Hyppää sisältöön

Kymppiluokka jää historiaan, kun uusi TUVA-koulutus alkaa elokuussa – lukioon voi edetä jopa kesken lukuvuoden

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen tavoitteena on parantaa nuorten mahdollisuuksia löytää sopiva koulutus. Arvosanojen korotuksen lisäksi siinä voi suorittaa myös toisen asteen opintoja.

Lukiostartissa Turun iltalukiossa opiskeleva Raisa Damian.
Raisa on tyytyväinen opiskeluun lukiostartissa Turun iltalukiossa. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

TURKU Peruskoulun ja lukion tai ammattillisen koulutuksen välistä aikaa tehostetaan uudella koulutusmallilla.

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) sopii heille, jotka haluavat esimerkiksi korottaa arvosanojaan tai pohtia rauhassa valintojaan. Opiskelupaikat ovat jaossa parhaillaan yhteishaussa (siirryt toiseen palveluun), mutta TUVA-koulutukseen voi hakeutua myös keskellä lukuvuotta.

16-vuotiaat Sharmin ja Raisa opiskelevat Lukiostartti-ryhmässä (siirryt toiseen palveluun) Turun iltalukiossa. Molemmat haluavat korottaa arvosanojaan ja tavoitteena on jatkaa opintoja lukiossa. Sharminilla on kokemuksia myös kymppiluokasta.

Hän on tyytyväinen lukiostarttiopiskeluun iltalukiossa.

– Nyt minulla on vähemmän oppitunteja. Opettajat osaavat rikkoa asiat pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Se auttaa, koska kaipaan usein lisää selitystä asioihin.

Romaniasta puolitoista vuotta sitten Suomeen muuttanut Raisa on tyytyväinen.

– Opettajat ovat kärsivällisempiä kuin kotimaassani. Opiskelu ei ole niin vaikeaa tai stressaavaa.

TUVA antaa monia mahdollisuuksia

Turun iltalukio on yksi oppilaitoksista, joissa uutta TUVA-koulutusta saa elokuun alusta alkaen. Aloituspaikkoja on aluksi 20, mutta niitä voi vapautua keskellä vuotta, kun opiskelijoita siirtyy mahdollisesti varsinaisten tutkinto-opintojen pariin.

Vaikka ollaan iltalukiossa, täällä koulutus alkaa kello 12.30 lounaalla ja päättyy kello 18 mennessä.

Kymppiluokka vaihtoehtona siis poistuu, mutta aiemminkin on ollut lukioon ja ammatilliseen koulutukseen valmentavia kokonaisuuksia. Turun iltalukion rehtori Sami Peltonen kertoo, että opintomahdollisuudet tehostuvat ja monipuolistuvat.

– Vanhalla kymppiluokallahan perusopetuksen arvosanoja pelkästään korotetaan. Nyt pääsee jo jatko-opintoihin kiinni lukuvuoden aikana eli voi jopa suorittaa lukion kursseja. Kurssit käyvät osaksi lukiotutkintoa.

Opiskelija voi myös siirtyä päivälukion puolelle kesken lukuvuotta, jos paikkoja on vapautunut.

Turun iltalukion rehtori Sami Peltonen.
Turun iltalukion rehtori Sami Peltonen pitää uutta TUVA-koulutusta hyvänä ratkaisuna. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kielitaidon parantaminen tärkeää vieraskielisille

Nuoret tarvitsevat tukea erityisesti perusopetuksen jälkeisessä nivelvaiheessa. He ovat epävarmoja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Turun iltalukion rehtori Sami Peltonen arvioi, että siirtyminen toiseen oppilaitokseen ja jopa pois sieltä helpottuvat uuden TUVA-koulutuksen avulla.

Vieraskielisille opiskelijoille ja kaikille muillekin on tarjolla paljon erilaista moniammatillista tukea.

– Vieraskielisten opiskelijoiden kielitaitoa pitää vahvistaa siirtymävaiheessa. Lukioissa huomataan, että varsinkin reaaliaineissa, kuten historiassa ja yhteiskuntaopissa, vastaustekniikkaa pitää hioa. Kielen sanastoa laajentaa, ilmaisua monipuolistaa ja parantaa. Tämä on vieraskielisille välivaiheen suurin etu, kertoo Peltonen.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 12.3. kello 23.

Lue lisää:

Kymppiluokkaa ei voi valita enää yhteishaussa, koska valmentavat nivelopinnot yhdistyvät – 9-luokkalainen Venni Tarpio: "Kyllä mä veikkaan, että kaikki nuoret jo tietävät"

Suosittelemme sinulle