Hyppää sisältöön

Suomen korkeakoulut tarjoavat opiskelupaikkoja Venäjän hyökkäystä pakeneville ukrainalaisille: koulutuksen on tarkoitus alkaa ensi syksynä

Opetus ja kulttuuriministeriö on jo pyytänyt korkeakouluja valmistautumaan ukrainalaisten tuloon. Opiskelupaikat on tarkoitettu kotimaassaan korkeakoulussa opiskeleville ukrainalaisille.

Hämeen ammattikorkeakoulun rakennuksia aurinkoisena talvipäivänä.
Hämeen ammattikorkeakoulussa on 11 englanninkielistä koulutusta, jotka voisivat sopia ukrainalaisille. Arkistokuva. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Petri Lassheikki
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen korkeakoulut varautuvat tarjoamaan opiskelupaikan arviolta noin 2 000 ukrainalaisopiskelijalle. Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo pyytänyt korkeakouluja valmistautumaan ukrainalaisten tuloon.

Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä kertoo, että ukrainalaisten opiskelijoiden määrästä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Ahokallio-Leppälä on Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n koulutuksesta vastaavien vararehtoreiden verkoston puheenjohtaja.

Maanantaina Itä-Suomen yliopisto ilmoitti tarjoavansa kahdellekymmenelle ukrainalaiselle opiskelupaikan. Ahokallio-Leppälä uskoo, että määrät voivat olla juuri parinkymmenen opiskelijan tienoilla korkeakoulua kohden.

Kyse on ukrainalaisista, jotka jo opiskelevat kotimaassaan korkeakoulussa ja haluavat jatkaa opintojaan Suomessa.

Opinnot käyntiin ensi syksynä

Ahokallio-Leppälä kertoo, että parhaillaan käydään läpi, millaista englanninkielistä tarjontaa korkeakouluilla tällä hetkellä on. Esimerkiksi HAMKilla on yksitoista kansainvälistä korkeakoulututkintoa tarjolla.

– Meillä on todella hyvä ja kattava tarjonta. Uskomme voivamme olla avuksi ja tuottamaan sellaista osaamista, josta on myös jatkossa hyötyä, kun he toivottavasti palaavat omaan kotimaahansa.

Myös sitä pohditaan, miten ukrainalaiset saataisiin parhaiten opintojen piiriin.

– Miten saadaan tarjonta heille näkyville ja millaiset valmiudet heillä on aloittaa opinnot.

Opintojen valmistelu vie aikansa ja koulutuksen on tarkoitus alkaa täysimääräisesti ensi syksynä.

Ennen syksyä täytyy päättää opiskelijavalinnan periaatteista, selvittää kielitaitovaatimusten täyttyminen ja aikaisemmin hankitun osaamisen taso. Sen sijaan korkeakoulujen avoimiin opintoihin voi olla mahdollista osallistua jo kevään aikana.

Ahokallio-Leppälä kertoo, että ainakaan tässä vaiheessa ukrainalaisten ei ole tarkoitus suorittaa tutkintojaan loppuun Suomessa.

– Tämä on kuitenkin erillinen opinto-oikeus, eikä varsinaisesti tutkintoon johtavaa koulutusta.

Valtion on tarkoitus korvata opetuksen kulut kouluille.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle