Hyppää sisältöön

Tampereen elokuvajuhlat veti ohjelmistosta venäläisiä elokuvia, mutta jätti osan – festivaalijohtaja kertoo poikkeuksellisesta päätöksestä

Riippumattomien tekijöiden elokuvat saivat jäädä ohjelmistoon. Opposition äänen poistaminen olisi festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakson mukaan ollut epäoikeudenmukaista ja turhaa.

Mies seisoo elokuvateatterin punaisten penkkirivien edessä ja katsoo kameraan. Yllään hänellä on Tampere Film Festivalin huppari.
Ukrainan tilanne on Jukka-Pekka Laakson mukaan heijastunut monin tavoin Tampereen elokuvajuhlien valmisteluun. "On ollut välillä vähän vaikea keskittyä." Kuva: Hilma Toivonen / Yle
Anna Sirén

Tampereen elokuvajuhlat pyörähtää keskiviikkona käyntiin jo 52. kertaa. Festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso istuu elokuvateatterin nelosrivillä ja kuvailee erikoista tunnelmaa tapahtuman alla. Samalla kun on iloittu etäfestivaalivuoden jälkeen paluusta normaaliin, on mieltä painanut maailmanpolitiikka ja sen vaatimat päätökset myös Tampereella.

Aivan viime metreillä, päivää ennen festivaalin käynnistymistä, Tampereen elokuvajuhlat ilmoitti poistavansa ohjelmistostaan kolme Venäjän valtion rahoittamaa lyhytelokuvaa.

Ajatusta kypsyteltiin Laakson mukaan viikko. Sinä aikana seurattiin tarkasti, miten vastaavat tahot ympäroi maailman ovat reagoineet Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Lopulta päädyttiin samaan ratkaisuun kuin moni muukin.

Päätös ei silti ollut helppo.

– Kyseiset elokuvat olivat hyviä. Ne olisivat laatunsa ja tekijöidensä puolesta ansainneet tulla esitetyksi. Halusimme silti katkaista yhteyden Venäjän valtioon ja sen rahoittamiin elokuviin.

Sen sijaan ohjelmistoon koettiin tärkeänä jättää neljä riippumatonta venäläistä lyhytelokuvaa.

– Tietyllä tavalla olisi ehkä ollut helppo linjata, että kaikki venäläisten elokuvatekijöiden elokuvat otettaisiin pois. Opposition äänen poistaminen festivaaleilta olisi kuitenkin ollut tässä tilanteessa epäoikeudenmukaista ja turhaa, Laakso sanoo.

Esimerkiksi kilpailusarjaan jääneitä kahta riippumattomien tekijöiden lyhytelokuvaa Laakso kuvailee ajankohtaisiksi.

– Toinen niistä kuvaa itse asiassa muutaman viime vuoden mielenosoituksia, jotka on kohdistettu nimenomaan Venäjän nykyhallintoa vastaan. Uskon, että jos yleisö tulee katsomaan ohjelmistossa yhä olevat venäläistekijöiden elokuvat, he kyllä ymmärtävät, miksi halusimme esittää ne.

Venäläinen yleisö on tervetullutta, valtion virallinen edustus ei

Kaikki festivaalin näytökset pystytään järjestämään suunnitellusti ohjelmamuutoksista huolimatta.

Muutama näytös lyhenee hieman. Sellaista on sattunut ennenkin, mutta yleensä syynä ovat esimerkiksi tekniset ongelmat. Maailmanpolitiikan vaikuttaminen ohjelmistoon on ehdottomasti poikkeuksellista, Jukka-Pekka Laakso kertoo.

– Toki erilaiset asiat ovat heijastuneet ohjelmistoon aiemminkin, mutta en muista, että koskaan olisi tällä tavalla otettu elokuvia pois. Ne reaktiot, joita Venäjää kohtaan on viimeisen kahden viikon aikana kohdistettu, ovat mielestämme oikeutettuja. Halusimme ilman muuta olla mukana tässä vastalauseessa.

Halusimme katkaista yhteyden Venäjän valtioon ja sen rahoittamiin elokuviin.

Jukka-Pekka Laakso

Tampereen elokuvajuhlat on kansainvälisesti merkittävä festivaali, joka kerää tekijöiden lisäksi yleisöä ympäri maailman. Kenenkään kansallisuus ei ole este osallistumiselle edes käynnissä olevan sodan aikana.

Venäläiset ihmiset ovat tervetulleita, Laakso painottaa.

– Venäjän suurlähetystölle on kuitenkin kerrottu, että toisin kuin muiden kilpailussa mukana olevien maiden suurlähettiläät ja edustajat, Venäjän suurlähetystön edustajat eivät ole tervetulleita Tampereen elokuvajuhlille.

Miltä tuntuu lähettää tällainen viesti? Laakso huokaa pitkään ennen kuin muotoilee vastauksen.

– En voi sanoa, että se tuntui hyvältä, mutta ei se tuntunut pahaltakaan. Se on osa työtä.

Minkälaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle