Hyppää sisältöön

Ensimmäisenä maailmassa sian sydämen elinsiirtona saanut potilas menehtyi

Tammikuussa David Bennettille siirrettiin geneettisesti muokattu sian sydän Baltimoressa Yhdysvalloissa.

Kirurgi ja potilas yhteiskuvassa.
Kirurgi Bartley Griffith ja uuden sydämen saanut David Bennett ennen leikkausta tammikuuussa. Kuva: EPA
Markku Sandell
Avaa Yle-sovelluksessa

David Bennett oli ensimmäinen ihminen maailmassa, jolle on siirretty geneettisesti muunneltu sian sydän. Bennett selvisi uuden sydämensä kanssa leikkauksen jälkeen kaksi kuukautta.

Hänen tilansa alkoi lääkärin mukaan huonontua useita päiviä sitten, ja 57-vuotias Bennett menehtyi 8. maaliskuuta.

Bennett tiesi leikkaukseen liittyvät riskit ja myönsi ne ennen toimenpidettä. Marylandin yliopiston lääketieteellisen keskuksen lääkäreille myönnettiin silti erityislupa toimenpiteen suorittamiseen sillä perusteella, että potilas olisi muuten kuollut.

Sydänsairaan Bennettin terveydentila oli sellainen, ettei toisen ihmisen sydämen siirto ollut mahdollinen. Hän oli ollut vuoteessa kuusi viikkoa ennen leikkausta kiinnitettynä koneeseen, joka piti hänet hengissä.

David Bennet toipui aluksi sydämensiirrosta

Tällä hetkellä ei vielä tarkalleen tiedetä, mikä aiheutti David Bennettin menehtymisen.

Kirurgit uskovat kuitenkin, että geneettisesti muokattujen sian elinten siirrot voivat olla ratkaisu elinluovutuspulaan. Tällä hetkellä sian sydänläppiä käytetään jo ihmisten sydänoperaatioissa.

Bennett vietti viimeisten viikkojen aikana aikaa perheensä kanssa. Hän toivoi myös pääsevänsä kotiin Lucky-koiransa luo.

– Hän osoittautui rohkeaksi ja jaloksi potilaaksi, joka taisteli loppuun asti, sanoi sydämensiirron tehnyt kirurgi Bartley Griffith sairaalan julkaisemassa lausunnossa.

Geneettisesti muokatun sian sydämen siirtoa ihmiselle pidettiin sensaationa ja uutena mahdollisuutena saada ihmiselle varaosia. Sialta muokattiin kymmenen geeniä, joiden avulla kudosten hylkimisreaktion toivottiin vähentyvän.

– Vaikka tämä on erittäin merkittävä kehitysaskel, niin ainakin tämän potilaan kohdalla operaatio on vain silta oikeaan sydänsiirtoon, HUSin sydän- ja keuhkokeskuksen osastonylilääkäri ja Helsingin yliopiston professori Karl Lemström sanoi Yle Uutisille tammikuussa.

Viime lokakuussa Yhdysvalloissa siirrettiin aivokuolleelle potilaalle sian munuainen. BBC:n artikkelin mukaan siirrännäinen toimii hyvin.

Lue myös:

Yhdysvalloissa mies sai sian sydämen kokeellisessa elinsiirrossa

Sian sydämen siirto ihmiselle on pitkän tutkimuksen tulos – eläimiltä siirretyt elimet voivat yleistyä ihmisen varaosina

Suosittelemme