Hyppää sisältöön

Tenojoen lohenpyynnin täyskielto ei ole jatkumassa ensi kesänä – lohen vapakalastusta ei silti sallittaisi lainkaan

Lohenpyyntiin esitetään uusia rajoituksia ja muiden kalojen pyyntiin lievennyksiä.

Maisema Tenojoen Alakönkäältä.
Tenojoen Alaköngäs on toinen paikoista, jonne esitetään kaikkea vapakalastusta koskevaa rauhoitusaluetta lohen sivusaaliin vähentämiseksi. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Riikka Rautiainen

Tenojoella viime kesänä voimassa ollut lohenkalastuksen täyskielto ei ole saamassa jatkoa ensi kesänä.

Suomi ja Norja haluavat sallia vähäisen lohenkalastuksen, jotta Tenon lohenkalastuskulttuurin ylläpitäminen olisi paremmin mahdollista hankalassa tilanteessa.

– Ministeriöt ovat arvioineet, että sosiaalisista ja kulttuurisista syistä lohen täyskieltoa ei voida jatkaa. Lohenkalastusta esitetään sallittavaksi kuitenkin vain hyvin rajoitetusti perinnepyydyksillä, todetaan maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Lue lisää:

Tenon lohestuskielto: konkarikalastaja pistäisi "kaikki kahvittelemaan rannalle", saamelaisaktiivin mielestä kielto on isku jokisaamelaiselle kulttuurille

Maat esittävät Tenojoen lohenkalastukseen uusia rajoituksia. Lohenkalastus sallittaisiin Tenojoella käytettävillä perinnepyydyksillä, padolla neljänä päivänä ja lohiverkolla kahtena päivänä.

Sallitut pyyntipäivät ovat kalastuskauden loppupuolella, jolloin saaliina on lähinnä yhden merivuoden pieniä lohia. Esityksen mukaan lohen vapakalastusta ei sallittaisi lainkaan.

Tenon lohikantojen tila on edelleen heikko ja lähtökohdat lohenkalastukselle näyttävät jopa hieman huonommilta kuin vuosi sitten. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan voimakkaita rajoituksia tarvitaan, koska kalastuksen salliminen nykyisten kalastusmääräyksien mukaisesti verottaisi lohikantoja liikaa ja vaarantaisi niiden elpymisen.

Muiden kalojen pyyntiin lievennyksiä

Lohenkalastuksen rajoittamisen vaikutuksia pyritään puolestaan lieventämään lisäämällä mahdollisuuksia muun kalan kuin lohen pyyntiin. Matkailijoille on tarjolla lupa, jolla saa kalastaa pienemmällä yhden käden perhovavalla.

Paikkakunnalla asuvat kalastajat voisivat harjoittaa rannalta ja veneestä tapahtuvaa vapapyyntiä, jossa muun muassa vieheiden koukkumäärää on rajoitettu. Lisäksi Tenolla voisi pyytää meritaimenta.

Sen sijaan merkittävimmille koskipaikoille Ylä- ja Alakönkäälle tulee kaikkea vapakalastusta koskeva rauhoitussalue, jolla halutaan vähentää lohen sivusaalista.

Lue lisää:

Utsjoen ennätyksellinen matkailukesä vaihtui huoleen tulevasta: miten selvitä ilman matkailun koronabuustia ja lohenkalastusta?

Suomen ja Norjan välinen neuvottelutulos on lausunnolla maaliskuun loppupuolelle saakka. Ensi kesän kalastusmääräykset on tarkoitus saada voimaan huhtikuun alussa.

Lue myös:

Tenojoki täyttyi vieraslajiksi luokitelluista kyttyrälohista, ja tutkijoita ja paikallisia se huolettaa – kalat uhkaavat atlantinlohta ja mätänevät jokeen

Lohestajat kansoittavat nyt Tornionjoen, kun Teno ja naapurimaat ovat poissa pelistä – konkarit kiskoivat ison vonkaleen heti ensisoudulla

Suosittelemme sinulle