EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi lehdistötilaisuudessa EU:n epävirallisen huippukokouksen jälkeen Ranskan Versailles'ssa, että EU:lta on tulossa neljäs Venäjän-vastainen pakotepaketti.
– Nämä pakotteet, jotka energiasektorille pitäisi asettaa, tuontikiellot esimerkiksi, näiden osalta keskustelua varmasti jatketaan, totesi pääministeri Sanna Marin, (sd.) kokouksen jälkeen.
Suomi on Marinin mukaan avoin kaikille ehdotuksille, myös tuontikiellolle.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tiedotustilaisuudessa, että kaikki pakotevaihtoehdot ovat pöydällä.
EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell sanoi ennen kokousta, että pakotteet voisivat iskeä oligarkkeihin ja Venäjän talouteen kohdistuvista pakotteista. Borrellin mukaan EU-komissio myös esittää 500 miljoonan euron lisätukea Ukrainan armeijalle.
Perjantain kokouksen pääteema oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Johtajat keskustilevat erityisesti siitä, kuinka EU voi vastata sotatilanteen aiheuttamiin kuluihin.
Niitä synnyttävät puolustusmenojen kasvattaminen sekä energiariippuvuuden vähentäminen Venäjästä, eli käytännössä esimerkiksi investoiminen vihreään siirtymään sekä uusien energiatoimittajien etsiminen.
– Eurooppa kärsii sodasta itsekin, Marin totesi sodan kustannuksista, mutta hänen mukaansa niistä ollaan valmis myös maksamaan rauhan hintana..
Von der Leyen sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoivat kokouksen jälkeen, että EU pyrkii aikaansaamaan uuden energiasuunnitelman ensi talveksi.
Energiatavoite vuodessa 2027
Komissio aikoo esittää toukokuuhun mennessä suunnitelman siitä, kuinka EU pääsee asteittain irti riippuvaisuudesta Venäjän tuottamista fossiilisista polttoaineista vuoteen 2027 mennessä.
– Lausumiin tuli kirjaus siitä, että riippuvuudesta haluamme eroon niin nopeasti kuin mahdollista, Marin vahvisti kokouksen jälkeen.
Marinin mukaan Venäjän energiariippuvuudesta irtautuminen tulee vaatimaan ennätyksellisen paljon investointeja energiantuotantoon, verkkojen kapasiteetin nostoon.
Marinin mukaan tämä vaatii niin kansallisia kuin yhteisiäkin toimia.
– Suunnitelmat ovat hyviä, nyt ne on pantava toimeen, Marin sanoi.
Von der Leyenin mukaan EU-komissio esittää myös toimenpiteitä, joista toivotaan apua akuuttiin energiakriisiin. Komissio aikoo esittää maaliskuun loppuun mennessä suunnitelman energianhintojen hillitsemiseksi.
– Kuluttajat ja yritykset tarvitsevat helpotusta nyt, von der Leyen sanoo.
EU haluaa vähentää riippuvuuttaan myös kansainvälisistä ruoan, mikrosirujen, lääkkeiden, raaka-aineiden ja digiteknologioiden tuottajista ja valmistajista.
Marin: Venäjän öljystä päästävä eroon mahdollisimman pian
Jo ennen kokousta Marin sanoi, että Suomi suhtautuu varauksellisesti esimerkiksi hintasääntelyn kaltaisiin keinoihin Euroopan energiakriisiin vastaamiseksi.
– Suomi on korostanut sellaisia välineitä jotka auttavat jäsenmaita itseään tekemään näitä investointeja, tätä siirtymää. Suhtaudumme paljon varovaisemmin yhteisiin avauksiin energian osalta, Marin sanoo.
Marin sanoo, että EU:n on päästävä eroon riippuvaisuudesta Venäjän öljystä niin pian kuin mahdollista.
– On hyvin vaikea tilanne, että meillä on toisaalta nämä erittäin kovat talouspakotteet, ja toisaalta rahoitamme Venäjän sotaa ostamalla öljyä, maakaasua ja muita fossiilisia polttoaineita Venäjältä.
Marin: Julkilausuma Ukrainan EU-suhteista tasapainoinen
Kokouksen ensimmäinen päivä saatiin pakettiin aamuyöstä sen jälkeen, kun johtajat olivat käsitelleet muun muassa Ukrainan jättämää hakemusta EU:n jäsenyydestä.
Tuloksena oli julkilausuma, jonka mukaan EU syventää kumppanuuttaan Ukrainan kanssa. Ukrainan haaveet sen hakemuksen nopeutetusta käsittelyprosessista jäivät siis toteutumatta.
Marin luonnehtii julkilausumaa tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.
– Siinä samanaikaisesti annetaan toivonviestiä Ukrainalle siitä, että heillä on tulevaisuus osana Eurooppaa entistä tiiviimmässä yhteistyössä meidän muiden kanssa. Samanaikaisesti siinä on realismia, että mikä tämä polku EU-jäsenyyteen voi olla.
Lue lisää aiheesta: