Hyppää sisältöön

Lappeenrannan sisäliikuntahallin ja Amiksen tekonurmikentän rakentaminen lykkääntyvät valitusten vuoksi – myös tämän vuoden valtionavustus on uhattuna

Jos Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päättää, että sisäliikuntahallihankkeelle haetaan uudelleen valtionavustusta sitten kun asemakaava saa lainvoiman, rakentaminen alkaisi vuonna 2026.

Lappeenrantaan suunnitteilla olevan sisäliikuntahallin havainnekuvassa pääsisäänkäynti.
Lappeenrannan sisäliikuntahallin rakentamisesta on tehty päätös, mutta asemakaavasta on tehty valituksia Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Arkistokuva. Kuva: ALA Arkkitehdit
Tanja Hannus

Lappeenrannan sisäliikuntahallin ja Amiksen lämmitettävän jalkapallon tekonurmikentän rakentaminen lykkääntyvät valitusten vuoksi.

Kaupunginvaltuuston päättämästä asemakaavasta tehtiin kolme kunnallisvalitusta.

Rakentamisaikataulussa ei ole otettu huomioon kolmen valituksen käsittelyyn kuluvaa aikaa, jonka arvioidaan olevan ainakin puoli vuotta.

Myös sisäliikuntahallihankkeen tämän vuoden valtionavustuksen saaminen on uhattuna valitusten takia.

– Kulttuuri- ja opetusministeriö ei yleensä myönnä valtionavustusta hankkeille, joilla ei ole lainvoimaista kaavaa, vahvistaa projektijohtaja Ilkka Oksman Lappeenrannan toimitiloista.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa varata sisäliikuntahallille kaupungin oman rahoituksen 11 miljoonaa euroa, kunhan hankkeelle saadaan 750 000 euroa valtioavustusta tai vastaava määrä yksityistä rahaa. Lämmitettävän jalkapallokentän rakentaminen maksanee noin 800 000 euroa.

– Jos siis sisäliikuntahallille löytyisi vastaava summa yksityistä rahaa, hanke voitaisiin silloin aloittaa heti, jos kaava aikanaan saa lainvoiman, Oksman lisää.

Sisäliikuntahallihankkeen aloituksen mahdollinen siirtyminen ei vaikuta muihin kaupungin liikuntarakentamisinvestointeihin, joihin haetaan aikanaan valtionavustusta. Näitä ovat vuonna 2023 aloitettava Sammontalon liikuntahalli, vuonna 2024 aloitettava Kisapuiston jääareena ja vuonna 2025 aloitettava Lappeenrannan uimahalli.

Jos kaupunginvaltuusto päättää, että sisäliikuntahallihankkeelle haetaan uudelleen valtionavustusta sitten, kun asemakaava saa lainvoiman, rakentaminen alkaisi vuonna 2026. Tämä tarkoittaisi, että muut edellä mainitut hankkeet menisivät aikataulullisesti sen edelle.

Voiko jääpallohallin asema tälle vuodelle avustushaussa parantua, jos sisäliikuntahalli jää pois?

– Tähän en voi sanoa muuta, kuin että ei se ainakaan heikennä jääpallohallin mahdollisen valtionavun saamista, Oksman toteaa.

Lue lisää:

Sisäliikuntahallin asemakaavasta on tehty kolme valitusta – valituksen tehnyt yhdistys: "Pitäisi aloittaa alusta"

Lappeenrannan sisäliikuntahalli pääsi mukaan liikuntapaikkojen avustussuunnitelmaan – jääpallohalli ei ehtinyt mukaan, mutta aikoo silti hakea avustusta

Suosittelemme sinulle