Kymmenisen vuotta sitten Etelä-Karjalassa elettiin kiinteistöbisneksen kulta-aikaa. Tarinat kertovat, miten kauppahinnat rantatonteista nousivat pilviin, kun venäläiset alkoivat ostella kiinteistöjä Imatran ja Lappeenrannan lähiympäristöistä.
Ostajien kerrotaan avanneen seteleitä täynnä olevan salkkunsa maatalojen pihoilla. Kaikki eivät pystyneet ostotarjouksesta kieltäytymään, ja kiinteistöt vaihtoivat omistajaa.
Vuoden 2010 jälkeen venäläiset ovat ostaneet yli 180 kiinteistöä pelkästään Ruokolahdelta.
Tuon saman kiinteistöbuumin alkusoittoa oli, kun vuonna 2008 Ruokolahden historiallisen Rantalinna-jugendhuvilan osti pietarilainen liikemies Ramis Deberdejev.
Kohta sen jälkeen Rantalinnan läheisyyteen valmistui 13 huvilan lomakylä. Huviloiden todelliset omistajat ovat olleet hämärän peitossa.
Nyt Seura-lehti on selvittänyt, että kyseessä saattaa olla suurin venäläisen eliitin kiinteistöomistusten keskittymä Suomessa.
Omistajat ovat Seuran mukaan presidentti Vladimir Putinin kurssikavereita, ökyliikemiehiä ja korkeita virkamiehiä, ja heistä useilla on yhteys valtion kiinteistöhallintoon Rosimušestvoon tai Pietarin satamaan.
Omistajien joukossa on muun muassa Putinin pitkäaikainen tuttava Nikolai Jegorov, joka on Putinin kurssikaveri Leningradin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta.
Pietarilaisella Igor Livšitsillä puolestaan on yhteys Putiniin judoharrastuksen kautta.
Yksi huvilan omistaja on Seura-lehden mukaan Vjatšeslav Kalašnikov, jonka isä oli Siperiassa varakuvernöörinä 2000-luvun alussa. Kalašnikovilla on sisustussuunnitteluyritys, joka on saanut kalliita sisustussuunnittelu-urakoita muun muassa Venäjän puolustusministeriön ja Gazprom-energiayhtiön tiloihin.
Huviloiden omistajiin kuuluu myös 31-vuotias Kirill Korelin, jonka isä oli 2000-luvun alussa Leningradin alueen kiinteistöhallinto Rosimušestvon johtaja, mutta siirtyi muihin tehtäviin virastossa paljastuneen korruptioskandaalin vuoksi.
Vasili Petrov oli nuori huvilanomistaja, joka Seura-lehden siteeraamien venäläismedioiden mukaan kuoli kymmenen vuotta sitten pienkoneonnettomuudessa. Hänen isänsä Juri Petrov on Putinin ikä- ja opiskelutoveri.
– Juri Petrov on ollut Rosneft-öljy-yhtiön hallituksessa ja federaation omaisuushallinnon Rosimušestvon pääjohtaja. Nykyisin hän istuu Putinin Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen edustajana duumassa, kirjoittaa Seura-lehti.
Rantalinnan läheisyydessä omistaa huvilan myös Jevgeni Andrejevilla, joka on nykyisin Leningradin alueen taloushallintokomitean puheenjohtaja. Seura-lehden mukaan mies on ryvettynyt monissa korruptiojupakoissa, mutta kohujen jälkeen palannut uusiin huippuvirkoihin.
Myös Venäjän entisen varaenergiaministerin Anatoli Tihonovin avopuoliso omistaa alueelta huvilan. Hän ja hänen avopuolisonsa ovat olleet vangittuina rahanpesuepäilyistä.
Seuran mukaan Tihonovin epäillään kavaltaneen seitsemisen miljoonaa euroa valtion varoja, joita hän on käyttänyt muun muassa kiinteistöjen ostoon ulkomailta.
Seura-lehden haastatteleman Aleksanteri-instituutin professori Veli-Pekka Tynkkysen mukaan äveriäiden venäläisten kiinteistökaupat kietoutuvat Suomessa monessa tapauksessa kansainvälisen hämärän rahan liikkeisiin.
– Kauppojen rahoitus ei keskimäärin ole rehellisin keinoin hankittua, sanoo Seuran haastattelema Tynkkynen.
Imatran naapurikunnassa Ruokolahdella aivan maantien varrella seisoo upea jugendhuvila Rantalinna.
Vaiheikas historia
Viipurilainen varatuomari Fritz Wiik rakennutti Rantalinnan huvilakseen vuonna 1912. Viittä vuotta myöhemmin linnan hankki itselleen prinssi Alexander Oldenburg.
Prinssi myi Rantalinnan vuonna 1929 Suomen Konduktöörien yhdistys ry:lle. Vuosikymmenten ajan se oli konduktöörien sekä heidän perheidensä lepokotina ja kaikille avoimena hotellina sekä ravintolana.
Vuonna 2008 rakennuksella alkoi uusi venäläiskausi. Alueen hotelleineen osti pietarilainen liikemies Ramis Deberdejev.
Vuonna 2015 Deberdejev kertoi Ylelle, miten hän on kunnostanut hotellin päärakennuksen Museoviraston ohjauksessa ja säilyttänyt alkuperäistä sisustusta mahdollisimman paljon.
Miehelle hotelli oli tuolloin intohimon kohde.
– Nämä sammakot on tuotu Pietarista. Ne olivat Egyptin prinssin häälahja Oldenburgeille, esitteli tuolloin Deberdejev prinssin makuuhuoneen valtavia koristesammakkoja.
Vuonna 2018 Ramis Deberdejev yritti myydä Rantalinnaa. Hintapyyntö oli 6,5 miljoonaa euroa. Hintaa tosin sisältyivät myös muun muassa entinen tohtorinhuvila, yksityinen kappeli, kaksi rantasaunaa, kesäpaviljonki sekä uimalaiturit ja historiallinen uimahuone.
Lue seuraavaksi: Venäläisten Suomesta ostamien kiinteistöjen määrä on kasvanut rajusti viime aikoina – katso, paljonko kotikunnastasi on myyty itänaapuriin