Hyppää sisältöön

Johtava tutkija hoputtaa selkeitä toimenpiteitä kyberturvallisuuden parantamiseksi Suomessa

Poikkeuksellisen runsaat häiriöt lentoliikenteelle tärkeässä gps-järjestelmässä ovat nostaneet keskusteluun Suomen kyberturvallisuuden.

Suomen kyberturvallisuus tarvitsee määrätietoista ja laaja-alaista kehittämistä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak keskiviikkona A-studiossa.
Päivi Suikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Elektroniseen sodankäyntiin ja häirintään on mahdollista varautua, mutta sen torjuminen on fyysisesti lähes mahdotonta, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak.

– Erillään on paljon laajempi kyberturvallisuus – ja puolustus. Vaikka Suomella on kaikki maailman potentiaali, ongelmana on, että on mietitty ”mitä voisi tehdä” kun sen sijaan pitäisi miettiä ”mitä pitää tehdä”.

A-studiossa keskiviikkona vierailleen Salonius-Pasternakin mielestä valtionhallinnon pitää uudelleen organisoitua niin, että on selvää, kuka kyberpuolustaa Suomea – sekä valtion järjestelmiä että yksityistä infrastruktuuria. Tässä on hänen mukaansa Ukrainasta paljon opittavaa.

– Kyberpuolustus on lapsen kengissä. Suomessa sitä pitäisi miettiä samalla tavalla kuin puolustusvoimien fyysistä puolustusta, mitkä ovat uhat ja mitkä ovat tarpeet – ja sitten kansakuntana tehdään se yhdessä.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps.) pitää tärkeänä, että kyberturvallisuuteen liittyvää lainsäädäntöä katsotaan kokonaisuutena uudelleen. Hän tukee Salonius-Pasternakin näkemystä siitä, että hallinnon siiloutuminen on esteenä kyberturvallisuuden kehittämiselle.

Eduskunnan nopealla aikataululla valmistelema ja hyväksymä tiedusteluinsäädäntö on vienyt kyberturvallisuutta eteenpäin, sanoo puolustusvaliokunnan jäsen Mika Kari (sd.). Lainsäädäntö on lisännyt viranomaisten tiedonvaihtoa ja yhteistyötä.

– Kyberuhat eivät koske vain valtionhallintoa, vaan myös yksityistä sektoria, ihan tavallisia kansalaisiakin. Enemmän yhteistyötä, vähemmän siiloja ja taloudellista satsausta, Kari listaa.

Suomen kyberturvallisuus nousi esille tiistaina, kun itärajalla havaittiin useina päivinä satelliittinavigointijärjestelmässä poikkeuksellisen paljon häiriöitä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on varoittanut lentoliikennettä GPS-järjestelmän häiriöistä, sillä niitä pidetään aina riskinä lentoturvallisuudelle.

Kyberturvallisuudesta ja -puolustuksesta keskusteltiin myös keskiviikkona eduskunnan ylimääräisellä kyselytunnilla. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan kyberturvallisuuteen liittyvän lainsäädännön mahdolliset aukot on tilkittävä nopeasti.

Katso koko keskiviikon A-studio Yle Areenasta.

Lue lisää:

Eilisten GPS-häiriöiden syy yhä hämärä: Ammattilentäjä epäilee, että signaalia häiritään tahallaan

Itä- ja Keski-Suomessa havaittu lentoliikennettä haittaavia häiriöitä GPS-signaalissa - useat lentokoneet ovat raportoineet ongelmista

Sisäministeri Mikkonen: Olemme varautuneet laajamittaiseen vaikuttamiseen – eduskunta summasi tilannetta ylimääräisellä kyselytunnilla

Suosittelemme sinulle