Hyppää sisältöön

Energiaturpeen kysyntä sai Neovan eli entisen Vapon perumaan syksyisen päätöksensä tuotannon lopettamisesta

Neova aikoo ryhtyä nostamaan energiaturvetta aluksi ainakin itäisen Suomen alueella. Valmiudet ryhtyä samaan ovat olemassa myös muualla maassa. Neova ei ole kokonaan ajanut tuotantoa alas tai romuttanut laitteita.

Turvetta siivilöidään
Hallitus päätti puolittaa turpeen energiakäytön ja tuotanto onkin vähentynyt dramaattisesti. Nyt on kuitenkin tapahtunut täyskäännös Ukrainan sodan takia. Arkistokuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Neova eli entinen Vapo kertoo aloittavansa uudelleen energiaturpeen tuotannon.

Se alkaa nostaa jyrsinturvetta jo ensi kesänä ainakin Itä-Suomessa, jota koskee erityisesti venäläisen energiapuun tuontiin liittyvä epävarmuus. Neovalla on runsaasti levossa olevia ja ympäristöluvitettuja energiaturpeen tuotantoalueita valmiudessa myös muualla maassa.

Neova ilmoitti viime vuoden lopulla lopettavansa energiaturpeen tuotannon kokonaan, mutta nyt kysyntä on hetkessä muuttunut.

– Asiakkaat ovat olleet nyt aktiivisesti meihin yhteydessä. Monella on huoli huolto- ja toimitusvarmuudesta. Se tarkoittaa sitä, että näin nopeassa käännöksessä turve on toimiva ratkaisu, jota on onneksi vielä saatavissa Suomessa, sanoo Neovan turvetuotantojohtaja Pasi Rantonen.

Tuotantoalueet ovat kunnossa

Neova on ehtinyt leikata tuotantokapasiteettia ja sulkea vanhoja alueita, mutta lähinnä sellaisia, jotka olivat jo elinkaarensa lopussa. Lisäksi on runsaasti alueita, jotka ovat tuotantokuntoisia, ja joissa on vielä ympäristöluvat voimassa. Niissä jyrsinturpeen nostaminen voidaan aloittaa nopeastikin.

– Tietysti keskustelut pitää käydä vielä koneyrittäjien ja meidän kumppaneitten kanssa, että valmiudet on. Mutta sanoisin, että meidän valmiudet on hyvät.

Tässä tilanteessa myönteistä on, ettei päätöksistä huolimatta toimintaa ole kokonaan ajettu alas.

– Ja täytyy muistaa, että meillä on koko ajan muu turvetuotanto, kuten kasvu- ja kuiviketurve ja aktiivihiilituotanto käynnissä ja sillä sektorilla on kasvavat tuotantomäärät kesälle edessä, selittää Rantonen.

Suoluonto turvetuotannon jälkeen. Turvemaata ja ruohomättäitä.
Entinen turvesuo Soinissa on jo alkanut kasvaa heinää. Arkistokuva. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Marraskuinen päätös on peruttu

Energiaturpeelle on tällä hetkellä eniten kysyntää juuri itäisessä Suomessa, koska siellä Neovan asiakkaat ovat käyttäneet enemmän juuri tuontipuuta Venäjältä. Valmiudet aloittaa tuotanto jälleen myös esimerkiksi vahvalla turvealueella pohjalaismaakunnissa, ovat olemassa.

– Läntinen Suomi on kuitenkin meillä erittäin vahvaa kasvu- ja kuiviketurvealuetta. Yrittäjien tuotantomäärät ovat olleet nousussa koko ajan. Eli kyllä valmius on sama eri puolilla, sanoo Rantonen.

Viimeisen viikon sisällä on kuultu jo monesta suusta, että energiaturvetta tarvitaan sittenkin Suomen huoltovarmuuden takia. Myös Neova siis peruu päätöksensä energiaturpeen tuotannon lopettamisesta.

– Marraskuussa kerrottiin, että kysyntä päättyi ja siksi tehtiin päätös lopettamisesta. Samalla kuitenkin todettiin, että siihen voidaan vielä palata. Nyt voi sanoa, että se marraskuinen päätös on peruttu.

– Ollaan turvaamassa nyt asiakkaiden polttoainetarvetta ja Suomen huoltovarmuutta. Näin siinä kävi. Mutta syyt ovat todella karut ja mitä Ukrainassa tapahtuu, on todella enemmän kuin ikävää ja mieltä masentavaa, lisää Rantonen.

Lue myös: Sota naapurissa on tuomassa turpeen takaisin valikoimaan – turveyrittäjien mielestä tarvitaan pitkää näkymää ja monia helpotuksia

Energiayhtiöt esittävät keinoja turpeen ja kotimaisen puuhakkeen tuotannon lisäämiseen

Turvetta tarvitaan taas, kun venäläistä haketta ei polteta – Kalevi Vilppola ehti jo romuttaa osan turvekoneistaan

Suosittelemme