Hyppää sisältöön

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen: Yliopistolakiin tulossa muutos, joka mahdollistaa dosentin arvonimen poistamisen

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen mukaan tavoitteena on, että yliopistolain muutos viedään eduskunnan käsiteltäväksi tämän vuoden aikana. Dosentti Johan Bäckmanin Putin-myönteiset kirjoittelut sosiaalisessa mediassa ovat herättäneet monissa raivoa.

Dosentti Johan Bäckman ja Bäckmanin asianajaja Ville Hoikkala (vas.) Helsingin hovioikeudessa.
Dosentti Johan Bäckman on aiheuttanut harmaita hiuksia jo pitkään. Kuvassa keskellä Bäckman Helsingin hovioikeudessa lokakuussa 2019. Hänet tuomittiin toimittaja Jessika Aron häirinnästä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee tällä hetkellä yliopistolakiin muutosta, joka mahdollistaisi dosentin arvonimen perumisen.

– Yliopistolaissa on tietynlainen puute siten, että ei ole säännöstä, jonka nojalla dosentin arvo voitaisiin peruuttaa, jos dosentti toimii tavalla, joka on yleisesti tutkimusetiikan tai tieteen koskemattomuuden tai dosentuurin myöntäneen yliopiston arvon tai maineen kannalta vahingollista tai haitallista, Kurvinen kertoo Ylelle.

Lakimuutosta valmistellaan yhteistyössä muun muassa Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n kanssa. Tavoitteena on, että valmisteltu lakiehdotus viedään hallitukselle tämän vuoden aikana.

– Aloite tähän on tullut yliopistoyhteisöltä ja suomalaisilta korkeakouluilta. Olen pyytänyt heiltä muotoiluja siitä, mikä heidän mielestään olisi sopiva kriteeristö, jolla dosentin arvo voidaan peruuttaa, Kurvinen sanoo.

Kriteeristö dosentin arvonimen poistamiseksi on vielä auki.

– Tutkimusetiikan ja tieteen luotettavuuden ja tieteen koskemattomuuden vastainen toiminta tai yliopiston maineen ja arvon loukkaaminen voimakkaasti voisivat olla sellaisia tekijöitä, Kurvinen sanoo.

Kurvisen mukaan lakimuutos voi tulla tarpeeseen monessakin tilanteessa, jos jonkin yliopiston dosentti toimii tieteentekijän arvolleen sopimattomasti. Lakimuutos on myös yksi keino puuttua vahingolliseen informaatiovaikuttamiseen, vihapuheeseen ja valepropagandaan.

– Tätä ei pidä nähdä yksittäisen henkilön tai tapauksen kautta, mutta totta kai on selvää, että tämä on yksi keino puuttua vääränlaiseen informaatiovaikuttamiseen, jota voidaan tehdä vaikkapa akateemisen arvonimen kautta, Kurvinen sanoo.

Helsingin yliopistolle yhteydenottoja

Helsingin yliopisto on saanut useita yhteydenottoja liittyen oikeussosiologian ja kriminologian dosentti Johan Bäckmaniin, joka on kerännyt huomiota muun muassa kärkkäillä Putin-myönteisillä kommenteillaan.

Yhteydenotoissa on toivottu Bäckmanin dosentin arvonimen poistamista. Asiasta on keskusteltu vilkkaasti myös sosiaalisessa mediassa. Nykyinen yliopistolaki ei mahdollista dosentin arvonimen poistamista.

– Keskustelua on käyty Helsingin yliopistossa jälleen. Ainakin yliopistojen rehtorien neuvosto keskusteli asiasta vastikään. Laki ei kuitenkaan vielä mahdollista arvonimen poistoa, sanoo Helsingin yliopiston kanslerinsihteeri, rikosoikeuden professori Sakari Melander.

Helsingin yliopisto on selvittänyt yleisesti dosentti-arvonimen poistoa jo vuonna 2012. Tuolloin Johan Bäckman nostatti kohun väittäessään valheellisesti venäläisessä keskusteluohjelmassa, että Suomessa venäläisäitien lapset otetaan huostaan.

– Suomessa on virallinen suositus, jonka mukaan venäläisäideiltä pitää ottaa lapset huostaan, koska Venäjällä valtio muka suosittelee lasten lyömistä. Äiti syyllistyy siis rikokseen. Hän on syyllinen, koska hän on venäläinen, Bäckman sanoi vuonna 2012.

Dosentin arvonimi myönnetään akateemisista ansioista

Yliopistolaki määrittelee perusteet dosentin arvonimen saamiselle. Yliopisto voi hakemuksesta myöntää dosentuurin henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, tieteellisillä julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön sekä hyvä opetustaito.

– Usein edellytetään sitä, että henkilöllä on vähintään kahden hyvätasoisen väitöskirjan edestä tieteellistä tuotantoa, jotka ovat riittävän itsenäisiä, sekä hyvä opetustaito, Melander sanoo.

Melanderin mukaan opetustaito arvioidaan opetustaitotoimikunnassa. Opetuksesta vaaditaan kokemusta ja pedagogista koulutusta, ja opetusnäytteestä pitää saada riittävän hyvä arvosana.

– Eli arvonimi annetaan tieteellisestä meritoitumisesta, Melander summaa.

Melanderin mukaan dosentin arvonimi ei tarkoita sitä, että dosentit olisivat välttämättä kytköksissä yliopistoon, josta arvonimi on myönnetty.

Bäckman ei ole töissä Helsingin yliopistolla. Melanderin mukaan Bäckman on opettanut yliopistolla viimeksi vuonna 2009.

Kriteerit arvonimen poistoon ovat haastavia

Melander arvelee, että kriteerit arvonimen poistamiseksi olisivat ennen muuta akateemisia. Esimerkiksi plagioinnista kiinni jääminen voisi johtaa arvonimen poistoon, sillä se veisi pohjan akateemisilta ansioilta.

Jos ongelma ei liity akateemisiin ansioihin, vaan esimerkiksi dosentin henkilökohtaiseen toimintaan, on tilanne vaikeampi.

– Tässä törmätään mielenkiintoisiin kysymyksiin. Eri asia on, miten pitäisi suhtautua siihen, että jossain poliittisissa tarkoitusperissä mahdollisesti käytetään dosentti-nimikettä, Melander sanoo.

Melander ei oman uransa ajalta muista, että keneltäkään muulta dosentilta olisi vaadittu arvonimen poistoa.

Melanderin mukaan nykyisen yliopistolain perusteella dosentin arvonimestä ei myöskään pääse eroon, vaikka dosentti itse sitä haluaisi.

Korkein oikeus tuomitsi viime kuussa Johan Bäckmanin ehdolliseen 60 päivän vankeuteen ja yli 18 000 euron korvauksiin toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta.

Juttua korjattu 9.3.2022 kello 9:30: Korjattu jutun ensimmäiseen virkkeeseen, että lakimuutosta valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriö, ei eduskunta.

Lue myös:

Helsingin yliopisto helisemässä kohudosentti Bäckmanin kanssa

Pitäisikö Johan Bäckmanin tekemisiin puuttua?

Korkein oikeus tuomitsi Johan Bäckmanin toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta ehdolliseen 60 päivän vankeuteen – Bäckman yritti vaientaa Aron

Suosittelemme sinulle