Hyppää sisältöön

Kallis energia voi nostaa kesäkukkien hintoja – puutarhayrittäjä pohtii nyt, miten yritys selviää ensi vuoteen

Kasvihuoneet vaativat paljon energiaa ja lämmityksestä koituva lasku on jo tuplaantunut. Maailmanmarkkinoita ravisuttava tilanne heijastunee myös kesäkukkien hintoihin.

Pauliina Sotisaari sekä Hilla-koira kasvihuoneessa Sotisaaren Puutarhalla.
Kaikki kesäkukkien kasvatukseen tarvittava on jo saapunut Sotisaaren puutarhalle. Kylvötyöt alkavat ensi viikolla. Kuvassa yrittäjä Pauliina Sotisaari sekä Hilla-koira. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle
Jenni Mehtonen,
Eeva Kuivas
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka hanget peittävät vielä maata, kasvihuoneilla valmistaudutaan parhaillaan jo tulevan kesän kukkaloistoon. Kallis energia voi nostaa myös kesäkukkien hintoja, sillä kukkien kasvatukseen kasvihuoneissa tarvitaan paljon lämpöä.

Kemiläisen Sotisaaren puutarhan yrittäjä Pauliina Sotisaari arvelee joutuvansa nostamaan kukkiensa hintoja ensi kesälle 15–20 prosenttia.

Syynä on lämmitysöljyn raju hinnannousu, josta koituu yrittäjälle tuhansien eurojen lisämenot.

– Kustannukset tulevat kaksinkertaistumaan. 20 000–30 000 euroa on ylimääräistä kustannusta vähintään verrattuna aikaisempiin vuosiin, Sotisaari sanoo.

Huolena energian kallistuminen entisestään

Tulevaisuudennäkymä huolestuttaa.

– Sitä tässä on nikoteltu pari viikkoa, että miten me selviämme tämän kustannustennousun kanssa, että kuinka paljon me pystymme nostamaan hintoja, kun emmehän me sitä muualle saa. Ja tästä kun mennään eteenpäin, niin sitähän ei tiedä, että mikä on lämmitysöljynkin hinta sitten, kun nyt se vain nousee, nousee ja nousee.

Yrittäjä pohtii nyt, missä asiakkaiden kipupiste kukkien hintojen suhteen on.

– Jos me meinaamme vielä seuraavanakin vuotta täällä vielä viljellä, niin mietimme, että mikähän se on sellainen asiakkaiden kipupiste. Kymmenen prosenttia ei varmastikaan riitä. Tällä hetkellä tuntuu, että 10–20 prosenttia pitäisi nostaa hintoja.

Toivoa kesän kukkasesongin suhteen ei ole kuitenkaan menetetty.

– Kaupungilla ihmisten kanssa jutellessa olen kuullut sellaisia mielipiteitä, että kyllä niistä voi vähän enemmänkin maksaa. Ehkä tämä ei ole sitten ihan menetetty peli kuitenkaan, Sotisaari pohtii.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme