Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen tekee suomalaista hiihtohistoriaa – miten käy Hannu Mannisen ennätyksen? Näistä asetelmista talvilajien maailmancupit huipentuvat

Yle Urheilu käy läpi talvilajien tilanteen ennen viimeisiä kilpailuja. Maastohiihdon, yhdistetyn ja naisten mäkihypyn maailmancupit päättyvät tänä viikonloppuna.

Iivo Niskanen istui "voittajantuolilla" Lahden maailmancupissa.
Iivo Niskanen istui viimeksi "voittajantuolilla" Lahden maailmancupissa perinteisellä hiihdetyn 15 kilometrin kisan jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Iivo Niskanen tekee tänä viikonloppuna suomalaista hiihtohistoriaa. Hän voittaa distanssicupin eli normaalimatkojen cupin. Asia selvisi, kun Norjan hiihtotähti Johannes Hösflot Kläbo vetäytyi maailmancupin päätösviikonlopusta Ruotsin Falunissa.

Norjan hiihtoliitto tiedotti keskiviikkona, että Kläbon on vielä liian aikaista kilpailla koronatartunnan jäljiltä.

Falunissa hiihdetään vielä kauden viimeinen normaalimatka lauantaina, kun 15 kilometrin väliaikakilpailu kilpaillaan vapaalla hiihtotavalla.

Kläbo olisi ollut Niskasen ainoa uhkaaja distanssicupin voittokamppailussa, sillä toisena oleva venäläinen Aleksandr Bolshunov ei saa kilpailla Falunissa Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n asettaman Venäjä-pannan takia.

Kläbolla olisi ollut vielä periaatteessa mahdollisuus nousta Niskasen ohi Falunissa, koska hän on 54 pistettä perässä suomalaista. Lauantain päätöskilpailusta olisi tarjolla voittajalle enintään 100 pistettä. Vaikka Niskanen jäisi jostain syystä ilman maailmancupin pisteitä lauantaina, neljäntenä oleva Norjan Martin Löwström Nyenget ei voi enää tavoittaa suomalaista.

Niskasen cup-voitto on siinä mielessä historiallinen, että kukaan suomalainen mieshiihtäjä ei ole voittanut aiemmin nykyistä distanssicupia. Sitä on hiihdetty kaudesta 2003–2004 alkaen.

Kaudella 1999–2000 järjestettiin erikseen keskimatkojen cup ja pitkien matkojen cup. Tuolloin Jari Isometsä oli ykkönen keskimatkojen cupissa.

Sitä ennen kilpailtiin kolme kautta pelkästään pitkien matkojen cupina tunnetussa kilpailussa. Mika Myllylä voitti pitkien matkojen cupin kaudella 1996–1997 ja sijoittui kahdella seuraavalla kaudella kolmanneksi.

Iivo Niskanen oli kaudella 2019–2020 kolmas distanssicupissa Bolshunovin ja Norjan Sjur Röthen takana. Muista suomalaisista kolmen joukkoon distanssicupissa on yltänyt Matti Heikkinen, joka oli kolmas kaudella 2016–2017.

Kokonaiscupissa vielä lisää suomalaisjuhlaa?

Iivo Niskasen sijoitus kolmen joukossa maailmancupin kokonaiskilpailussa on myös lähes lukittu. Kläbo on jo varmistanut kokonaiskilpailun voiton. Niskanen ei puolestaan kilpaile perjantain sprintissä, joten toisena oleva Bolshunov on myös suomalaiselta tavoittamattomissa.

Takaakaan Niskasella ei ole uhkaajia, sillä neljäntenä oleva Norjan Erik Valnes on sivussa Falunin kisoista. Valnesilla todettiin Kläbon tapaan koronatartunta Salpausselän maailmancupin jälkeen.

Viidentenä oleva Ranskan Richard Jouve voi yltää Niskasen ohi, mutta mahdollisuus on lähinnä teoreettinen. Jouven pitäisi kiriä Niskasta 205 pisteellä.

Falunin päätösviikonloppuna yksi hiihtäjä voi saavuttaa enintään 215 pistettä, jos voittaa perjantaina sprinttikarsinnan sekä varsinaisen kilpailun ja lauantain normaalimatkan.

Kolmen joukkoon yltäminen maastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailussa on suomalaiselta mieshiihtäjältä harvinaista. Viimeksi samaan on kyennyt Jari Isometsä kaudella 1999–2000. Isometsä oli tuolloin toinen Espanjan Johann Mühleggin takana.

Suomalaismieshiihtäjistä kolmen joukkoon kokonaiscupissa ovat yltäneet Isometsän lisäksi vain Mika Myllylä ja Harri Kirvesniemi. Kukaan suomalainen mieshiihtäjä ei ole voittanut Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n virallista maailmancupin kokonaiskisaa. Sitä on hiihdetty kaudesta 1981–1982 alkaen. Epävirallisen kokonaiskisan voitti Juha Mieto kausilla 1975–1976 ja 1979–1980.

Niskanen on napannut tällä kaudella myös eniten bonuspisteitä, yhteensä 99 kappaletta maailmancupin kisoissa.

Yltääkö Pärmäkoski myös kolmen joukkoon?

Naisissa tämän kauden kokonaiskilpailun voitto on mennyt venäläisen Natalia Neprjajevan nimiin. Krista Pärmäkoski on vielä taistelussa hyvistä sijoista Neprjajevan takana. Pärmäkoski on kokonaistilanteessa neljäntenä ennen päätösmatkoja.

Pärmäkoski on ollut kertaalleen urallaan kokonaiscupissa kolmen joukossa. Hän oli toinen kaudella 2016–2017.

Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo) voitti kokonaiscupin kausina 2006–2007 ja 2007–2008. Aino-Kaisa Saarinen on Pärmäkosken jälkeen edellinen kolmen joukkoon kokonaiscupissa yltänyt suomalaisnainen, kun Saarinen oli kolmas Kuitusen voittovuosien jälkeen 2008–2009.

Marjo Matikainen voitti 1980-luvulla kolme kertaa peräkkäin kokonaiscupin (1985–1988). Matikaisen viimeisellä voittokaudella Marja-Liisa Kirvesniemi oli kolmas.

Jos Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen yltävät molemmat kolmen joukkoon kokonaiscupissa, teko on myös harvinainen. Ainoastaan kerran suomalainen mies- ja naishiihtäjä ovat yltäneet samalla kaudella kokonaiskilpailussa kolmen joukkoon. Se tapahtui 1983–1984, kun Harri Kirvesniemi oli kolmas ja Marja-Liisa Kirvesniemi (tuolloin Hämäläinen) ykkönen.

Toki tämän kauden lopussa kaikki parhaat hiihtäjät eivät ole olleet paikalla Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan ja Norjan mieshiihtäjien koronatartuntojen takia, joten sillä on ollut vaikutusta kauden viimeisten kisojen tuloksiin.

Naisissa distanssicupin voiton on jo napannut Norjan Therese Johaug, mutta siinäkin cupissa Pärmäkoski kamppailee yhä kolmen joukkoon sijoittumisesta Ruotsin Frida Karlssonin ja Ebba Anderssonin kanssa.

Pärmäkoski oli kaudella 2016–2017 kolmas distanssicupissa. 2000-luvulla distanssicupissa kolmen joukkoon ovat päässeet suomalaisista myös Kerttu Niskanen, Kuitunen ja Saarinen. Kuitunen oli ykkönen distanssicupissakin kokonaiscupin voittokausinaan.

Maastohiihdon maailmancup päättyy tänä viikonloppuna Falunissa, sillä Kansainvälinen hiihtoliitto FIS perui ensi viikolta finaalikilpailut Tjumenista Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Perinteisen hiihtotavan sprintin ja vapaan normaalimatkojen lisäksi Falunissa kilpaillaan sunnuntaina erikoisemmilla matkoilla: sekaviestissä ja sekaparisprintissä.

Sekaviesti on ollut edellisen ja ainoan kerran maailmancupin ohjelmassa Rukalla 2002. Tuolloin Suomi otti kaksoisvoiton ennen Italiaa. Sekaparisprintti on ohjelmassa ensimmäistä kertaa. Kumpikin viesti kilpaillaan vapaalla hiihtotavalla.

Normaaleissa viestikilpailuissa hiihdetään kaksi osuutta perinteisellä ja kaksi vapaalla, mutta nyt sekaviestissä mennään kaikki neljä osuutta vapaalla ja 5 kilometrin matkalla. Vielä 2002 sekaviesti kisattiin niin, että naiset hiihtivät viiden kilometrin osuudet ja miehet kymmenen kilometrin osuudet. Sekakilpailuista ei tule pisteitä henkilökohtaisiin maailmancupin kilpailuihin.

Riiber nousee Mannisen ohi?

Maastohiihdon maailmancupin ohella yhdistetyn maailmancup päättyy viikonloppuna. Kaksi viimeistä kilpailua käydään Saksan Schonachissa.

Kokonaiskilpailun voittotaistosta on muodostumassa vielä trilleri. Norjan Jarl Magnus Riiber on 19 pistettä perässä Itävallan Johannes Lamparteria. Koronavirustartunnan takia kilpailuja väliin jättänyt Riiber on hallinnut lajia viime vuodet. Olympialaisten pettymyksen jälkeen Riiber on voittanut kaikki kolme henkilökohtaista kilpailua maailmancupissa.

Yhdistetyn maailmancupin loppuhuipennukseen liittyy vielä mielenkiintoinen suomalaispiirre. Riiber voi ohittaa Schonachissa Hannu Mannisen kaikkien aikojen ykkösenä maailmancupin osakilpailuvoitoissa. Riiberillä on 47 voittoa, kun Manninen saavutti urallaan 48 ykkössijaa.

Ilkka Herola on parhaana suomalaisena kokonaiscupissa 13. sijalla. Hänellä on näpeissään parhaan hiihtäjän palkinto. Herola on voittanut palkinnon kahdella edelliskaudellakin.

Naisten puolella historian toinen yhdistetyn maailmancup-kausi huipentuu myös Schonachissa. Maailmancupia on hallinnut Norjan Gyda Westvold Hansen, joka on voittanut kaikki kuusi kilpailua tällä kaudella. Suomalaisista Annamaija Oinas debytoi maailmancupissa Otepäässä joulukuussa ja nappasi silloin myös ensimmäiset maailmancupin pisteensä. Oinas ei kilpaile Schonachissa.

Mäkihypyssä miesten puolella kilpaillaan tänä viikonloppuna Vikersundissa lentomäen MM-kisat ennen kahta viimeistä viikonloppua. Suomalaisia on mukana täysi nelikko: Antti Aalto, Kalle Heikkinen, Niko Kytösaho ja Eetu Nousiainen.

Naisten mäkihypyn maailmancup päättyy Saksan Oberhofin kilpailuviikonloppuun, sillä kaksi viimeistä kisaviikonloppua Venäjälllä peruttiin. Itävallan Marita Kramer on lähes 200 pisteen johdossa ennen Slovenian Nika Kriznaria. Julia Kykkänen on 31:s ja Jenny Rautionaho 41:s.

Seppälä paras suomalaismies 20 vuoteen

Ampumahiihdon maailmancupissa on jäljellä vielä kaksi kilpailuviikonloppua, Otepäässä Virossa ja Holmenkollenilla Norjassa. Kauden suomalainen valopilkku Tero Seppälä on 13. sijalla miesten kokonaiskilpailussa. Seppälä on matkalla kahteenkymmeneen vuoteen parhaaseen suomalaismiehen suoritukseen. Edellisen kerran kovempaan sijoitukseen miesten kokonaiskilpailussa on suomalaisista kyennyt Vesa Hietalahti, joka oli yhdeksäs kaudella 2001–2002.

Kokonaiskilpailun voitto on tällä hetkellä ranskalaisen Quentin Fillon Maillet'n näpeissä, jolla on tuntuva johto maanmieheensä Emilien Jacqueliniin. Valtikka joka tapauksessa vaihtuu. Kolme edellistä kertaa miehissä kristallipallon napannut Johannes Thingnes Bö on seitsemäntenä ja on jo aiemmin ilmoittanut päättäneensä kautensa Pekingin olympialaisiin.

Naisten kokonaiscupissa ykköspaikkaa pitää hallussaan Norjan Marte Olsbu Röiseland myös isolla erolla Ruotsin Elvira Öbergiin.

Mari Eder on parhaana suomalaisena 29. sijalla.

Alppihiihdossa paljon jännittettävää

Alppihiihdon maailmancupissa kilpaillaan viikonloppuna Ruotissa Åressa naisissa suurpujottelussa ja pujottelussa. Miehissä kamppaillaan Sloveniassa Kranjska Gorassa suurpujottelussa. Ensi viikolla on Ranskassa Courchevelissä luvassa finaaliviikko kaikissa lajeissa.

Tässä vaiheessa naisten ja miesten supersuurpujottelun cupit sekä naisten pujottelucup ovat ratkenneet. Naisten supersuurpujottelucupin voiton on jo varmistanut Italian Federica Brignone ja miesten Norjan Alexander Aamodt Kilde. Naisten pujottelucupin vei Slovakian Petra Vlhova.

Naisten ja miesten suurpujottelucup voi ratketa jo tänä viikonloppuna. Ruotsin Sara Hectorilla on 55 pisteen etumatka Ranskan Tessa Worleyyn.Miehissä cupia johtaa Sveitsin Marco Odermatt. Hänellä on jo 217 pisteen etumatka Manuel Felleriin ja 227 pisteen ero Henrik Kristofferseniin. Odermatt voi varmistaa cup-voiton jo lauantaina ennen sunnuntain kisaa ja ensi viikonlopun finaalikisaa.

Lajicupeista mielenkiintoisin tilanne on miesten pujottelussa, jossa pakka on ollut läpi kauden sekaisin. Yhdeksässä kilpailussa on nähty kahdeksan eri voittajaa. Norjan Henrik Kristoffersen johtaa pujottelucupia 38 pisteen turvin ennen maanmiestään Lucas Braathenia.

Ylellä ei ole televisiointioikeuksia Falunin hiihdon maailmancup-kilpailuihin, eikä lentomäen MM-kisoihin. Kisoja seurataan Urheilun tuoreimmissa ja huippuhetket tulevat nähtäviksi Ylen digipalveluihin puoli tuntia kisojen päättymisen jälkeen.

Ylellä ei ole televisiointioikeuksia kaikkiin hiihdon maailmancup-kisoihin, mutta valtaosa niistä näkyy Ylen kanavilla. 70 prosenttia maailmancupeista, Pekingin olympiakisat ja kotimainen hiihtokausi ovat olleet vapaasti suomalaisten katsottavissa.

Televisiointioikeudet Faluniin ja lentomäen MM-kisoihin ovat NENT Groupilla ja kisat näkyvät Viaplaylta. Lista Ylen näyttämistä kisoista löytyy täältä.

Talvilajien ohjelma viikonloppuna Ylen kanavilla:

To 10.3.

klo 15.25 Ampumahiihdon MC M, pikamatka, Otepää

Pe 11.3.

klo 15.25 Ampumahiihdon MC N, pikamatka, Otepää

klo 15.55 Alppihiihdon MC, N, suurpujottelu 1. kierros, Åre

klo 18.50 Alppihiihdon MC, N, suurpujottelu 2. kierros, Åre

La 12.3.

klo 10.25 Alppihiihdon MC, M, suupujottelu 1. kierros, Kranjska Gora

klo 10.55 Yhdistetyn MC, N, mäkiosuus, Schonach (Yle Areena)

klo 11.25 Alppihiihdon MC, N, pujottelu 1. kierros, Åre

klo 11.55 Yhdistetyn MC, M, mäkiosuus

klo 13.25 Alppihiihdon MC, M, suurpujottelu 2. kierros, Kranjska Gora

klo 13.55 Ampumahiihdon MC, M, yhteislähtö, Otepää

klo 14.25 Yhdistetyn MC, N, 5 km hiihto, Schonach (Yle Areena)

klo 14.40 Alppihiihdon MC, N, pujottelu 2. kierros, Åre

klo 15.10 Yhdistetyn MC, M, 10 km hiihto, Schonach

klo 15.50 Jääpallon Bandyliigan loppuottelu Veiterä – Akilles (Yle Areena)

klo 15.55 Freestylen MC, parikumpareet N & M, Valmalenco (Yle Areena)

klo 16.10 Ampumahiihdon MC, N, yhteislähtö, Otepää

Su 13.3.

klo 10.25 Alppihiihdon MC, M, suupujottelu 1. kierros, Kranjska Gora

klo 10.55 Yhdistetyn MC, N, mäkiosuus, Schonach (Yle Areena)

klo 12.25 Yhdistetyn MC, M, mäkiosuus, Schonach

klo 13.25 Ampumahiihdon MC, sekaviesti, Otepää

klo 13.25 Alppihiihdon MC, M, suupujottelu 2. kierros, Kranjska Gora (Yle Areena)

klo 14.30 Yhdistetyn MC, 5 km hiihto, Schonach

klo 15.30 Yhdistetyn MC, 10 km hiihto, Schonach

klo 16.10 Ampumahiihdon MC, pariviesti, Otepää

Lue lisää:

Suomen ampumahiihtomaajoukkueella ei ole jatkossa välttämättä päävalmentajaa – pestin jättävän Jonne Kähkösen mielestä edessä on iso remontti

Suomalaistyöntekijällä hurja hetki Holmenkollenilla – uransa päättävä hiihtotähti laski täysillä päin

Ennakkosuosikin viitta koitui Iivo Niskasen kohtaloksi – asiantuntija nosti esiin myös kärjen takana porhaltaneen suomalaisyllättäjän

Suosittelemme