Suomalaiset maatilat ovat suurten päätösten edessä.
Maatiloilla punnitaan parhaillaan jopa sitä, kannattaako keväällä kylvää peltoja lainkaan.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut jo ennestään korkeita tuotantokustannuksia niin, että tuotanto uhkaa jäädä kannattomattomaksi.
Samaan aikaan Suomen olisi nostettava ruoan omavaraisuuttaan ja huoltovarmuuttaan.
MTK:n lihavaliokunnan alahärmäläinen puheenjohtaja Mauno Ylinen sanoo, että nyt tarvitaan elintarvikeketjulta ja maan hallitukselta nopeita ja järeitä päätöksiä.
– Kyllä pohjalainen ja suomalainen viljelijä pitää huolen siitä, että meillä ruokaa riittää. Mutta jos me ei saada varmuutta tuotannon kannattavuudesta ennen kylvöaikaa, niin en tiedä, voiko ketään velvoittaa omalla tappiollaan tällaista tuotantoa tekemään. Mielestäni ei, Mauno Ylinen toteaa.
Omat ratkaisunsa ensi kesän kylvöistä Ylinen teki jo toissaviikolla.
– Kaikki kesannot, viherlannoitusnurmet, mitä oli ajatus kylvää, kylvetään satokasville eli ruokaa tuotetaan.
Suurten kysymysten äärellä
Mauno Ylisen mukaan monella tilalla kuitenkin lasketaan parhaillaan, kannattaako nykyisillä lannoite- ja polttoainehinnoilla laittaa keväällä niin sanotusti "tikkua ristiin".
– Ja kun tiedetään viimeisen kahden viikon tapahtumat: polttoainekustannukset ovat nousseet edelleen ja viljan hinta on räjähtänyt käsiin, ja sehän on kotieläintiloille kova kustannus. Juuri saimme kuulla, että esimerkiksi Yara ei ota uusia lannoitetilauksia vastaan, koska niitä ei pystytä hinnoittamaan.
Mauno Ylinen sanoo, että nyt ollaan suurten kysymysten äärellä. Hänen mielestään puheiden aika on jo ohi. nyt tarvitaan nopeita tekoja.
– Työryhmiä istuu, kauniita puheita kuullaan, mutta mitään ei ole tapahtunut tuottajahinnoissa. Selityksiä tulee selityksien perään, miksi ei voida, miksi ei pystytä ja miksi ei kyetä. Nyt näiden puheiden täytyy loppua, jotain pitää tapahtua.
Lapualla etsittiin ratkaisuja
MTK-Etelä-Pohjanmaa järjesti keskiviikkona Lapualla yleisötilaisuuden, jossa tuottajat ja teollisuus etsivät ratkaisuja maatalouden kustannuskriisiin.
Tapahtumaa seurasi salintäyteinen yleisö paikan päällä ja lähes tuhat katsojaa Youtube-kanavalla.
Yleisöstä tuottaja Sami Yli-Rahnasto nimitti kriisiä jo kustannuskatastrofiksi.
Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn totesi, että markkinahinnat nousevat vääjäämättä ja teollisuuden on otettava siitä vastuu. Ratkaisulistaan Gröhn nostaa valtion ja mahdollisesti Euroopan unionin tukipaketit.
Gröhn huomautti, että rahoituksella on taattava se, että tervettä liiketoimintaa ei ajeta lyhytnäköisesti alas. Hän myös totesi, että kriittisten hyödykkeiden tuotanto on turvattava.
Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme vaati valtiolta maatiloille samanlaista kriisitukea, mitä yritykset ovat saaneet koronan vuoksi. Hurme piti myös tärkeänä arvostuksen palauttamista eläinperäiselle ruoalle.
Elintarviketeollisuutta tapahtumassa edusti myös toimitusjohtaja Roland Snellman Snellman Lihanjalostus Oy:stä.
Aiheesta voi keskustella torstaihin 10. maaliskuuta kello 23 asti.
Lue seuraavaksi: