Hyppää sisältöön

Yli sata vuotta sitten Etelämantereella kadonnut Endurance-alus löytyi kilometrien syvyydestä

Tutkimusretkikunnan Endurance-alus murskaantui jäihin ja upposi vuonna 1915. Sen löytymistä pidettiin mahdottomana.

Sir Ernest Shackletonin kadonnut Endurance-alus löydettiin viikonloppuna
Markku Sandell
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelämantereen tutkimusmatkailija Sir Ernest Shackletonin kadonnut Endurance-alus löydettiin viikonloppuna Weddellinmeren pohjalta Antarktiksen läheltä.

Alus murskaantui merijään painamana ja upposi vuonna 1915, mikä pakotti Shackletonin ja hänen miehensä pakenemaan laivalta. Hylystä kuvattu video näyttää Endurancen säilyneen merenpohjassa hyvässä kunnossa.

Eteläafrikkalaisella, aikoinaan Raumalla rakennetulla Agulhas II-jäänmurtajalla operoinut etsijäryhmä löysi Endurancen 3008 metrin syvyydestä kauko-ohjattavan sukellusrobotin avulla kahden viikon etsintöjen jälkeen.

Vaikka tutkimusalus Endurancen puuosat ovat osittain rikkoutuneet, niin puu on säilynyt hyvin merenpohjassa ja nimi näkyy selvästi aluksen ahterissa.

– Ilman liioittelua tämä on hienoin koskaan näkemäni puinen hylky - ylivoimaisesti, sanoo meriarkeologi Mensun Bound BBC:n uutisessa. Etsimismatkaan osallistunut Bound kertoo myös pitkän uransa unelman nyt toteutuneen.

Endurancen hylyn löytymisestä kerrotaan etsimisretkikunnan verkkosivuilla. Operaatioon on osallistunut myös Aalto-yliopiston professori Jukka Tuhkuri.

Alus on säilynyt hyvin

Endurance näyttää löytäjien mukaan samalta kuin upotessaan marraskuussa 1915. Mastot ovat katkenneet, köysistö sotkussa, mutta runko varsin ehjä. Kannella näkyy vielä saapas ja taloustavaraa.

Hylky itsessään on kansainvälisen Antarktis-sopimuksen perusteella suojeltu, eikä sitä saa häiritä millään tavalla. Fyysisiä esineitä ei siis ole tuotu pintaan.

Kadonneen aluksen etsimisprojektin järjesti Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT). Operaatiota johti napa-alueiden maantieteen veteraanitutkija, tohtori John Shears. Hän kertoi leuan loksahtaneen, kun kamerat paljastivat aluksen nimen.

Shearsin mukaan hylyn löytäminen on uskomaton saavutus, jota monet pitivät mahdottomana.

– Olemme saaneet menestyksekkäästi päätökseen maailman vaikeimman haaksirikkoutuneen hylyn etsinnän taistelemalla jatkuvasti muuttuvaa merijäätä, lumimyrskyjä ja -18 asteeseen laskevia lämpötiloja vastaan.

Hylyn etsimisalueen rajaamisessa auttoivat tutkimusretkikunnan aikanaan tekemät tieteelliset mittaukset ja sijaintiarviot.

Tutkimusretkeilijät pelastuivat ihmeen kaupalla

Etelä-Georgian saarelta vuoden 1914 joulukuussa alkanut Endurancen tutkimusmatka oli kylmää kyytiä. Alus juuttui Weddelinmeren jäihin jo helmikuussa 1915 Etelämantereen länsipuolella, mutta vasta lokakuussa laivan puurakenteet alkoivat murtua.

Purjelaiva jäiden keskellä.
Shackletonin retkikunnan matka pysähtyi talvella 1915, kun Endurance jumiutui jäihin Weddelinmerellä. Kuva: AOP

Retkikunnan piti alun perin vaeltaa ensimmäisinä halki Etelämantereen.

Endurancen murskaannuttua jäiden puristukseen marraskuussa tutkimusmatkailija Sir Ernest Shackleton ja miehistö pelastautuivat jäätikölle laivaveneisiin. He selvisivät jotenkin kylmyydestä ja vaelsivat Elefanttisaarelle.

Shackleton onnistui jotenkin purjehtimaan pienellä laivaveneellä hakemaan apua ja elokuussa 1916 pelastusalus saapui noutamaan miehistöä Elefanttisaarelta.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 10.3. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Maailman suurin jäävuori törmäyskurssilla syrjäisen pingviinisaaren kanssa

BBC:n juttu: Endurance: Shackleton's lost ship is found in Antarctic

Suosittelemme