Hyppää sisältöön

Helsingin areenan käyttöön saaminen näyttää tällä hetkellä mahdottomalta

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen haluaisi saada hallin suomalaisomistukseen. Pakkomyynti voisi tulla eteen, jos Helsinki Halli ei suoriutuisi veloistaan, arvioi pormestari.

Hartwallin nimikyltit on poistettu Helsingin areenan seiniltä.
Hartwall purki viime viikolla yhteistyösopimuksensa Helsinki Halli Oy:n kanssa. Mainoskyltit poistettiin tämän jälkeen areenan seiniltä. Kuva: Sara Salmi / Yle
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tyhjillään olevan pääkaupunkiseudun suurimman konserttipaikan Helsingin areenan kohtalo on auki. Tapahtumajärjestäjät ovat lopettaneet yhteistyönsä areenan kanssa osoittaakseen, etteivät hyväksy Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hallin omistavat venäläiset liikemiehet kuuluvat Putinin lähipiiriin ja he ovat kansainvälisillä pakotelistoilla.

Esimerkiksi Jääkiekkoliitto ilmoitti Ukrainan sodan alettua, että Leijona-paidat ja mestaruusviirit lasketaan alas Hartwall Arenan katosta. Virvoitusjuoma yhtiö Hartwall puolestaan purki mainossopimuksen ja irroitti nimikyltit viime viikolla.

Kaupunki joutuu pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan pohtimaan mahdollisesti yhdessä valtiovallan kanssa, miten halli saataisiin jälleen uudelleen käyttöön.

– Pakotelistalla olevien venäläisten kanssa ei voida käydä kauppaa. Tässä vaiheessa voimme vain huolehtia siitä, että halli maksaa veronsa ja hoitaa velvoitteensa, Vartiainen toteaa.

Voisiko halli vaihtaa omistajaa pakkomyynnissä?

Yksi vaihtoehto voisi olla hallin omistusoikeuden vaihdos, mutta sekään ei ole Vartiaisen mukaan nykylainsäädännön puitteissa välttämättä mahdollista, jos omistajat ovat pakotelistalla.

– Esimerkiksi pakkomyynti tulisi käsittääkseni eteen siinä tilanteessa, jos Helsinki Halli ei suoriutuisi veloistaan, hän jatkaa.

Vartiainen sanoo, että olisi hyvä, jos halli ajan mittaan siirtyisi suomalaisomistukseen tai muuhun omistukseen, joka mahdollistaisi toiminnan ilman pakotteita. Helsingin kaupunkia hän ei kuitenkaan pidä sopivimpana uutena omistajakandidaattina.

– Parasta olisi, että omistajissa olisi vahvoja yksityisiä tapahtuma-, konsertti- ja urheilujärjestäjiä. He osaavat hoitaa tällaisia voimavaroja tehokkaammin.

Helsinki saattaa menettää tapahtumia muihin kaupunkeihin

Hallin tyhjentyminen on valtava menetys sekä kaupunkilaisille että elinkeinoelämälle.

– Sehän voi vaikuttaa kielteisesti siihen, millainen tapahtumakaupunki Helsingillä on edellytykset olla. Osa tapahtumistahan voi valitettavasti siirtyä pois kaupungista, hän sanoo.

Lukuisille tapahtumille ja konserteille etsitään nyt korvaavia paikkoja pienimmistä halleista, kuten vanha Helsingin jäähalli ja Metro Areena Espoossa. Esimerkiksi J. Karjalaisen konsertti siirtyi jo entiseltä Hartwall Arenalta Helsingin jäähalliin.

– Kysyntä on lisääntynyt selkeästi. Neljä tapahtumaa on tähän mennessä siirtynyt, mutta kyselyjä ja ennakkovarauksia tulee paljon, kertoo Helsingin jäähallia pyörittävän jääkenttäsäätiön toimitusjohtaja Tom Kivimäki.

Helsingin areenan seinältä poistettu Hartwall-kyltti oli laitettu maahan odottamaan noutajaa.
Juomavalmistaja Hartwall oli toiminut Helsingin areenan nimisponsorina alusta asti. Areena valmistui vuonna 1997. Kuva: Sara Salmi / Yle

Tapahtumajärjestäjien kyselyt ovat lisääntyneet huomattavasti myös Metro Areenassa Espoon Tapiolassa, mutta toistaiseksi ei ole vielä mitään julkaistavaa, kertoo toimitusjohtaja Katariina Järveläinen.

Joidenkin suurien konserttien järjestämistä harkitaan nyt Helsingin sijasta Tampereen uudessa Areenassa ja Turussa.

Ilmalassa sijaitsevan hallin omistaa Helsingin Halli Oy, jonka pääosakas on Arena Events Oy. Molempien yhtiöiden hallituksien puheenjohtaja on venäläinen liikemies Roman Rotenberg. Hän on Gennadi Timtšenkon ohella areenan suurimpia omistajia. Roman Rotenbergin isä on Boris Rotenberg ja setä Arkadi Rotenberg. Timtšenko ja Rotenbergit ovat tunnettuja läheisistä suhteistaan Putiniin. Yhdysvallat ja Britannia ovat asettaneet liikemiehiä Venäjä-vastaisille pakotelistoille.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 11.3.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Hartwall Arenan nimikyltit otettiin pois Helsingin areenasta – katso kuvat ja video historiallisesta hetkestä

Suosittelemme sinulle