Hyppää sisältöön

Maatalousyrittäjä sairastui imusolmukesyöpään – se sai hänet varautumaan maatilallaan siihen, jos häntä ei enää olisi

Kokemustensa kautta maatalousyrittäjä Elina Vehviläinen-Liikka päätyi projektipäälliköksi hankkeeseen, jossa tehdään varautumispaketti maatiloille.

Nainen seisoo ulkona kaulassa paksu huivi ja päällä karvainen talvitakki.
Elina Vehviläinen-Liikka kertoo viettävänsä nelivuotispäivää ilman syöpää. Sairaus muutti asennoitumista elämään. Kun syöpähoidot loppuivat vuoden 2018 lopussa, epävarmuus syövän uusiutumisesta oli suuri.  Kuva: Marianne Mattila / Yle
Tanja Kröger
Avaa Yle-sovelluksessa

Maatalousyrittäjä Elina Vehviläinen-Liikka oli kohdannut yrityksessään ja henkilökohtaisessa elämässään haasteita. Maatilalla oli sähkö- ja jätevesiongelmaa. Sitten hän sairastui vuonna 2018 imusolmukesyöpään.

– Se oli dramaattinen ja nopealiikkeinen juttu. Lääkäriltä sain tiedon, että töihin ei ole mitään asiaa puoleen vuoteen.

Silloin Vehviläinen-Liikka alkoi pohtimaan, miten muut tilalla voisivat ottaa haltuun maatilan työt ja miten he voisivat varautua erilaisiin tilanteisiin.

– Monesti ajattelemme, että kyllä me pärjäämme ja maatiloilla onkin töissä supermiehiä ja -naisia. On kuitenkin tärkeää, miten kaikki muut siellä selviävät. Eli miten tehdään mahdollisimman helpoksi, että toiminta jatkuu.

Kokemustensa kautta Vehviläinen-Liikka päätyi mukaan Savonia-ammattikorkeakoulun Maavara-hankkeen projektipäälliköksi tammikuussa 2021. Hankkeen tarkoituksena on se, että yrittäjä voi tehdä valmiin paketin avulla varautumissuunnitelman omalle maatilalleen.

– Minulla on riskienhallinnan kokemusta ja osaamista. Haluan olla kehittämässä suomalaista maataloutta ja elintarviketuotantoa eteenpäin.

Nainen katsoo ulos ikkunasta.
– Syövän takia omasta olemisesta ei voi olla niin varma.  Tämä on toisaalta myös sellainen asia, että epävarmuuden kanssa oppii elämään ja varautumisasiat nousevat silloin isommin esille, kertoo Elina Vehviläinen-Liikka. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Vaikka kyseessä on Savonian hanke, niin paketti on käytettävissä kaikkialla Suomessa.

Varautumispaketti maatiloille

Eräs tilanne, johon hanke pyrkii antamaan eväitä, ovat pitkät sähkökatkot. Jos viljelijälle tapahtuu jotain tai hän jopa menehtyy, kaikki maatilan tiedot löytyvät yhdestä paikasta niin, että toimintaa on jonkun muun helppo jatkaa.

Online-oppaassa tilallisille lähdetään liikkeelle perustiedoista: kuka tekee ja mitä, jos henkilö ei itse pysty tekemään.

– Sitten vaihe vaiheelta käydään läpi tuotantoympäristön riskejä sähkön- ja vedensaannista kyberturvallisuuteen. Varautumissuunnitelmapohjan voi ladata koneelle.

Maavara-hankkeessa heräteltiin tilallisia kirjaamaan tietonsa itse ylös. Se oli tilallisille aikaisemmin vaikeaa.

– Sen takia halusimme luoda mallitiloja sinne eri tuotantosuunnilta, jotta maatilalliset näkevät, että tämä ei ole hankala juttu. Asioita voi laittaa ihan ranskalaisilla viivoilla ylös, Vehviläinen-Liikka sanoo.

Nainen katsoo suurta opastetaulua.
Savonia-ammattikorkeakoulun Maavara-hankkeen projektipäällikkö Elina Vehviläinen-Liikka on myös Vehviläisen sipulitilan yrittäjiä. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Yksi tärkeä asia hankkeessa on myös kriisiviesti-järjestelmä, jota nyt pilotoidaan Pohjois-Savossa Iisalmessa, Siilinjärvellä ja Kiuruvedellä.

Siinä ideana on se, että hätäviestillä voidaan tavoittaa kaikki alueen maatilat, jos joku maatila tarvitsisi kriittisesti apua esimerkiksi tulipalon tai laiterikon myötä.

– Jos mietitään poikkeusoloja, sellaisessa tilanteessa tämä olisi äärimmäisen toimiva ja todella helposti kopioitavissa ihan valtakunnalliseksi.

Maavara-hankkeessa varauduttiin normaalien olosuhteiden häiriöihin, mutta niihin varautuminen tukee vahvasti varautumista myös poikkeusoloihin.

– Jos puhutaan jopa niin vakavasta uhasta, että sotatila tulisi päälle ja sitä myötä poikkeusolot, se voi konkretisoitua vaikkapa niin, että sieltä tilalta lähtee miesväkeä rintamalle. Silloin on tärkeää varautua myös siihen, kuinka työt tilalla hoidetaan, Vehviläinen-Liikka sanoo.

Lue myös:

Maatiloilla on selvitty varautumissuunnitelmien voimin, mutta varovaisuus jo näkyy jaksamisessa – MTK kannustaa pitämään lomaa ja huilaamaan ennen tulevaa kasvukautta

Luhtasten tilalla palovaroitinjärjestelmä oli tuensaamisen ehto, mutta muutenkin se olisi asennettu – Suomen maatiloilla syttyy tulipalo ainakin joka toinen päivä

Suosittelemme