Hyppää sisältöön

Taikaeläinten hoitamista, muodonmuutoksia ja kirjeitä pöllöjen välityksellä – 25-vuotias Harry Potter -maailma herää eloon sanataideleirillä

Ensimmäisen Harry Potter- kirjan ilmestymisestä on 25 vuotta, eikä suosiolle näy loppua. Yhä uudet lapset ja nuoret ihastuvat J.K. Rowlingin luomaan maailmaan, joka laskeutui talvilomaviikoksi Joensuuhun.

Amanda ja Emma Pajarinen esittelevät Höttö ja Untuva -nimiset pöllönsä.
Amanda ja Emma Pajarinen sekä taikapöllöt Höttö ja Untuva. Emma aikoo taikaeläinten hoitajaksi ja tutkijaksi. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Tanja Perkkiö

Luokkiin eli tupiin ei astuta ilman tunnussanaa, taikaliemien avulla haaveillaan sammakoksi muuttumisesta ja moni leiriläinen haluaisi olla animaagi tai puhua kärmeskieltä. Pöllöt kuljettavat kirjeitä tupien välillä.

Tylypahkan henki on laskeutunut Joensuun Nepenmäkeen.

Tylypahka on velhojen ja noitien koulu kirjailija J.K. Rowlingin luomassa kuvitteellisessa maailmassa. Nepenmäen koululla ei ole mitään vaikeuksia muuttua talviloman ajaksi Tylypahkaksi. Harry Potter –leiriviikko pitää siitä huolen.

Sanataidekasvatusta edistävä Sanaratas ry järjestää viisipäiväisen Harry Potter -sanataideleirin nyt ensimmäistä kertaa.

– Mutta ei viimeistä, epäilee toiminnanjohtaja Riikka Linjama.

Aurora Suikkanen, Ellie Jussila, Kerttu Häkli ja Neela Rautiainen ovat Harry Potter- kirjojen faneja.
Aurora Suikkanen, Ellie Jussila, Kerttu Häkli ja Neela Rautiainen lukevat Harry Pottereita leiritauolla. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Suosiota osattiin odottaa. Aiemmin toteutetut toiseen lastenkirjasarjaan perustuvat Soturikissat -leirit ovat olleet niin suosittuja, että niitä on järjestetty jo 10 kertaa.

Harry Potter -leirille osa ilmoittautuneista ei mahtunut mukaan.

Hahmot ovat kuin ystäviä

Sirius Musta, Luna Lovekiva, Molly Weasley, luetellaan, kun tulee puhe suosikkihahmoista. Vaikka osa on lukenut kirjat hiirenkorville, elokuvien englanninkielinen maailma elää rinnalla ja osa hahmoista putkahtaa tekstinä valkotaululle myös alkuperäisnimellään.

Mukana kulkevat omat pöllöt, pehmoeläimet, joilla on kirjeiden välittämisen kyky. Mimosa Kokkonen on rakentanut itse Haiskun, vesinokkaeläimen, jolla on taikavoimia.

– Se voi hajottaa talon ja se löytää kultaiset esineet, hän kertoo.

Potter-maailmassa saa olla monenlainen

Lattialla istutaan ringissä ja pohditaan omia ja muiden ominaisuuksia, kuten fiksuutta, ilkeyttä ja harkitsevuutta. Täällä fanitetaan täysillä tai vähän hillitymmin, yhtä kaikki, Harry Potter -leiriläiset löytävät nopeasti yhteisen sävelen ja jästimaailma unohtuu. Paikalle saapunut toimittaja on tietenkin Rita Luodiko.

– Siis tosi ärsyttävä, nauravat potteristit.

Lapset leikkivät tutustumisleikkiä Harry Potter-leirillä Joensuussa.
Riikka Linjama opastaa leiriläisiä tutustumisleikkiin. Harry Potterin maailma avautuu, kun lankakerä lentää ringissä. Tämä on Korpinkynnen porukka. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Erilaisia Harry Potter -leirejä ja -tapahtumia on Suomessa järjestetty jo kauan. Niitä on ollut vuosien varrella mm. Kuurojen Liitolla, seurakunnilla ja luovan toiminnan yhdistyksillä. Parhaillaan toisaalla Itä-Suomessa Varkauden Vekara-Varkaus -tapahtumassa on monenlaista teemaan liittyvää työpajatoimintaa.

Harry Potter, Hermione Granger, Ron Weasley ja kumppanit ovat kiehtoneet lapsia, nuoria ja aikuisia jo neljällä vuosikymmenellä, eikä suosiolle näy loppua. Ensimmäinen kirja ilmestyi vuonna 1997, Suomessa vuotta myöhemmin ja alkuperäisen 7-osaisen sarjan jälkeen on tullut erilaisia erikoisteoksia, elokuvasarja, näytelmät, teemapuistot ja oheistuotteet.

Toiminnanjohtaja Riikka Linjama esittelee Sanaratas ry:n julistetta.
Sanaratas ry. edistää sanataidekasvatusta Pohjois-Karjalassa. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti satoja miljoonia kappaleita ja ne on käännetty kymmenille kielille.

Suunnitelmat valmiina Tylypahkan opintoihin

Jästien maailmassa edelleen jatkuvaa suosiota voidaan ihmetellä, mutta kukapa ei haluaisi taikavoimia käyttöönsä.

– Olen animaagi. Muutun hiusteni väriseksi punaiseksi kissaksi, kertoo leiriläinen Sanni Maalahti ominaisuuksistaan.

– Muodonmuutosjuoma ei ole valitettavasti onnistunut kotona, mutta jos se onnistuisi, niin muuttuisin ehkä sammakoksi. Menisin sitten pelottelemaan isoveljiäni yöllä, suunnittelee Kaisla Kärki.

Myös Emma Pajarisen suunnitelmat liittyvät eläimiin.

–Haluaisin isona tutkia tai hoitaa taikaeläimiä. Ei haittaa yhtään, että ne ovat isoja ja pelottavia.

Lue myös:

Ensimmäinen Harry Potter -kirja julkaistiin suomeksi 20 vuotta sitten, suosio ei laannu – kustantaja: "Haluamme kutsua Rowlingin Suomeen"

Harry Potter on ollut kirjastojen kestosuosikki jo 20 vuotta ja on sitä yhä – "Samanlaista sukupolvi-ilmiötä tuskin tulee"

Suosittelemme sinulle