Hyppää sisältöön

Katso, miten Iivo Niskasen elämän paras talvi huipentui erikoiseen palkintojenjakoon – suomalaistähti muistutti antamastaan isosta etumatkasta

Iivo Niskanen sai seistä kolmeen otteeseen palkintokorokkeella, kun maailmancup päättyi miesten henkilökohtaisten kilpailujen osalta tänään Falunissa.

Näin Iivo Niskanen normaalimatkojen cupin kristallipallon
Kimmo Porttila,
Anu Karttunen,
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Iivo Niskanen päätti maailmancup-kautensa henkilökohtaisten kilpailujen osalta palkintokorokkeelle, vaikka viimeisessä osakilpailussa Falunissa ei suurta menestystä tullutkaan. Niskanen sijoittui 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa jaetulle 10. sijalle yhdessä Ison-Britannian Andrew Musgraven kanssa, mutta pokkasi kisan jälkeen maailmancupin normaalimatkojen kristallipallon ja kokonaiskisan kolmannen sijan.

– Oli kiva päästä hiihtämään väliaikakisa vapaallakin. Ei mennyt ihan nappiin Lillehammerissa ja Davosissa en päässyt osallistumaan, Niskanen totesi Yle Urheilulle kisan jälkeen.

Kauden alussa joulukuussa Niskanen tosiaan jätti Lillehammerin kilpailun kesken ja Davosin kisaan hän ei osallistunut varotoimenpiteenä. Lauantaina suoritustaan Niskanen piti kohtalaisena, etenkin kun hän ei ole koskaan oikein onnistunut Falunissa.

– Nuo tekniset alamäet eivät ole meikäläisen juttu. Sinisen puolen alastulo on joka kerta vaikeaa, sillä lailla kokonaisuutena ehjä veto, Niskanen totesi.

Kausi ei olisi voinut mennä paremmin

Maailmancupkausi oli rikkonainen koronapandemian takia ja loppukauteen on vaikuttanut vahvasti Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Kun kokonaiskilpailun voittaja Norjan Johannes Hösflot Kläbo jäi viimeisestä maailmancupin viikonlopusta pois koronatartunnan takia ja cupin kakkonen Aleksandr Bolshunov ei voinut osallistua, koska Venäjä on sodan takia suljettu pois kilpailuista, sai Niskanen seistä yksinään palkintokorokkeella erikoisesti kolmeen otteeseen.

Ensiksi kokonaiscupin kolmossijan takia, sitten normaalimatkojen cupin kristallipallon pokatessaan ja sitten vielä bonuspistecupin voittajana.

Tämä ei kuitenkaan kuopiolaisen hymyä hyydyttänyt.

Erityisesti Niskasta lämmitti normaalimatkojen cupin voitto, jonka johtajan punaista liiviä hän sai kantaa myös kauden viimeisessä osakilpailussa. Normaalimatkojen cupissa Bolshunov oli toinen ja Kläbo kolmas.

– Silloin kun Rukalla jätin punaisen liivin rekkaan ja verryttelyn jälkeen jätin pakkaskisan hiihtämättä, niin tiesin, että aika pitkän etumatkan annan muille. Mutta kausi on ollut kokonaisuudessaan aika hyvä, Niskanen pohti.

– Voisi sanoa, että Tour de Skin kolmossija ja kolme olympiamitalia, joista se kultainen nyt päällimmäisenä, ja sitten tuo distanssicupin voitto, niin ei se oikeastaan paremmin olisi voinut mennä.

Iivo Niskanen juhlii voittoaan Salpausselän yleisön edessä.
Iivo Niskanen voitti tällä kaudella Rukan, Lenzerheiden ja Lahden 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisat. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Niskanen voitti kauden aikana kolme maailmancupin osakilpailua, joista jokainen oli 15 kilometrin perinteisen väliaikalähtökilpailu. Tämän lisäksi Niskanen oli ykkönen myös maailmancupin pistekilpailussa, johon hän napsi pisteitä etenkin viime viikonlopun Holmenkollenin 50 kilometrin kisassa.

– Se, että sijoitun kokonaiscupissa kolmen joukkoon, on sellainen kokonaisuuden mittari. Asioita on tehty hyvin ja olen onnistunut joka rintamalla tänä vuonna näissä hiihtokisoissa.

Voiko sanoa, että tämä oli elämäsi paras talvi?

