Hyppää sisältöön

Santeri Kiiveri teki suomalaishistoriaa – nappasi suurpujottelussa paralympiakultaa!

Santeri Kiiveri laski torstaina suurpujottelussa paralympiakultaa. Mitali oli suomalaiselle Pekingin paralympialaisten toinen.

Santeri Kiiveri juhlii paralympialaisten kultamitalia.
Santeri Kiiveri juhli torstaina Pekingissä. Kuva: Getty Images
Hinni Hirvonen,
Maija Kautto
Avaa Yle-sovelluksessa

Santeri Kiiveri nappasi torstaina Suomen paralympiahistorian ensimmäisen kultamitalin alppihiihdossa. Kiiveri laski suurpujottelussa voittoon tiukalla 0,04 sekunnin erolla Yhdysvaltain Thomas Charles Walshiin.

Pronssille laski lajin ykkösnimi Ranskan Arthur Bauchet (+0,49).

– Oli hyvä päivä. Meidän entinen Rukan päävalmentaja laittoi pari päivää sitten viestiä, että pitää kirkastaa mitali. Ensin ajattelin, että en tiedä, onko mahdollista. No nyt vaan terveisiä Mika Pellille, että kyllä se sieltä tuli! Ei siinä parempaa fiilistä voi olla, Kiiveri kommentoi Yle Urheilulle voittolaskun jälkeen.

– Ei tässä ehkä ihan vielä tajua, mitä tässä on tullut tehtyä. Kunhan on vähän lasketeltu, kai se ihan hyvin on mennyt. Ehkä sitten, kun pääsee kotiin, viimeistään ymmärtää, Kiiveri naureskeli.

Kiiveri, 21, oli kilpailussa avauskierroksen jälkeen toisena 0,38 sekuntia Walshin perässä. Avauskierroksen jälkeen Kiiveri pudisti maalissa päätään.

– Oli vähän itsellä ongelmia päästä rytmiin, eikä oikein missään kohtaa tuntunut hyvältä. Vähän tulos yllättää siinä mielessä, Kiiveri kommentoi vielä avauslaskun jälkeen.

Toisella kierroksella rata oli kuitenkin suomalaislaskijan mukaan avauskierrosta paremmassa kunnossa.

– Paljon parempi kuin ensimmäisellä kierroksella, hyvin he saivat sen suolattua. Oli uskomatonta laskea.

Katso Santeri Kiiverin toinen lasku

Yhdysvaltalainen Walsh laski Kiiverin jälkeen, mutta ei onnistunut ohittamaan lappeenrantalaislähtöistä laskijaa.

Katso, miten Santeri Kiiverin paralympiakulta ratkesi

Kiiveri teki jo maanantaina historiaa, kun hän laski Suomelle historian ensimmäisen paralympialaisten alppihiihtomitalin.

Mitali oli Suomelle paralympialaisten kolmas. Matti Suur-Hamari laski maanantaina aamulla lumilautakrossin paralympiakultaan.

Mitalienjako on vuorossa kello 12.30 Suomen aikaa. Kiiveri kilpailee vielä sunnuntaina pujottelussa.

Lue myös:

Santeri Kiiveri, 21, laski Suomelle historian ensimmäisen paralympiamitalin alppihiihdosta – viileä suomalainen nappasi hopeaa

Ylivoimainen Matti Suur-Hamari laski paralympiakultaa ja herkistyi kyyneliin, australialaisystävä juoksi hehkuttamaan suoraan tv-haastatteluun

Suomen mitalitoivo Santeri Kiiveri ei ole enää "rookie" – tuleeko neljän vuoden takaiseen karvaaseen sijaan parannus?

Suosittelemme sinulle