Hyppää sisältöön

Jani Halmeen kolumni: Putin käy nyt internetin kimppuun

Vladimir Putin sai television haltuunsa, mutta netti pysyi verrattain vapaana Venäjällä pitkään, kirjoittaa Halme.

Jani Halme
Jani HalmeVapaa toimittaja ja luova johtaja

Oli hyvin pienestä kiinni, ettei Venäjällä olisi aivan eri ihminen presidenttinä kuin nyt. Kyse oli kahdesta kuukaudesta ja yhdestä kiihkeästä mediapelistä.

Vuosituhannen vaihteessa Venäjällä otti näyttävästi yhteen kaksi mediamiljardööriä, joista kummallakin oli oma iso televisiokanavansa. Vladimir Gusinskinkin hiekkalaatikko oli NTV ja hänen vastustajansa Boris Berezovskin tv-kanava oli ORT.

NTV kehui estottomasti päivästä toiseen presidentinvaalien ehdotonta ennakkosuosikkia, Jevgeni Primakovia. Hänen tukenaan olivat myös kaikki suuret öljy-yhtiöt ja hallitseva poliittinen eliitti. Vaalit olisivat pelkkä muodollisuus.

Primakov ja NTV joutuivat kuitenkin yllätetyiksi. Boris Berezovskin ja ORT:n likaisten keinojen valikoima oli jotain täysin ennennäkemätöntä. Primakov joutui mediajyrän alle, kun ORT alkoi riepotella häntä päivästä toiseen. Parhaaseen katseluaikaan esiteltiin muun muassa lääkäreiltä varastettuja tietoja hänen terveydentilastaan. Etenkin lonkkaleikkauksen yksityiskohdilla herkuteltiin vailla häpeää. Kirjailija Mihail Zygar luonnehtii Putinin sisäpiiri -kirjassaan mediapeliä Venäjän historian likaisimmaksi.

Putin aloitti vapaan tiedonvälityksen nujertamisen välittömästi, kun kohtasi presidenttinä ensimmäisen kerran kunnon kritiikkiä. 

Berezovski ja ORT tuhosivat Primakovin vain kaksi kuukautta ennen vaaleja. Kaikkea tätä suurelle yleisölle tuntematon Vladimir Putin seurasi sivusta. Vaalien yllätysvoittajalle kävi selväksi, että televisio se tsaarin tekee. Ja se voi myös suistaa alas valtaistuimelta.

Putin aloitti vapaan tiedonvälityksen nujertamisen välittömästi, kun kohtasi presidenttinä ensimmäisen kerran kunnon kritiikkiä.

Sitä riitti ydinsukellusvene Kurskin upottua. 118 ihmisen kuolemaan johtanut onnettomuus oli valtava uutinen. Pelastusoperaation täydellinen epäonnistuminen laitettiin Putinin syyksi etenkin ORT-kanavalla. Putinin kerrotaan pelänneen paikkansa puolesta.

Kansansuosikki eli kansan suosiosta ja nyt se oli vakavassa vaarassa. Putin iski nopeasti. Kanavasta puolet omistanut Berezovski savustettiin nopealla operaatiolla ulos ensin televisiokanavan johdosta, sitten koko Venäjältä. Vain puoli vuotta aiemmin hän oli auttanut Putinin valtaan.

Kanavan tyyli muuttui hetkessä. Se muutti nimensä Pervi kanaliksi ja on nyt yksi Kremlin propagandan keskeisiä äänitorvia sekä Venäjän suurimpia televisiokanavia.

Putinin harmiksi muiden kanavien muut toimittajat kuitenkin jatkoivat normaalia työtään. Eli presidentin ja muiden valtaapitävien ihmisten toiminnan seuraamista ja epäkohtien esiin nostamista. Sellainen sopii huonosti itsevaltiaaksi halajavalle.

Putin otti kohteekseen NTV:n. Sen hän siirsi hallintaansa aseellisesti. Presidentille uskolliset asejoukot tunkeutuivat kanavan tiloihin yöllä pääsiäislauantaina 2001. Kanavan linja muuttui aamuun mennessä. Journalistinen päätösvalta ja kanavakartta ojennettiin tulevalle itsevaltiaalle. Omistaja Vladimir Gusinski teki kuten taannoinen kilpakumppaninsa ja pakeni maasta.

NTV:n haltuunotto pakkokeinoin oli valtava uutinen Venäjällä. Se herätti laajaa ja suoraviivaista pillastumista. Kymmenet tuhannet venäläiset lähtivät kadulle osoittamaan mieltään kanavan valtausta vastaan ja sananvapauden puolesta.

Venäjän valtio on lisännyt viime päivänä merkittävästi verkkosensuuria.

Televisiokanavien asema venäläisten keskeisimpänä uutisvälineenä on vähentynyt vuosi vuodelta. Etenkin nuorten keskeiset uutiskanavat löytyvät internetistä.

Netti on ollut vuosikymmeniä Venäjällä verrattain vapaa. Venäjältä on puuttunut teknistä kyvykkyyttä netin sisältöjen suodattamiseen samalla tasolla kuin vaikkapa mihin Kiina pystyy.

Monella venäläisellä on ollut halutessaan pääsy puolueettomiin uutiskanaviin. Viestipalvelu Telegramin kautta se onnistuu nytkin, vaikka valtiollinen trolliarmeija (siirryt toiseen palveluun) pyrkii sotkemaan kanavia ja keskusteluja mahdollisuuksien mukaan.

Vapaata verkkoa vastaan on käynnissä nyt laaja-alainen hyökkäys Venäjän kotirintamalla. Venäjän valtio on lisännyt viime päivänä merkittävästi verkkosensuuria muun muassa sulkemalla lukuisia nettipalveluita ja uhkaillut totta puhuvia, eli “valetietoja (siirryt toiseen palveluun) levittäviä” kansalaisiaan kovilla vankeusrangaistuksilla. Kybersodan ammattilaiset puhuvat informaatiosodankäynnin painopisteen keskittämisestä omien kansalaisten informaatiotilan hallintaan. Spekulaatiot (siirryt toiseen palveluun) Venäjän internetin irroittamisesta omaksi, helpommin valvottavaksi kokonaisuudeksi kiihtyvät.

Televisiokanavan aseellinen valtaaminen sai vielä 2000-luvun alussa venäläiset raivoihinsa ja vei heidät massoittain kadulle osoittamaan mieltään paremman maailman puolesta. Saa nähdä minkä kokoluokan reaktioita aiheuttaa naapurimaan aseellinen valtaaminen ja nykyajan tärkeimmän uutisväylän sensurointi nyt 20 vuotta myöhemmin.

Jani Halme

Kirjoittaja on itärajalla asuva vapaa toimittaja ja luova johtaja.

Kolumnista voi keskustella 11.3. klo 23.00 saakka.

Kuuntele lisää aiheesta

Uutispodcast: KGB-miehet ja Putinin pieni sisäpiiri – ”Heilläkin on kädet veressä”

Kupla: Venäjä kuristaa mediansa hiljaiseksi

Suosittelemme sinulle