Hyppää sisältöön

95-vuotiaan taivassalolaisen Helga Aaltosen isää etsittiin sukututkimuksen avulla – varmistui monen mutkan kautta

Helga Aaltosen isän puolen lähisukua etsittiin mediassa marraskuussa. Isä varmistui helmikuun lopussa, kun suullinen perimätieto saatiin yhdistettyä DNA-testituloksiin.

Helga Aaltonen
Helga Aaltonen kertoi kotonaan marraskuussa, että hän pärjäsi lapsena hyvin kahdestaan äitinsä kanssa. Isästä ei kovin paljon puhuttu. Kuva: Paula Collin / Yle
Paula Collin

Taivassalolainen 95-vuotias Helga Aaltonen ja hänen tyttärensä Annemari Lassila halusivat selvittää, kuka on Helga Aaltosen biologinen isä.

Marraskuussa media kutsuttiin avuksi, kun Aaltosen isän puolen lähisukua kaivattiin DNA-testiin. Helga Aaltoselle tehdyssä DNA-sukututkimustestissä kun oli selvinnyt, että lähimmissä osumissa oli Rymättylässä asuneiden Johan Stenholmin ja Josefa Sjöblomin jälkeläisiä.

Kahden Stenholmin ja Sjöblomin lapsen jälkeläiset oli suljettu pois DNA-testeillä. Uutisten perusteella testiin löytyi kolmas henkilö, joka osoittautui Aaltosen pikkuserkuksi. Kahden muun aikuiseksi eläneen lapsen jälkeläisiä ei löydetty.

DNA-sukututkija Jaana Hietala palasi tutkimaan suullisena perimätietona kulkenutta ajatusta, jonka mukaan Helga Aaltosen isä olisi Frans Ilmari Koskinen. Aaltosen äiti oli sanonut joskus tyttärelleen, että “Ilmari sun isäs o”.

Ilmari Koskinen syntyi New Yorkissa, mutta muutti myöhemmin Kustaviin. Helga Aaltonenkin tiesi hänet, sillä asui samalla kylällä. Mies meni naimisiin, muttei koskaan saanut aviolapsia.

Ilmari Koskiselle ei löytynyt Suomesta lähisukulaisia, joiden avulla isyys olisi voitu vahvistaa. Sukututkija Jaana Hietala onnistui kuitenkin löytämään muiden suomalaisten ja amerikkalaisten sukututkijoiden avustuksella Koskisen äidin sisaren lapsenlapsia Yhdysvalloista.

Eräs heistä oli tehnyt DNA-sukututkimustestin, mutta tiedot olivat eri tietokannassa kuin Helga Aaltosen. Hän siirsi Hietalan pyynnöstä DNA-datansa, jotta tietoja pystyttiin vertaamaan. Nainen osoittautui Aaltosen pikkuserkuksi ja varmisti Ilmari Koskisen Aaltosen isäksi.

– Kaikkien tuntemattomia sukulaisia etsivien kannattaisi testata tai siirtää DNA-datansa mahdollisimman moneen tietokantaan, Hietala muistuttaa tiedotteessa.

Samalla kun Helgan isä varmistui, selvisi myös hänen isänisänsä. DNA-analyysin perusteella Ilmarin biologinen isä oli Johan Stenholmin ja Josefa Sjöblomin poika, Frans Oskar Larsson ent. Stenholm, joka asui New Yorkissa samaan aikaan kuin Ilmarin äiti Aino.

Kesällä isän haudalle

Jaana Hietala iloitsee Helga Aaltosen isän varmistumisesta.

– Olen ratkonut kymmeniä vastaavia tapauksia, toiset selviävät puolessa tunnissa, toiset vievät vuosia. Helgan kohdalla pelkäsin, että aika loppuu kesken, kun lisää testattavia sukulaisia ei meinannut löytyä.

Helga Aaltosen tytär Annemari Lassila on iloinen ja helpottunut, että hänen äitinsä isä on nyt varmistunut.

– Perimätietoon ei aina voi luottaa, mutta tarkemman tutkimisen paikka siinä oli. Vuosia askarruttanut asia on selvinnyt.

Helga Aaltosen on vaikea käsittää, että Yhdysvalloista asti on löytynyt pikkuserkkuja. Hänelle tärkeintä on isän varmistuttua se, että hänen äitinsä kertoi totuuden. Nyt hän voi katsella äidiltä saamiaan kuvia hyvillä mielin.

Aaltosella on tulevaisuuden suunnitelmiakin: isän haudalla pitää käydä.

– Juu, kesäl sit, kyl mää sen paikanki muistan, Helga Aaltonen sanoo.

Suosittelemme sinulle