Hyppää sisältöön

Ukrainan pikajäsenyys ei saanut EU-johtajilta tukea – pääministeri Sanna Marin: "Jäsenyysehdot pitää täyttää"

EU-maiden päämiehiltä ei löytynyt yksimielistä tukea Ukrainan toivomalle EU-pikajäsenyydelle. Ukraina jätti EU-jäsenhakemuksen viime viikolla ja toivoo EU:lta asian nopeaa käsittelyä. 

Sanna Marin.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) EU-huippukokouksessa Ranskan Versailles'ssa torstaina. Kuva: Ludovic Marin / AFP
Rikhard Husu

PARIISI Ranskan Versailles'ssa kokoontuvat EU-päämiehet hyväksyivät aamuyöstä julistuksen (siirryt toiseen palveluun), jossa todetaan, että kumppanuutta Ukrainan kanssa tullaan syventämään.

Johtajat eivät kuitenkaan ottaneet kantaa Ukrainan jäsenhakemuksen aikatauluun.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on tärkeää lähettää ukrainalaisille viesti, että he ovat osa länttä ja Eurooppaa.

– Mutta samanaikaisesti meidän pitää tietenkin olla realistisia jäsenyysprosessin osalta. Siinä ei ole tällaisia oikoteitä, vaan jäsenyysehdot pitää täyttää, Marin kommentoi kokouksen tauolla myöhään illalla.

Eurooppa-neuvosto pyytää myös komission arvioita Moldovan ja Georgian jättämistä jäsenhakemuksista.

– Tässä on sama tilanne kuin Ukrainan osalta, eli jäsenyysehdot pitää täyttää, mutta näkymä tulevaisuuteen, toivon viesti, on myös yhtä lailla tärkeä. Eli kyllä me haluamme näitä asioita edistää, mutta prosessin on oltava realistinen, Marin sanoo.

Ukrainan toivoma jäsenyyshakemuksen pikainen käsittely jakaa mielipiteitä. Esitystä on kannatettu etenkin itäisen Keski-Euroopan maissa. Samalla korostetaan sitä, että Ukrainan on muiden ehdokasmaiden tavoin täytettävä EU:n jäsenkriteerit.

Neuvottelut EU:n aiempien ehdokasmaiden kanssa ovat edenneet hitaasti.

Marin: Venäjän toimet järkyttävät

Marinin mukaan kokouksen tunnelmaa on sävyttänyt järkytys Venäjän viimeaikaisista sotatoimista.

– Erityisesti tämä synnytyssairaalan pommitus on järkyttänyt laajasti koko Eurooppaa. Nämä ovat sotarikoksia. Ei voi olla niin, että siviilejä kohtaan hyökätään näin.

Versailles’n huippukokous jatkuu perjantaina. Johtajat keskustelevat muun muassa yhteisen puolustuksen vahvistamisesta ja Venäjältä tuotavan maakaasun ja öljyn korvaamisesta.

– Laajasti jaetaan käsitys ja näkemys siitä, että meidän on yhdessä irrottauduttava Venäjän fossiilienergiasta ja tämä tulee vaatimaan ennätyksellisiä investointeja koko Euroopassa, Marin toteaa.

EU-komission mukaan tuontia Venäjältä voidaan vähentää kahdella kolmanneksella jo tämän vuoden aikana. Jäsenmaissa on kuitenkin eri käsityksiä siitä, miten nopeasti venäläisestä energiasta on mahdollista irtaantua.

Lue täältä uusimmat tiedot Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Suosittelemme sinulle