Venäjän hyökkäys Ukrainaan on leikannut yritysten pörssiarvosta tuntuvan siivun mutta ei kaikilta. Kuten arvata saattaa, puolustusalan yritykset ovat poikkeus.
Ruotsalaisen Saabin osake maksoi 23.2. eli hyökkäyksen aattona Tukholman pörssissä 211,8 kruunua. Perjantaina 11.3. aamupäivällä osakkeen arvo oli 332,5 kruunua. Nousua on siis 57 prosenttia.
Lisävauhtia Saabin osakkeen nousulle antoi torstaina Ruotsin ilmoitus kasvattaa tuntuvasti puolustusbudjettiaan.
Saabilla on laaja asetuotanto. Se on valmistanut muun muassa kaikki Ruotsin Ilmavoimien hävittäjät, ja se valmistaa maan uudet sukellusveneet. Suomi on tilannut Saabilta uusien sotalaivojen taistelunjohtojärjestelmät.
Ukrainaan toimitettavat NLAW-panssarintorjuntaohjukset ovat Saabin ja brittiläisen Thales Air Defence:n tuotantoa. Saab valmistaa myös maajoukkojen monitoimiasejärjestelmää Garl-Gustafia.
Saabin suurin omistaja on Wallenbergien suku Investor Aktiebolagin ja Wallenberg Investments Ab:n kautta.
Saabin suomalaisten omistajien määrä on kasvanut Nordnetissä lähes viiteensataan. Vuodenvaihteessa omistajia oli 280. Keskimäärin omistus on noin 4 600 euroa.
Myös suomalaisille tutun amerikkalaisen Lockheed Martinin osake on kirinyt viime viikkoina New Yorkissa. Lockheed Martin on maailman suurin puolustusalan yritys. Sen tuotteita ovat muun muassa hävittäjät ja ohjukset. Suomen Ilmavoimien tuleva hävittäjä on Lockheed Martinin F-35.
Osakekurssi on noussut kuukaudessa 15 prosenttia. Suomalaisten omistajien määrä Nordnetissä on kasvanut tänä vuonna 18 prosenttia. Tällä hetkellä Nordnetissä Lockheed Martinia omistaa vajaat 900 henkeä, keskimäärin 5 800 eurolla.
Lockheed Martinin suurimpia omistajia ovat yhdysvaltalaiset rahastot, kuten SSgA Funds Management ja The Vanguard Group.
Rajun nousun on kuitannut saksalainen Rheinmetall. Sen osake on noussut kuukaudessa 60 prosenttia Frankfurtissa. Vuodenvaihteessa Nordnetin tilastossa Rheinmetallia omisti 56 suomalaista, nyt yli 200.
Rheinmetall valmistaa muun muassa tykkejä, panssaroituja ajoneuvoja, ilmatorjuntajärjestelmiä ja ammuksia. Rheinmetallin suurimpia omistajia ovat Capital Research & Management Co., Dimensional Fund Advisors LP ja Norges Bank Investment Management, joka sijoittaa muun muassa norjalaisten eläkevaroja.
Myös norjalainen Kongsberg on kuitannut samansuuntaisen kurssinousun kuin monet muut asetehtaat. Yhtiöstä omistaa hivenen yli puolet Norjan valtio. Kongsberg valmistaa muun muassa ohjuksia ja ilmatorjuntajärjestelmiä kuten Suomessakin käytössä olevaa Nasamsia.
Monet puolustusalan yritykset ovat pörssifirmoja, joiden osakkeita voi kuka tahansa ostaa. Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo, että suomalaiset eivät ole perinteisesti olleet hanakoita sijoittamaan asevalmistajiin.
Maaliskuun aikana Nordnetissä eniten omistustaan lisänneiden ulkomaalaisten firmojen top-15:ssa on neljä aseteollisuuden yritystä: Lockheed Martin, Saab, Raytheon Technologies ja Rheinmetall.
– Suomalaisten kiinnostus alaa kohtaan on ollut aiemmin hyvin pientä, jos katsoo viime vuoden omistajamääriä, Tuppurainen sanoo.
Tuppuraisen mukaan keskimääräinen omistus eli 4 000 – 5 000 euroa per asiakas on hyvin tyypillinen määrä, kun tehdään sijoitus kansainväliseen pörssiin.
Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämiä online-välittäjiä ovat Suomessa Nordnet, Danske Bank, Nordea ja OP.