbiassa, Belgradissa käydyssä yleisurheilun hallikisassa uuden seiväshypyn maailmanennätyksen, 619.

– Eilinen ei ollut hänen paras hyppynsä. Rima vain sattui olemaan oikeassa kohdassa. Kun saadaan myötätuuli taakse, niin maksimaalinen tulos on tällä hetkellä 625:n ja 630:n välillä, Koivunen kertoo.

Jarno Koivunen, Kuppis, februari 2016.
Jarno Koivusen valmennettaviin lukeutuu muun muassa tällä hetkellä Suomen ykköshyppääjä Wilma Murto. Kuva: Yle

Koivusen mukaan Duplantiksen erottaa muista hyppääjistä ruotsalaisen nopeus hyppykuopalle tullessa. Duplantiksen juoksuvauhti seipään kanssa on omassa luokassaan.

Helmikuussa Uppsalassa käydyssä hallikilpailussa Duplantis kirjasi kuopalle tullessa ponnistushetkellä nopeuden yli 10 metriä sekunnissa.

– Hypyssä on niin paljon energiaa. Samassa kisassa toiseksi parhaan nopeustulos oli 9,7 metriä sekunnissa ja kolmannen tulos oli 9,5. Se voi tuntua pieneltä, mutta tosiasiassa se on järkyttävän suuri ero, Koivunen sanoo.

Duplantis on hypännyt parhaat hyppynsä hallissa

Armand Duplantis on hallinnut seiväshyppyä viimeiset pari vuotta. Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan Duplantis yritti 619:n ylitystä kilpailuissa 50 kertaa ennen kuin onnistui nyt Belgradissa, 51:nnellä yrityksellään.

Yleisurheilussa ennätystulokset on yleensä jaettu sisäratojen ja ulkoratojen ennätyksiin. Seiväshypyssä ennätystuloksia ei jaotella. Virallisen maailmanennätyksen voi tehdä joko sisällä hallissa tai ulkona.

Duplantiksen parhaat hypyt ovat sisällä kirjattuja tuloksia. Paras ulkona tehty hyppy on Roomassa vuonna 2020 hypätty 615. Sisällä Duplantis on ylittänyt vastaavan korkeuden kolmesti.

Duplantiksen ulkona hypätty tulos 615 on parempi kuin aiemman maailmanennätysmiehen Sergei Bubkan noteeraus. Bubka hyppäsi ulkona ennätyksekseen 614.

Jarno Koivunen kertoo, että hyppääminen on sisällä helpompaa.

– Olosuhde on aina vakio. Tuuli ei vaikuta sisällä juoksuun eikä seipään kantamiseen.

Ulkona olosuhde voi muuttua hallia paremmaksi, jos keli on ideaali.

– Tasaiset takatuulet kilpailujen aikana ovat kuitenkin harvinaisia. Sen takia ulkokisoissa pääsee yrittämään maailmanennätystä vain kerran tai kaksi kaudessa. Hallissa taas, jos on hyvä hyppypaikka ja kuoppa, niin sitä pääsee koettamaan joka kerta, Koivunen sanoo.

Lue lisää:

51. kerta toden sanoi – Ruotsin hyppyihme Armand Duplantis venytti maailmanennätyksen Serbiassa, aloitti muiden pudottua kisasta

Armand Duplantis, 21, kertoo Yle Urheilulle, miltä kuuden metrin ylitys tuntuu ja kuinka hän sai 3-vuotiaana naapurinsa ällistymään

Suosittelemme sinulle