Hyppää sisältöön

Sähkön kallistuminen pitänyt ilmalämpöpumppujen menekin tasaisena jopa läpi talven: "Viime kevääseen verrattuna kysyntä on kaksinkertaistunut"

Tällä hetkellä pumpun asennusta joutuu jonottamaan pahimmillaan kuukauden, mikä on kevätkaudella poikkeuksellista.

Käyttäjä säätää ilmalämpöpumpun lämpötilaa.
Pumppuja asennetaan nyt myös aiempaan enemmän kerrostaloihin Kuva: Minna Matintupa
Iina Kluukeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Energian hinnan kallistuminen on pitänyt ilmalämpöpumppujen kysynnän tasaisena jopa läpi talven.

Esimerkiksi pohjalaismaakunnissa pumppujen kysyntä lähti lähti viime kesänä reippaaseen kasvuun ja nyt asiakkaat ovat tulleet kaupoille jo etukenossa, kerrotaan pohjalaisyrityksistä.

Esimerkiksi SähköWaasalla ja KST Kokkolan Sähkötyöllä on tällä hetkellä pahimmillaan kuukauden jono asennuksiin, mikä on poikkeuksellista vuodenaikaan nähden.

– Kerrostaloihin varataan nyt ylivoimaisesti eniten jäähdyttäviä pumppuja, mutta niiden sesonki alkaa kunnolla keväämmällä. Moni hankkii pumpun öljylämmitteiseen taloon ja siirtää sillä maalämmön hankkimista eteenpäin, kertoo Kokkolan Sähkötyön toimitusjohtaja Juha Penttilä.

Lue seuraavaksi:Korkein oikeus linjasi, että ilmalämpöpumpun voi asentaa nyt kerrostaloon – käytännössä se ei välttämättä onnistu

Ympäri Suomen ja myös Seinäjoki-Vaasa -akselille pumppuja toimittavalla LämpöYkkösellä jonot vaihtelevat kahden ja kuuden viikon välillä riippuen paikkakunnasta.

Viime kevääseen verrattuna kysyntä on lähes kaksinkertaistunut. LämpöYkkösellä työntekijöitä asennuksiin joudutaan lähiviikkoina lisämään.

– Sähkön ja öljyn kallistuminen näkyy talven myynnissä selvästi. Ehkä eniten ihmisten ostointoon vaikuttavat edellisten kesien helteet ja viilennyskysynnän kasvu. Myös taloyhtiömarkkinat ovat avautuneet ja myös siellä kysyntä kasvaa, kertoo LämpöYkkösen markkinointi- ja brändijohtaja Maria Aksela.

Viime toukokuussa korkein hallinto-oikeus linjasi, että taloyhtiön hallitus ei voi mielivaltaisesti kieltää ilmalämpöpumpun asennusta kerrostaloasuntoon.

Lisäksi osa pumppumalleista on loppunut maahantuojilta maailmalla vaivaavan komponenttipulan takia.

Edelleen iso osa pumpuista hankintaan omakoti- ja rivitaloihin. Edellisiin vuosiin verrattuna kerrostalokohteet ovat lisääntyneet eniten.

Suosittelemme