– Oli varmasti, toistaiseksi, Niskanen sanoi ja virnisti.

– Katsotaan sitten jatkossa, mutta tietysti tämä kaikki on kovan työn tulosta. Voin olla taas ylpeänä siitä, mitä olen tehnyt. En ole tehnyt oikeastaan kompromisseja harjoitteluun tai kurinalaisuuteen. Kun rima on korkealla, niin ne vaatimukset on täytettävä ja sitouduttava tähän hommaan. Itselleni tuo kristallipallo on iso palkinto.

Lindholm taisteli selkäkipua vastaan, Hyvärisen ura jatkuu

Falunin 15 kilometrillä myös Remi Lindholm ja Perttu Hyvärinen pääsivät maailmancupin pisteille. Lindholmille 14. sija oli hänen uransa paras maailmancupissa. Hän aloitti kilpailun varsin reippaasti, mutta viimeisellä viidellä kilometrillä hänellä oli vaikeaa.

– Se oli varmaan ihan reipas alku. Puolessa välissä rupesi sattumaan selkään aika paljon. Se oli kestettävä, Lindholm sanoi kisan jälkeen Yle Urheilulle.

Lindholm jätti selkäkivun takia kesken viime viikonloppuna Holmenkollenin 50 kilometrin kisan. Hän ei osannut sanoa, mikä selässä on, eikä myöskään sitä, pystyykö hiihtämään sunnuntaina viestikisoissa, mikäli kutsu kävisi.

– Pitää katsoa, nyt on kyllä kipeä, hän totesi kirosanalla höystettynä.

24-vuotias Lindholm on tehnyt tällä kaudella läpimurtonsa kansainväliselle tasolle. Hän pääsi myös Pekingin olympialaisiin, joissa oli parhaimmillaan 25:s yhdistelmäkisassa.

– Kyllä tämä aika satua on ollut. Viikonloppu kerrallaan, eikä ikinä tiennyt, missä on seuraavana viikonloppuna.

Hyvärinen sijoittui kisassa 18:nneksi. Hän kuvaili kisaa aika lailla läpihiihtelyksi, eikä parhaita paukkuja päivälle enää löytynyt.

– Hauskoja tapahtumia nämä ovat, mutta ei tämä enää herkulle tunnu, Hyvärinen myönsi.

Hyvärisen maailmancupin alku oli varsin vaikea, mutta hän onnistui mainiosti päätavoitteessaan, Pekingin olympialaisissa, etenkin henkilökohtaisissa kisoissa. Sen takia Hyvärisellä onkin nyt aika lailla "tyhjät hihat ja lahkeet". 30-vuotias Hyvärinen totesikin, että työn teko huippuhiihdon parissa jatkuu taas toukokuussa.

– Kaikkia kortteja ei ole vielä katsottu, ja kun siltä tuntuu, niin ura jatkuu. Jos se tuntuisi siltä, ettei sieltä enää mitään löydy, niin ura loppuisi tänään, Hyvärinen totesi.

Falun, miesten 15 kilometriä (v):

1. Didrik Tönseth NOR 31.57,6
2. Calle Halfvarsson SWE +9,0
3. Harald Östberg Amundsen NOR +20,4
4. Hans Christer Holund NOR +21,4
5. Martin Löwström Nyenget NOR +23,6
6. Sjur Röthe NOR +28,2
7. Scott Patterson USA +42,0
8. Clement Parisse FRA +46,0

10. Iivo Niskanen FIN +51,0
14. Remi Lindholm FIN +1.15,1
18. Perttu Hyvärinen FIN +1.25,0
32. Arsi Ruuskanen FIN +1.48,7
39. Markus Vuorela FIN +2.05,4
56. Juuso Haarala FIN +3.15,9

Lue myös:

Iivo Niskanen tekee suomalaista hiihtohistoriaa – miten käy Hannu Mannisen ennätyksen? Näistä asetelmista talvilajien maailmancupit huipentuvat

Falunissa neljä vuotta sitten läpimurtonsa tehnyt Joni Mäki sai vihdoin mörön selästään – päävalmentajalta lupaava ennustus

Tästä syystä Joni Mäki katkaisi suomalaisten sprintterimiesten seitsemän vuoden piinan – Ylen asiantuntija hehkuttaa tärkeää ominaisuutta

Suosittelemme sinulle